Передплата 2024 «Добрий господар»

Туристичний бум у Карпатах залежить від погоди та полатаних доріг

У курортній Сколівщині очікують бум відпочивальників — понад 200 тисяч.

Через фінансові негаразди, знецінення гривні, інфляцію, другий рік поспіль українці переважно їдуть не у закордонні морські тури, а освоюють зелений туризм у Карпатах. Гірська засмага нічим не гірша за морську, навіть довше тримається. У горах — інші враження: драйв, адреналін, можна назбирати грибів, ягід. У вільний час — покататися верхи на конях по спеціальних туристичних маршрутах. Львів’янин Андрій Стадницький розповів “ВЗ”, що вже другий рік відпочиває на Сколівщині. Каже, задоволений карпатським курортом більше, ніж Туреччиною, Болгарією, Єгиптом. “На Сколівщині відпочиваю душею і тілом — ловлю в річках рибу, скуповую у місцевих бринзу, молоко, фрукти”, - каже він.

Журналіст «ВЗ» теж кілька днів відпочивала у Карпатах. Сервіс у приватній садибі (за словами господарів, садиба “тягне” до статусу міні-готелю) — на тверду “трійку”. Зате місцевий колорит, страви, атмосфера, ставлення до відпочивальників — на п’ять з плюсом. Неабияк сподобалися екскурсійні мандрівки лісом, релаксаційні чани, басейни з річковою водою. Деякі басейни в міні-готелях наповнені крижаною водою з гірських струмків. Спробувала вареників зі сирно-картопляною начинкою. Офіціанти бойківського ресторану порадили посмакувати фірмовими варениками з ліверною начинкою. Смачні.

Як розповів “ВЗ” головний спеціаліст управління економічної політики Сколівської РДА Степан Павлюх, цього року у Карпатах очікують туристичний бум — понад 200 тисяч відпочивальників. Востаннє туристичне піднесення регіон переживав у 2008 році — 340 тисяч туристів за рік. Для порівняння, стільки туристів приїжджає до Львова на травневі та червневі вакації.

Кількість відпочивальників у сколівських Карпатах, каже чиновник, залежить від погоди, стану доріг та сервісу у приватних садибах, готелях. “Зараз не можемо наблизитися до цифри 2008 року, - нарікає Степан Павлюх. - Найбільше на туризм у Карпатах впливають погодні умови. Взимку цього року гора Тростян у Славському працювала лише вісім днів... Якщо дощить, немає снігу, ніхто взимку не хоче сюди їхати. Влітку усі зважають на те, чи буде сонечко. Але на це літо в нас оптимістичні прогнози. Економіка потрохи відроджується, люди планують відпустку в Карпатах”.

Географія туристів на Сколівщині: 95% - українці зі всіх регіо­нів України, а саме їх найбільше зі Львова. “50% усіх туристів в нашому регіоні — це львів’яни, - каже Степан Павлюх. - Третина туристів - із Львівської області. Серед іноземців до нас зараз найбільше їдуть білоруси (минулого року найбільше було поляків, угорців, словаків, росіян. - Авт.). Росіяни на Сколівщину тепер не їдуть. Зараз угорці та поляки їдуть, але їх менше, ніж було колись”.

- Чи готова інфраструктура Сколівщини до літнього сезону? Туристів відлякують діряві дороги.

- Цього року реалізуємо потужний інфраструктурний проект “Славське-Боржава”, який передбачає з’єднання туристичних зон (Славське-Волосянка-Тухля та Боржаву). Відремонтовано дорогу до села Волосянки. Зі Львова до Славського без проблем можна доїхати за дві години. Також комфортно можна доїхати до Волосянки, де розташовані гірськолижний комплекс “Захар Беркут”, готель “Вежа Ведмежа”. Волосянку називають сателітом Славського. Заплановано ремонт дороги Верхнє Синьовидне-Східниця, яка з’єднує курортний Трускавець з Уричем.

Щодо сервісу відпочинкових зон (приватних садиб, готелів, санаторіїв), то на Сколівщині залишилося лише вісім об’єктів державної форми власності. Вони щороку покращують послуги. У списку лідерів — база відпочинку “Політехнік-2” від НУ “Львівська політехніка”. Два роки тому там було не дуже... Але тепер там прибрана територія, відремонтовані номери та харчоблок.

Попитом користується помешкання у приватному секторі. Там теж щороку покращують умови проживання і якість послуг. За добу проживання у приватних садибах можна викласти з кишені від 50 гривень до 270 гривень (без харчування). Дешеві апартаменти (50-60 гривень за добу) можна знай­ти у Сколе, селах Коростові, Гребенові і навіть у Славському. Дехто свідомо йде на низькі ціни за проживання, щоб до них їхало багато відпочивальників.

Ціни на проживання у готелях стартують від 250 гривень, хороші апартаменти в чотиризіркових готелях обійдуться у 2500 гривень за добу.

- Куди туристу піти на дозвіллі?

- Серед знакових об’єктів, які варто відвідати, — водоспад на річці Кам’янці, що поблизу Сколе, скелі в Уричі. Є ще хороші туристичні маршрути на гори Лопатин, Парашку. Також популярний меморіально-туристичний шлях на гору Ключ, відві-

дини труханівських скель-печер.

Сколівщина славиться націо­нальним природним парком “Сколівські Бескиди”. Там зараз завели коней гуцульської породи. Туристи можуть покататися верхи на конях. Розроблено навіть пішо-кінний маршрут “Захарські полонини”.

Не варто оминути джерело “Писана криниця”, що на горі Високий Верх у Волосянці, гору Маківку.

Фото зі сайту photoukraine.com

Схожі новини