Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Річки у Славському зміліли, але будуть штучні водойми...

Майбутнім гірської зони відпочинку опікується громадське об’єднання «Сила Карпат».

Літо добігло кінця. Завершується сезон відпусток, однак відпочивати ніколи не пізно. «Краще гір можуть бути тільки гори», — співав Володимир Висоцький. Вони так і манять, так і тягнуть до себе... Цілком доступим варіантом активного відпочинку є подорож у перлину Карпат — селище Славське Сколівського району на Львівщині. Дістатись сюди можна за три години електропоїздом зі Львова. Вартість квитка в один бік — 20 гривень. У Славському добре розвинутий приватний сектор — відповідно широкий вибір житла. Власники будинків, таких собі міні-готельчиків створюють комфортні умови проживання для найвибагливіших туристів. За цілком прийнятну ціну можуть і нагодувати, і транспортом забезпечити.

А віднедавна до Славського зручно добиратися й власною автівкою. Богу дякувати, нарешті відремонтовано дорогу. Бо ще рік тому дороги у самому Славському нагадували танкодром...

«До послуг туристів понад півсотні баз відпочинку, готельних та оздоровчих комплексів. Ціни за добу - від 300 до 1200 гривень з людини, — розповіла жителька Славського Марія Улич. — Вартість проживання в приватних садибах вдвічі менша — в межах 80-200 гривень на день з однієї людини. У зв’язку зі зростанням тарифів на комунальні послуги доводиться збільшувати ціни, проте порівняно з іншими курортами у Славському вони залишаються помірними». За словами пані Марії, через малосніжні зими відпочивальники надають перевагу Буковелю або гірськолижному комплексу «Плай» біля села Плав’є на Сколівщині, де є штучний сніг. Річки Опір і Славка зміліли, вода забруднена, узбережжя засмічене, тому скупатися можна лише на Хащованському озері за межами селища. Найближчим часом на вулиці Устияновича у Славському буде впорядковано дві штучні водойми для риболовлі і купання.

- Курорт у Славському має потужний потенціал для розвитку туризму, - каже активістка місцевої громадської організації “Сила Карпат” Тетяна Ціко. - Ми з чоловіком Ярославом розробили сайти, які популяризують наше гірське селище: www.karpaty-slav.com, slavsko.info, slavsko.org. ГО «Сила Карпат» за рахунок позабюджетних коштів планує створити у Славському на вулиці Шевченка відпочинковий комплекс «Жива вода» — штучну водойму з пляжем і дитячим майданчиком.

До всіх точок курорту регулярно курсують позашляховики. Щоб піднятися в гори найближчою двокрісельною підвісною канатною дорогою на гору Погар, розташованою менш ніж за кілометр від залізничного вокзалу, одному відпочивальнику необхідно заплатити 60 гривень. У Славському пропонують прокат лиж, саней, сноубордів для клієнтів із різними смаками і різним рівнем доходів. Екстремали можуть спробувати підкорити гірські вершини на велосипеді, прокат яких на день вартує 150 гривень. Триває спорудження велосипедної траси для спортсменів. За прокат квадроциклів доведеться викласти 600-800 гривень за годину. Крім цього, туристам пропонують піші та кінні прогулянки.

У першій половині жовтня у Славському відбудеться живописний симпозіум. Активну участь у створенні належних умов для відпочинку і розвитку туристів беруть місцеві меценати — Дмитро та Оксана Ареф’єви. Близько десяти років вони підтримують українських митців, проводячи міжнародні художні пленери на схилах Карпат. Торік у центрі Славського за сприяння подружжя було відкрито меморіал славним воїнам князя Святослава.

- У Славському свіже повітря і красиві гірські краєвиди, - розповідає Оксана Ареф’єва, куратор арт-галереї МАХІМ на вулиці Привокзальній. - Це допомагає відновлювати внутрішній енергетичний баланс. У мистецькій галереї МАХІМ постійно відбуваються тематичні виставки. Творчим підсумком попередніх пленерів у МАХІМ стала колективна виставка живопису «Славські пленери» у Львівському палаці мистецтв, яка включала роботи 48 художників з України, Ізраїлю та Литви.