Передплата 2024 «Добрий господар»

Книга – як музейний експонат?

Цього року відвідувачі Форуму видавців готові витратити на купівлю новинок у середньому 300 гривень.

15 вересня стартував ХХІІІ Форум видавців. Чотири дні, відведені для свята книжки, мали би зібрати у Львові, за попередніми прогнозами, понад 50 тисяч осіб.

Не знаю, як буде на Форумі у наступні дні, але у перший день людей було явно мало. Дехто з видавців лише розкладав свій крам, інші вже торгували. Ті поодинокі відвідувачі, хто прийшов у четвер зранку, оглядали книжки на стелажах як музейні експонати. Навіть до рук не брали, хоча продавці дуже припрошували...

Та що казати про покупців, коли багатьох видавців зранку не було. Чи то зігнорували відкриття, чи, може, проспали після вчорашнього фуршету.

Я стала випадковим свідком розмови президента ГО “Форум видавців” Олександри Коваль з президентом української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександром Афоніним. “Ну, і де наші видавці? - обурювалася пані Олександра. - Ще вчора бідкалися, що у малій залі Палацу Потоцьких для них не було місця на прес-конференції і попросили більший зал. Сьогодні ми вирішили зібрати усіх у великому актовому залі Палацу мистецтв. І що? Де вони? А що було вчора у Львівській філармонії? Коли вийшла на сцену і побачила у залі не більше ста осіб, мало не заплакала. Зате на фуршет з’явилося близько двохсот...”.

За неофіційною інформацією, фуршет був призначений на дев’яту вечора. Але і туди видавці “підтягнулися” лише після десятої. Чи “фуршетили” до опівночі, чи до перших півнів, невідомо. Та на офіційне відкриття після застілля не прийшов майже ніхто.

На десяту ранку конференц-зал Палацу мистецтв був запов­нений лише на третину. Окрім журналістів, вчасно приїхали мер Львова Андрій Садовий, губернатор Олег Синютка і голова обласної ради Олександр Ганущин...

... Усі чотири поверхи Палацу мистецтв рябіють від книжок. Відвідувачі лише прогулюються між рядами, як на речовому ринку “Південний”. Львів’янка пані Галина гортає книжку казок. Продавець її переконує, що у твердій палітурці, на такому дорогому папері і за таку смішну ціну цю книжку конче треба купити. Ціна, каже, смішна - 100 гривень (за одну казку). Жінка дякує і йде геть.

“Зачин” на стенді “Видавництва Старого Лева” зробила пані Людмила. Людмила Федорівна розповіла журналісту “ВЗ”, що спеціально протягом року відкладає по кілька гривень, щоб прийти на Форум за новинками. Загалом, жінка планує витратити на купівлю книжок не більше 300 гривень.

Видавців можна зрозуміти: папір за космічно високою ціною треба купувати за кордоном, плюс гонорар письменнику, художнику та всім, хто доклав руку до виходу книжки у світ. Послуги видавництв також коштують немало. От і виходить “смішна” ціна за невелику книжку — 100 і більше гривень.

Можна зрозуміти і покупців. У країні на все ціни виросли, окрім зарплат. Народ суттєво збіднів, економить на усьому. У тому числі і на книжках...

Власні книжки на Форумі продавав Герой України, дисидент, політичний діяч, лауреат Шевченківської премії 2016 року 88-річний Левко Лук’яненко.
Власні книжки на Форумі продавав Герой України, дисидент, політичний діяч, лауреат Шевченківської премії 2016 року 88-річний Левко Лук’яненко.

Звертаю увагу, що власні книжки продає Герой України, дисидент, політичний діяч, лауреат Шевченківської премії 2016 року 88-річний Левко Лук’яненко. Він щороку приїжд­жає на Форум і щоразу сам торгує власними книжками.

- Які книжки цього року представляєте на Форумі? - запитую.

- Книжку “Де ти, доле України?”, в якій я сказав, щоб успішно будувати незалежну державу, їй необхідно розвивати державницьку ідеологію. Без державницької ідеології — це все одно, що йти наосліп. А ще мені вдалося надрукувати усі мої твори у 13-ти томах “Шлях до відродження”, які також привіз на Форум видавців.

- Важко конкурувати з молодими письменниками і видавцями?

- Абсолютно ніякої конкуренції з молодими письменниками! Вони пишуть гарні літературні твори. В умовах відсутності цензури і партійного контролю наші письменники освоюють широченний світ життя. Я їм не конкурент. Бо не пишу романів про любов чи прогодницькі повісті. Моя творчість — спогади. Спогади про те, як формувалася націоналістична ідеологія, про партію, слідство, суд, ув’язнення і про те, як ми там продовжували боротьбу. Чотири томи з тринадцяти присвячені ув’язненню, у кожному томі — про щонайменше 35 найкращих синів України, які не шкодували життя і боролися за волю Украї­ни. Через п’ять-десять років ці матеріали будуть величезним дорогоцінним матеріалом.

- Самі плануєте щось купувати на Форумі?

- Якщо і буду купувати, то тільки такі книжки, що стосуються розвитку творення державницької ідеології...

Схожі новини