Передплата 2024 «Добра кухня»

На новий електрокар Tesla Model 3 – неймовірна кількість замовлень

Щоб їх виконати, компанії доведеться рекордно збільшити виробництво.

Виробник електромобілів Tesla Motors презентував у Каліфорнії Model 3 - четверте за ліком авто компанії, яке, ще не дійшовши до конвеєра, вже стало бестселером. Прототип седана представив глава “Тесли” Ілон Маск.

Хоча виробництво машини розпочнеться лише наступного року, бюджетну новинку, ціна на яку стартує від 35 тисяч доларів (що майже удвічі менше за попередні моделі), станом на вечір суботи уже замовили понад 276 тисяч осіб. Про це вчора на своїй сторінці у “Твіттері” повідомив Ілон Маск. Для “Тесли Моторз” це неабиякий виклик, зважаючи на те, що за рік компанія збирає близько 50 тисяч електромобілів. За словами Маска, середня ціна на Tesla Model 3 зі стартової партії з урахуванням обраних покупцями опцій становитиме близько 42 тис. доларів. Таким чином, уже за лічені дні компанія забезпечила себе замовленнями на мільярди доларів. Майбутнім власникам Model 3 для оформлення попереднього замовлення необхідно було підтвердити серйозність своїх намірів і внести тисячу доларів.

За дизайном Model 3 нагадує Model S, але довжину зменшено з 5 до 4,6 м. Новинка розганяється до 100 км/год. за 6 секунд, а пробіг електромобіля на одній зарядці становить близько 350 кілометрів. Завдяки розміщенню батареї і двигуна під підлогою електрокар Model 3 відчутно просторіший за бензинові машини аналогічної довжини. Дизайнери «Тесли» постаралися максимально підсунути до лобового скла передню панель і крісла, щоб залишилося більше місця для задніх сидінь. У багажник і салон новинки можна без проблем помістити двометрову дошку для серфінгу. Звичної панелі приладів в Model 3 немає — її функцію виконує проектор, який транслює показання приладів на лобове скло. На центральній консолі - 15-дюймовий сенсорний дисплей медіа-системи, через який можна змінювати налаштування машини.

До базового оснащення електрокара входять автопілот і можливість експрес-зарядки на станціях Supercharger. Кількість таких “точок” для підзарядки до кінця 2017 року у світі має подвоїтися і становитиме приблизно сім тисяч. Окрім цього, кількість сервісних станцій “Тесли” в різних країнах планують збільшити з 215 до 441. Tesla Motors прогнозує, що після запуску акумуляторного заводу Gigafactory (орієнтовно у 2017 році) зможе протягом трьох років довести сумарний річний випуск автомобілів до 500 тисяч одиниць.