Передплата 2024 «Добра кухня»

«Квартира облаштована для зустрічі Нового року і… романтичних побачень»

У зимові свята житло в центрі – на вагу золота. Ціни підскочили утричі…

Усі дороги ведуть до Львова! Цей вислів чи не найбільш актуальний напередодні Новорічних та Різдвяних свят. У ці дні в місті Лева — туристичний бум. У кафе, на площі Ринок та проспекті Свободи, — ніде яблуку впасти. І туристи з-за кордону, і гості зі східних та центральних регіонів України хочуть скуштувати тут автентичної куті, поколядувати разом із вуличними вертепами, взяти участь у Святі пампуха та інших забавах. Де є туристичний попит, там є робота для ріелторів. Левова частка туристів (особливо внутрішніх) під час свят мешкають в орендованих квартирах. Помешкання замовляють навіть за два-три місяці до Новорічних свят. Ті, хто проґавив раннє бронювання квартир, змушені платити за оренду дорожче. За тиждень до Нового року ціни підвищуються удвічі чи навіть утричі!

Як розповіла «ВЗ» ріелтор Олена Міщанчук, на Новорічні свята оренда однокімнатної квартири в центрі Львова становить 1200-1700 гривень на добу. На периферійні помешкання немає попиту. Хіба що молодіжні компанії можуть орендувати особняк у Брюховичах — 2 тисячі гривень за добу. За оренду двокімнатних квартир у центрі просять 2-2,5 тисячі гривень, трикімнатних — 2-3 тисячі гривень (на периферії — 1-2,5 тисячі за добу).

«Деякі власники помешкань надають додаткові послуги — прибирання (орієнтовно 250 гривень), приготування сніданку, трансфер з вокзалу — від 50 гривень, — каже пані Олена. — Якщо це постійний клієнт, то вартість трансферу може бути включена у ціну проживання чи надаватися як бонус».

Журналіст «ВЗ» вирішила забронювати для своїх друзів двокімнатну квартиру у центрі або неподалік центральної частини. Зайшла на кілька спеціалізованих сайтів. Перше розчарування — вільних помешкань на 31 грудня та 1 січня майже немає. Знайшла ще вільним на цю дату елітне житло на вул. Кониського за… 2 870 гривень за добу! Після 15 січня ця ж квартира коштуватиме 1200 гривень.

Як гарячі пиріжки розібрали помешкання на проспекті Свободи, що поблизу Оперного театру. Зараз там можна орендувати квартиру за 600 гривень на добу (один із найдешевших варіантів), а з 28 грудня ціна підстрибне утричі. В оголошенні йдеться, що двокімнатне помешкання біля Львівської опери — найкраще місце для зустрічі Нового року та романтичних побачень. Телефоную власнику. Пан Назар ввічливо каже, що на Новий рік це помешкання зайняте, запропонував інші дати — кінець січня. Уточнюю, чим унікальне його помешкання для романтичних здибанок, мовляв, хочу відсвяткувати там День святого Валентина. «У квартирі є гарне двоспальне ліжко з ортопедичним матрацом, — відповів пан Назар. — Пані, повірте, ваш хлопець і ви будете задоволені. У спальній кімнаті — романтичне освітлення. У ванній можна запалити свічки. Є сучасна мікрохвильова піч, електрочайник та дорогий посуд».

Двокімнатна квартира на вул. Театральній коштуватиме на Новорічні свята 2 тисячі гривень на добу, після 15 січня — півтори тисячі, до кінця січня — тисячу. Зараз квартиру на площі Ринок можна орендувати за 600 гривень на добу, а в період свят — 1300, з 17 січня ціна знизиться до 700, а з лютого знову коштуватиме 600. Квартира на площі Святого Теодора обійдеться на святкові вакації у 1700 гривень за добу, після свят — 440. Аналогічна ситуація з хостелами та готелями-віллами. За ліжко-місце в хостелі на Новорічні свята треба викласти з гаманця 200 гривень (у несвяткові дні — 107 гривень), а за готельну кімнату — 1600 гривень (у несвяткові дні — 540).

«Тенденція бронювання квартир — з 27 грудня ціни підвищуються удвічі, на 31 грудня - 1 січня — втричі, — розповів ріелтор Олег Стаховський. — Друга хвиля подорожчання квартир — на Різдвяні свята та на Старий Новий рік. Там ціни такі, як 31 грудня. Щоб зекономити на житлі, орендуйте квартиру на периферії, а не в центрі. На Новорічну ніч там можна знайти житло і до тисячі гривень. Але всі хочуть ближче до центру. Ще одне правило — чим ближче до свят, тим вища націнка на помешкання. Варто бронювати заздалегідь».

Зателефонувала у кілька готелів, що неподалік центру Львова. Працівник рецепції Мар’яна сказала, що ціни на проживання не можуть не підвищуватися, бо це високий туристичний сезон. Умова — бронювання пакетом на три доби. «На 31 грудня у нас залишився номер класу стандарт за 5 тисяч 400 гривень (включені сніданки), — каже працівниця рецепції. — Є ще напівлюкс за 6,9 тисячі гривень. Це хороша ціна за три доби».