Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Про житловий будинок не йшлося. Але житло в новому домі вже продають...

Знову руйнують історичну забудову у зоні ЮНЕСКО

У Львові — черговий архітектурно-забудівельний скандал. Самобутну і компактну вулицю Стефаника, з її історичними дво-, триповерховими будинками-пам’ятками хочуть спотворити п’ятиповерховим “монстром”. Його хочуть звести на розі вулиць Стефаника і Чайковського (юридична адреса — вул. Чайковського, 31, 33). Cтарий будинок, якому 145 років, - у межах історичного ареалу міста, у буферній зоні ЮНЕСКО, відтак на нього поширюється пам’яткоохоронне законодавство. Тим часом на сайті real-estate.lviv.ua уже вивішено оголошення про продаж однокімнатної квартири площею 48,3 кв. метра у цій новобудові (ціна за метр квадратний - 1400 умовних одиниць)...

Від будинку на розі рукою подати до пам’ятки національного значення - Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника — якихось 50 метрів... Якщо тут розвернути будівництво, постраждають і сусідні будинки. На захист історичної забудови піднялися активісти і депутати Львівської міської ради. Ситуація розвивається стрімко і потребує швидкого порятунку, адже забудівельники щодня демонтують і вивозять цеглу, зняли дах із будинку №33 і готуються до риття котловану під фундамент, який заливатимуть бетоном.

Старе фото будинку на розі Стефаника-Чайковського. Колись там були газетні і книжкові видавництва.
Старе фото будинку на розі Стефаника-Чайковського. Колись там були газетні і книжкові видавництва.

Як свідчить розслідування, яке провів сайт “Твоє місто”, на цій території має відбутися реконструкція з розширенням існуючих нежитлових приміщень за рахунок надбудови - під адміністративний будинок зі вбудованими приміщеннями. Тобто про жоден житловий будинок не йшлося. Проте на сайті продають саме житло... Як зазначив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, жодних відповідних дозволів на такий вид робіт його відомство не видавало. «Ми в Інтернеті побачили, що відбувається продаж квартир, з іншим фасадом зовсім. Девелопер же сказав, що це якась помилка, що це ріелтори вирішили прозондувати, чи буде попит. Тобто це була їхня ініціатива. Я у це мало вірю...», — зазначив Юліан Чаплінський.

Як розповів “ВЗ” депутат Львівської міської ради Тарас Чолій, він разом із групою активістів виходив на місце руйнації, вимагав дозволів від забудівельника. Виявилося, що жодних документів немає. Викликали поліцію, написали заяву про порушення законодавства. Однак руйнування і далі триває. “Готуємо позовну заяву до суду, - сказав Тарас Чолій. - Позов від мене, як депутата, і окремо - від мешканців. Крім того, звернення у прокуратуру, звернення до голови Львівської ОДА Олега Синютки, щоб він вплинув на перевірку документації. Юристи забудівельника так і не показали нам документів. Кажуть, що нібито мають містобудівні умови і обмеження, але на адміністративну споруду. А виглядає так, що там буде п’ятиповерховий житловий будинок. Спробуємо отримати ці документи через суд. Водночас пишемо заяву до слідчого, який веде цю справу, - про тимчасове припинення робіт на цьому об’єкті до з’ясування обставин”.

“Головний архітектор міста Юліан Чаплінський сказав, що цей об’єкт розглядали на містобудівній раді, - веде далі Тарас Чолій. - Нібито рада у своєму протоколі рекомендувала це будівництво. Тобто через містобудівну раду фактично легітимізували усі дії по цих будинках. Досі ці будинки доводили до аварійного стану. Бо якби їх хотіли реставрувати, уже б реставрували. Забудівельники не мають попередньо погоджених рекомендацій управління охорони історичного середовища. Дозволи на проведення робіт вони нібито отримали через Міністерство культури в Києві. Маю сумнів, адже будинок не є пам’яткою архітектури, тоді для чого у Міністерстві культури отримувати дозволи? Справа темна... Дивлячись, як нахабно поводяться їхні юристи, видно, що вони нічого не бояться, уже “все порішали”... За цим будівництвом стоять три фірми - ТзОВ «Два кольори», ТзОВ «Рока», ТзОВ «Скекнер». Але зрозуміло, що за тими фірмами є якісь інші “волохаті руки”. Ми цього наразі не знаємо. Будемо пробувати робити усе, що в наших силах...”.

Схожі новини