Передплата 2024 «Добра кухня»

Вони повернулися!

В Україну прилетіли перші лелеки-бузьки. Бачили їх неподалік однойменного міста Буська.

Після шестимісячної відсутності “вдома” зі спекотних африканських країв на рідні терени повернулися крилаті символи України - лелеки. Про їхню появу у четвер, 16 березня, нам повідомив власний кореспондент “ТСН” Степан Грицюк. Він саме повертався машиною з відрядження, і за 20 кілометрів від Львова, над придорожніми посадками-полями угледів клин із десятка бузьків. Символічно, що летіли у напрямку райцентру... Буськ, який названо на честь цих легендарних птахів.

“Летіли низько і стомлено над тополями, як бомбардувальники. Такі чорні і закіптюжені, з ногами, обплутаними водоростями, і з надщербленими дзьобами. Але було видно, що - щасливі. Я про всяк відкрив вікно і крикнув: “Бузьку, бузьку, принеси Маруську!”. Не знаю, чи почули, бо їхали ми швидко...”, - у властивій йому жартівливій манері написав переповнений почуттями наш колега на своїй сторінці у Facebook.

- Не дивно, що лелеки виглядали втомленими — це ж такий кавалок дороги їм треба було подолати! - сказав кореспонденту “Високого Замку” президент Західноукраїнського орнітологічного товариства Андрій Бокотей. - Інших сигналів про появу бузьків ми поки що не отримували.

За народним календарем, лелеки мали би повернутися в Україну у неділю, 19 березня. Орнітологи сумнівалися, чи дотримаються бузьки цього “графіка”, адже у найближчі дні синоптики обіцяють нам ще мокрий сніг, вітри та інший дискомфорт для “провісників весни”. Поява перших лелек дає підстави сподіватися, що тепло — не за горами...

Схожі новини