Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У джазі – світові зірки, Джамала і тільки дівчата... 

Британська газета «Гардіан» занесла Alfa Jazz Fest до десятки кращих у Європі.

На цілих п’ять днів Львів занурився в атмосферу джазових імпровізацій. Музика свободи лунала звідусіль: з терас затишних кафе, парків і центральних площ. На заваді джазу не ставала ні пекельна спека, ані полісмени, що не проганяли вуличних музикантів, яким посеред ночі закортіло порушити міську тишу. Тисячі меломанів з усього світу, вражаючий зірковий десант джазових виконавців — шостий Alfa Jazz Fest анітрохи не опускає планку. Якщо у попередні роки організаторам фестивалю іронічно дорікали за запрошення зірок «пенсійного» віку, то цього року критики змушені тримати язика за зубами: майже усі хедлайнери приїхали з новими програмами. Що буде на сцені — не міг спрогнозувати ніхто.

Приємною несподіванкою для організаторів стала відзнака провідної британської газети The Guardian, яка внесла Alfa Jazz Fest до списку десяти найкращих джазових фестивалів Європи. Недешеві квитки (450 — 3500 грн. за один концертний день) розкупили за лічені дні. Організатори навіть вдавалися до обмежень: аби квитки не дістались перекупникам, перший продаж відбувся лише для давніх прихильників фестивалю. Ті, кому не вдалося потрапити на головну сцену імені Едді Рознера (у Парку культури імені Богдана Хмельницького), обділеними не залишились. Усі концерти транслювалися на великих екранах у трьох безкоштовних фан-зонах. Вільний доступ був і до інших фестивальних сцен - на площі Ринок та на площі біля палацу Потоцьких.

Відкрився джазовий фестиваль у п’ятницю, 24 червня. На площі Ринок злились воєдино українська й американська джазові школи — відомий на весь світ одеський піаніст (але з американськими паспортом та освітою) Вадим Неселовський разом з Академічним молодіжним симфонічним оркестром «INSO-Львів» виконав свої «Пори року». Неселовський добре знайомий львівській публіці. Торік разом з INSO він відкривав у філармонії LvivKlezFest. А два роки тому у складі інтернаціонального тріо виступав на джазовому фестивалі. Правда, за сумних обставин — напередодні російські бойовики збили військово-транспортний літак, загинули 49 українських десантників... Музиканти повністю змінили програму, зігравши концерт-реквієм. «Це був найтрагічніший виступ у моєму житті», - пригадуватиме через рік в інтерв’ю «ВЗ» Вадим Неселовський. На відкритті цьогорічного фестивалю музикант зазначив, що жодна сцена світу не є для нього такою близькою, як ця. І це відчувалося у його грі.

Поки площа Ринок зустрічала експериментальний італійський дует Джованні Гвіді та Джанлуки Петрелли, головну фестивальну сцену «запалював» легендарний американський гітарист-віртуоз Пет Метіні. В його активі (лише уявіть собі!) 20 премій «Ґреммі». Концерт через спеку затримується на годину. Але й за годину арт-директор фестивалю Олексій Коган просить публіку займати свої місця швидше, аби не заважати квартету Метіні. Однак левова частка відвідувачів заходить у зал вже під час виконання першої п’єси. Кремезний столичний мер Віталій Кличко проходить фактично під носом гітариста, спиною до сцени тисне руку комусь із знайомих, перекидається словом. Меломани дякують Богу, шо Пет виконує інтро із заплющеними очима...

Дві з половиною години неймовірної енергії — концерт квартету Метіні задає ритм і високу планку усьому джазовому фестивалю. Серед розігрітої музикою публіки помітна Ніно Катамадзе. Грузинська співачка не приховує радості і танцює під віртуозну гітарну гру. З прекрасним звучанням, що вже стало доброю традицією на сцені імені Едді Рознера, цього вечора контрастує лише відеоряд. Оператори звертають увагу публіки як не на музикантів квартету, то на пальці Пета. Однак побачити обличчя музиканта, його емоції (у джазовій музиці це надзвичайно важливо!) з останніх рядів вдається вкрай рідко. Цікаво, що піаніст у групі Метіні весь концерт грає у футболці з тризубом.

Після виступу у сутінках безкоштовної фан-зони юнак щось натхненно пояснює рудоволосій дівчині. «Розумієш, - каже, - концерт Метіні — це як Бред Пітт або Джонні Депп, які приїхали до Львова». Схоже, для дівчини цей аргумент виявляється вагомим.

Джаз не стихає навіть вночі. У ресторанах і кафе відбуваються джем-сейшени — джазові імпровізації різних музикантів без попередньої на те згоди. До одного з таких дійств у ресторації «М’ясо і справедливість» несподівано приєднується і Ніно Катамадзе. Місць у закладах не вистачає, люди сідають просто на підлогу або вдаються до танцю.

Субота на фестивалі розпочалась на сцені біля палацу Потоцьких. Попри вільний вхід, ця локація зберігає свою камерність. Тут немає випадкових людей, усі приходять на музику. Квінтет Антона Пивоварова (Україна) представив новий етно-джазовий проект — сюїту з дев’яти лемківських пісень. Після українців на сцену разом зі своєю групою вийшла французька барабанниця Ан Пасео, яка представила нову програму під назвою Circles.

Одним з найцікавіших виступів джазового фестивалю став концерт колективу Trilok Gurtu Band (Німеччина). Натхненник формації — знаменитий індійський перкусіоніст Трилок Ґурту — поєднав західний джаз зі східною філософією і приправив музику потужними роковими ритмами. Кілька тисяч людей на площі Ринок, незважаючи на палюче сонце, не могли відірвати погляду від цього вражаючого переплетіння культур.

Концерти хедлайнерів на сцені імені Едді Рознера зібрали політично-дипломатичний десант. Завітали на фестиваль перша леді Марина Порошенко, генеральний прокурор Юрій Луценко, посол України в Польщі Андрій Дещиця, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Останній з приємністю зазначив, що Alfa Jazz Fest зібрав найкращих музикантів Америки. Поціновувачами джазу виявились і греко-католицькі єпископи Борис (Гудзяк) і Венедикт (Алексійчук).

Музична колаборація квартету саксофоніста Бренфорда Марсаліса і вокаліста Курта Елінга (США) не могла не зацікавити меломанів. У програмі, яка незабаром має втілитись в альбом, знайшось місце навіть для пісні Стінга Practical Arrangement. Її виконання стало одним з найкращих номерів фестивалю. У багатьох відвідувачів на очах бриніли сльози.

Кубинську феєрію на сцені влаштував разом зі своїм колективом метр джазової латиноамериканської музики Артуро Сандоваль. Його труба підняла на ноги весь зал, а фан-зону змусила танцювати до опівночі. Блискавичне завершення другого дня.

Неділя на сцені імені Едді Рознера відбулася під умовним гаслом «У джазі тільки дівчата». Після виступу американської класичної джазової співачки Даян Рівз на головну фестивальну сцену вийшла її молода співвітчизниця Есперанса Сполдінґ. Виступ 31-річної Есперанси став кульмінацією джазового фестивалю. Психоделічні гармонії, ламані ритми, відчайдушна хореографія, яскраві кольори — такого не очікував ніхто. Есперанса вже не ховається за контрабасом, а її творчість стає все більш експериментальною. Свій європейський тур на підтримку нової платівки Emily’s D+Evolution співачка починає саме у Львові. Без сумніву, концерт року в Україні.

На вуличній сцені фестивалю мали можливість виступати молоді колективи.
На вуличній сцені фестивалю мали можливість виступати молоді колективи.

Не можна оминути увагою вуличну музику цьогорічного джазового фестивалю. Молоді колективи з різних міст України виступали на різних локаціях. Переважно на терасах кафе. Слухачі мали змогу голосувати за своїх улюбленців. Перемогу у цьому році, а відтак і сертифікат на 15 000 грн., отримав харківський гурт HeartBeat Brass Band. «Дуже люблю джазові стандарти, люблю надавати джазове аранжування різним відомим творам. Джаз — це широке і багате поле для творчості», - розповідає «ВЗ» Анастасія Войтюк, бандуристка, учасниця львівського джазового дуету Crossed Parallels. Разом з Любомиром Радомським (саксофон) виступають понад чотири роки. На концерт гурту на площі Музейній завітали не лише гості фестивалю, а й чимало власних прихильників. Музиканти жартують, що вони єдиний джазовий колектив на фестивалі, в «арсеналі» якого є бандура.

Джамала виступала у сукні з вишиваним орнаментом.
Джамала виступала у сукні з вишиваним орнаментом.

Завершився шостий Alfa Jazz Fest незвично — вперше на головній фестивальній сцені виступив український музикант. Джамала разом із колективом Acoustic Quartet присвятили свій виступ Дню Конституції України. Концерт складався із двох відділень. У першому співачка виконала авторські композиції різних років, джазові стандарти та кримськотатарські народні пісні, а в другому - пісні з альбому «Подих», який визнали найкращою українською платівкою у минулому році. Важко сказати, у якій з частин джазу було більше...

Шостий Alfa Jazz Fest наштовхнув на думки про те, що фестиваль — це, насамперед, люди. Вражаючий список учасників і чудова організація відходять на другий план, коли публіка не готова сприймати музику. Неприпустимо, щоб усі квитки було продано, а на концертах 30 відсотків місць були порожніми, поки заможні «меломани» обговорюють бізнес-питання у відпочинкових чи барних зонах. У той час, коли справжні поціновувачі джазової музики змушені бачити своїх улюблених виконавців лише на екранах. Великий фестиваль, окрім великих музикантів, повинен мати ще й велику публіку...

Фото автора і прес-служби Alfa Jazz Fest

Схожі новини