Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що прозаїки «спекли»

До Форуму видавців виходить обойма нових романів та збірок малої прози від українських письменників.

Книжковий ринок в Україні працює наче маятник, рухаючись від однієї максимально високої точки до іншої - від Форуму видавців до Книжкового Арсеналу. Часом помітні новинки виходять і у міжсезоння, але, як правило, видавці традиційно намагаються підготувати щось особливе саме до цих двох основних подій у світі книжок. До початку Форуму видавців залишається кілька днів — він відбуватиметься з 14 по 18 вересня у Львові. Саме на його стендах читачі вперше побачать чимало книжок, що ще пахнуть свіженькою друкарською фарбою. Приділимо сьогодні увагу прозі — новодрукам вітчизняних письменників.

Чи не найбільше книжок від українських прозаїків підготувало видавництво “Клуб сімейного дозвілля”, яке випускає протягом року в середньому 600 назв видань. Піар-менеджер КСД Іван Лопатченко розповів, що серед прозових новинок - “Багряний рейд” Андрія Кокотюхи (роман-продовження історичного бестселера «Чорний ліс» про український повстанський рух за часів Другої світової війни); також - “Повернутися дощем” Світлани Талан (продовження роману “Оголений нерв”); наступна книжка з авторської серії Дари Корній - “Зворотний бік світів”; збірка оповідань Галини Вдовиченко “Ось відкрита долоня” з ілюстраціями Тетяни Гущиної. До Форуму видали сімейну сагу від цьогорічної переможниці «Коронації слова» Тетяни Пахомової - «Я, ти і наш мальований і немальований Бог», роман засновано на реальних подіях 1941-1945 років. Героями роману Юрія Кирика “Яблуневі квіти” є граф Станіслав Скарбек, який закохується в юну Софійку... Від письменницького подружжя Надії Гуменюк та Володимира Лиса - нові романи: “Танець білої тополі” та “Діва Млинища”. А молодий працьовитий прозаїк Макс Кідрук пропонує містичний технотрилер “Зазирни у мої сни”. Перш ніж закінчити роман, автор роздав початковий варіант тексту рідерам - для покращення сюжету та окремих сцен. Артем Чапай написав історії від молодого батька, поділившись винайденими на практиці особливостями виховання дітей - “Тато в декреті» (видавництво Vivat).

Прихильники творчості Тані Малярчук дочекалися від авторки нової книжки: після кількарічного мовчання у “Видавництві Старого Лева” виходить її роман “Забуття”. ВСЛ пропонує читачам також “Політ Золотої Мушки” Богдана Волошина, який з особливим почуттям гумору знайомить читача з вигаданими галицьким містечком Бурачковичами та селом Лопушною... Серед пропозицій видавництва — альтернативна історія людства (шокуючий роман Ярослава Мельника “Маша, або Постфашизм”), свіжа збірка малої прози Андрія Бондаря “І тим, що в гробах” (автор називає її “спробою внутрішньої біографії”). А ще - література подорожей. Книжка Богдана Логвиненка “Перехожі. Південно-Східна Азія” народилась з історій на «Фейсбуку», якими мандрівник ділився з іншими. Однією з найцікавіших серій ВСЛ є уніфіковано стильно оформлена серія малої прози від різних авторів, яка постійно поповнюється.

Одне з найочікуваніших видань цієї осені від видавництва Анетти Антоненко — дебютний роман відомого журналіста Остапа Дроздова “№ 1”. Один із авторитетних літературних критиків уже встиг його високо оцінити.

У видавництві “Фоліо” закінчується підготовка до виходу у світ нового роману Юрія Винничука “Цензор снів” (написаний за кілька місяців) та роман Андрія Куркова “Шенгенська історія” (чотири роки роботи над текстом). У видавництві “Нора Друк” поміж інших новинок — роман Ірен Роздобудько про чотирьох подруг під назвою “Тут і тепер”.

Потішить читачів новим текстом Тарас Антипович. Цьогоріч у видавництві «А-БА-БА-Га-ЛА-Ма-Га» виходить його роман “Помирана”, яку автор називає “драмою зашореного розуму”. В добрій фаховій формі перебуває письменник Андрій Любка, у письменницькій резиденції у Швеції, на острові Готланд, він написав збірку оповідань на тему самот­ності і назвав її відповідно - “Кімната для печалі” (видавництво Книги-ХХІ, Meridian Сhernowitz). Ігор Павлюк запропонує своїм прихильникам філософсько-фантастичний роман “Вирощування алмазів” (роман вийшов у видавництві “Апріорі”). Після помітного минулорічного дебюту Олег Поляков написав наступний роман — це теж химерна проза. “Хроніки туманної Трої” видало видавництво КМ-Букс.

Схожі новини