Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не платитиму, бо не маю з чого!»

Бабуся Людмила Міщенко, яка сама виховує внучку, нарікає: у школі, де вчиться Вероніка, процвітають побори

Про конфлікт у Червоноградській школі №2 розповів депутат Львівської обласної ради Володимир Ткачик. До нього з листом звернулася Людмила Міщенко. 60-річна пані Людмила сама виховує свою онучку Вероніку, дівчинка — сирота. «Вчителька Тетяна Казьмир особисто написала в щоденнику, що я повинна здати у фонд класу 120 грн. Вона і у розмові не раз нагадувала, що маю здавати кошти, незважаючи на те, що дитина сирота. І це їй відомо. Я не буду платити, бо не маю з чого! Вважаю такі дії вимаганням і приниженням», — пише у листі Людмила Міщенко. Про ситуацію у Червоноградській школі журналіст «ВЗ» поспілкувалася з усіма сторонами конфлікту.

Депутат ЛОР Володимир Ткачик каже, у школах з батьків останню шкіру деруть... «Такі внески — добровільно-примусові — незаконні, — обурюється депутат. — Є телефон довіри, і батьки мають про такі факти повідомляти. Ще б звіти були по цих коштах! До мене такі скарги надходять постійно». Депутат каже, є батьки, які можуть фінансово допомогти школі. Це їхнє право. Але нахабно вимагати кошти ніхто не має права.

Такий запис зробила у щоденнику Вероніки класний керівник.
Такий запис зробила у щоденнику Вероніки класний керівник.

Ще до початку навчального року батьки мали здати на ремонт класу, де вчиться Вероніка, по 230 грн. «Я відмовилася, — каже бабуся. — Тоді батьківський комітет почав з мене знущатися: «От ми здаємо гроші, а ця бабуся не здає — ні на ремонт, ні на дош­ку». Я пояснювала, що дитина на повному державному забезпеченні. Та мене ніхто не слухав. Я настільки втомилася, що думаю перевести дитину в іншу школу. Морально це дуже важко».

В їдальні Вероніка харчується безкоштовно. Деякі батьки, щоб їхні діти мали більшу порцію, доплачують 4 грн. Людмилу Василівну теж змушують доплачувати. Хоча би дві гривні…

«Я не вимагаю у цієї бабусі здавати кошти на фонд класу. Наприкінці навчального року батьки планують ремонтні роботи, — пояснила свою позицію вчителька молодших класів Червоноградської СШ №2 Тетяна Казьмир. — Батьки подали список тих, хто не здав кошти. На їхнє прохання я написала у щоденнику: «Фонд класу — 120 грн.». Я не написала «Здайте терміново». — «А чому ви не відстоюєте дитину-сироту? Бабуся каже, у школі її просто тероризують. Вона звернулася і до депутата». — «Нехай він відстоює, щоб батькам не доводилося робити ремонти в класах. Щоб це робила держава, — парирувала вчителька. — У фонд школи бабуся кошти не здавала. Батьки придбали у клас дошку — вона жодної гривні не здавала».

Заступник директора СШ №2 Ірина Костюк каже, що знає цю родину, але бабуся до неї ні у письмовій, ні в усній формі не зверталася. «Чому у вашій школі процвітають побори?» — запитую. «Це не можна назвати поборами. Це — благочинні внес­ки. Цим займається батьківський комітет, — каже заступник директора. — Збирають кошти і скеровують їх на потреби класу чи школи. Класний керівник чи дирекція цими питаннями не займається. Малозабезпечені сім’ї кошти не здають. Є такі, які не малозабезпечені, але які також не хочуть здавати гроші у фонд школи».

Коментар для «ВЗ»

Олександра НЕБОЖУК, директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА

— Ми провели багато батьківських зборів у школах області. Будь-який збір коштів не може стосуватися ні директора навчального закладу, ні вчителів. Якщо є згода батьків, то це може бути виключно добровільна справа. Скарг, що гроші вимагають вчителі і директори, було дуже мало. Але, незважаючи на це, ми провели серйозну роботу, бо збір коштів у школах відбувається — це не секрет.

— А ви можете ще раз наголосити, що будь-який збір коштів у навчальному закладі є не примусовим, а добровільним.

— Звичайно. Є прийняті накази, ніхто не має права вимагати і п’яти копійок…

— Хотілося б бачити ці накази у школах і садочках на вид­ному місці. Не може бути такого, що якась мама ходить по школі з пачкою грошей…

— Це є правопорушення. У школі взагалі немає потреби збирати гроші... Якщо батьки організовуються, вони мають різні шляхи: наприклад, створити благочинний фонд. А якщо це віддалена сільська школа, їм складно зареєструватися, все має бути відкрито, перед всіма батьками. Але до цього не можуть бути причетні жоден директор і жоден вчитель.

Пані Небожук пообіцяла зателефонувати у Червоноградську школу і розібратися у конфлікті.

Схожі новини