Передплата 2024 «Добра кухня»

Українського туриста путчем не налякати

Попри надзвичайний стан у Туреччині, наші курортники не  бояться відпочивати в Антальї.

Спроба державного перевороту, введення надзвичайного стану, арешти... Неспокійні події відбулися в Туреччині якраз у розпал відпочинкового сезону. Деякі туристи з України та країн Європи побоюються їхати на берег турецький...

Напередодні введення у Туреччині надзвичайного стану журналіст «ВЗ» промоніторила на сайтах туристичних агенцій ціни на відпочинок на турецьких курортах. Найдешевший тижневий тур у тризірковому готелі коштував 400 доларів на особу. Щоб відпочити з більшим шиком, треба було викласти з гаманця від 700 доларів на особу.

Коли у Туреччині ввели надзвичайний стан, деякі турфірми почали задобрювати туристів привабливими цінами. Зокрема, агенція «Палаючі тури Антоніва» пропонувала семиденний відпочинок у Туреччині за… 165 доларів! Зателефонувала, щоб уточнити умови. На другому кінці проводу пояснили, що цей варіант уже купили. Запропонували мені тур за 560 доларів за двох осіб, з авіавильотом з Киє­ва.

Як розповіла «ВЗ» директор туристичної агенції «Тез-тур» Уляна Курпіль, неспокійна ситуація у Туреччині все-таки похитнула відпочинковий сезон у цій країні. У перші дні введення надзвичайного стану деякі туристи шукали альтернативних варіантів відпочинку. Зарезервовані тури до Туреччини переброньовували на Єгипет, Чорногорію. Дехто відмовився від туру, мовляв, нехай краще гроші пропадуть, але буду у безпеці. «До нас приходили туристи, запитували, що робити, як діяти, - каже пані Уляна. — Один пан побоявся летіти до Антальї. Але на ранок пошкодував, мовляв, запанікував. Ми сказали йому, що літак успішно вилетів зі Львова. У перші дні після спроби військового перевороту літаки до Антальї не були повністю заповненими, але згодом ситуація стабілізувалася».

Уляна Курпіль каже, хоча деякі туристи передислокувалися на інші курорти, альтернативу Туреччині знайти складно. У тій же Чорногорії на пляжі треба доплачувати за лежаки і шезлонги... «Зараз українці знову активно бронюють тури до Туреччини, - наголошує пані Курпіль. — Авіарейси курсують у звичному режимі».

Запитую працівників турфім, які ж зараз ціни на відпочинок на пляжах Туреччини? «Порівняно із днями, коли щойно запровадили надзвичайний стан, ціна туру зросла на 100 доларів, - каже «ВЗ» менеджер турфірми «Піраміда-тур» Тетяна Вілсон. - Українці вже адаптувалися до напруженого стану. Запитують, чи безпечно там відпочивати. Коли чують, що все гаразд, — бронюють тури».

«Кілька днів тому відпочинок з авіавильотом зі Львова коштував від 500 доларів на двох туристів, тепер - від 600 доларів, - додала Уляна Курпіль. — Під час запровад­ження надзвичайного стану була смішна ціна на тижневий відпочинок у Туреччині з авіавильотом з Києва — 345 доларів за двох осіб. Тепер з Києва можна знайти акційні варіанти від 450 доларів за двох (проживання у непоганому чотиризірковому готелі)».

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з туристом, який нещодавно придбав двотижневий тур до Антальї. 40-річний підприємець Артур щороку відпочиває з дружиною в Туреччині. «Мені до душі драйвовий турецький Кемер, де можна відірватися, потусити, - каже чоловік. — Сонячний Берег у Болгарії - не те… А чому боятися їхати до Туреччини? Надзвичайний стан, навпаки, створює порядок, захищеність іноземців. На курортах терактів не було. Не думаю, що турки допустять, аби там було неспокійно, бо вони живуть з туризму. Зараз у Туреччині відпочивати добре: росіян немає, ціни привабливі, персонал готелів старається догодити відпочивальникам. Турки і так втратили частину клієнтів. Тож намагаються втримати тих, які є».

30-річний фрілансер Ігор Петрук планував цьогоріч поїхати на море до Албанії. Через київську турфірму забронював тур (380 євро за двох у тризірковому готелі). «Друзі відраджували від Албанії, казали, що то бідна країна, сервіс там гірший від радянського, - розповідає пан Ігор. — Так мене накрутили, що вирішив здатися. Коли у Туреччині ввели надзвичайний стан, знайшов хорошу ціну в Аланії — 450 доларів за двох, відпочинок у чотиризірковому готелі. Чи страшно туди їхати? У народі кажуть: «Хто не ризикує, той не п’є шампанського!».

Схожі новини