Передплата 2024 ВЗ

У храмах почали читати проповіді про шкоду алкоголю

Світська і церковна влада спільно боротиметься із алкоголізмом. 

Голова ЛОДА Олег Синютка запропонував священнослужителям католицьких і православних церков Львівщини пропагувати здоровий спосіб життя і закликати вірян зав’язати із “зеленим змієм”. Владики-очільники єпархій пристали на цю пропозицію. Ухвалили ряд звернень, які будуть оголошуватися у храмах і охоплять всі негативні аспекти життя сучасної людини. У першу чергу апелюватимуть до тих, хто пристрастився до оковитої. Обіцяють, що не обійдеться і без практичних заходів.

«Вимираючою вважається та нація, представники якої вживають понад 8 л чистого спирту на душу населення у рік», - підрахували у ВООЗ. Середньостатистичний українець випиває... 15,6 л! Україна займає п’яте місце у Європі за кількістю алкозалежних. За офіційними даними, їх у нас 700 тис., за неофіційними... — 7 мільйонів! Щороку “зелений змій” убиває 400 тис. українців. А у цілому світі (за статистикою ВООЗ) — 2,5 млн.

А знаєте, яка країна у світі утримує лідерство за кількістю підлітків, що узалежнились від спиртного? Україна! 40% українських підлітків віком від 13 до 18 років регулярно вживають алкогольні напої. Все це — наслідки виховання. 70% дітей пробують спиртне з дозволу батьків. Любов до хмільних напоїв у кожної четвертої дитини плекають... з пелюшок — в їхній організм алкоголь потрапляє з молоком матері.

З початком війни постала нова проблема. За свідченням військових капеланів різних конфесій, пияцтво на лінії фронту і навчальних полігонах завдає не меншої шкоди, ніж зброя. Тож Церква закликала людей приділити особливу увагу демобілізованим воїнам, які шукають вирішення проблем на дні чарки.

“Це — хороша ініціатива, - вважає психолог Євгенія Шапочка (працює із залежними і співзалежними - родичами, які живуть із ними під одним дахом). - Від того, що проблема замовчується, нікуди не зникає. А наслідки алкоголізму — страшні не тільки для того, хто зловживає спиртним, а й для оточуючих, адже оковита штовхає людину на необдумані вчинки, зокрема на скоєння злочинів. Залежний може почути проповідь священика, зрозуміти, що таких, як він, - багато, що не самотній у своїй біді. Близькі (чоловік/дружина, діти, батьки) перестануть соромитися, зрозуміють, що залежність — не друге “Я” людини, а хвороба, яку треба лікувати. Створиться відповідний інформаційний простір. Люди будуть постійно “варитися” у ньому, обговорювати проблему за межами храму. Лише у Львові існує близько 14-15 груп анонімних алкоголіків і більшість із них збирається у приміщеннях, наданих церквами. Людина, узалежнена від алкоголю, і члени її сім'ї можуть не бути практикуючими християнами і не знати цього. Але інформація обов’язково дійде до них”.

“Такі проповіді будуть корисними для всіх прихожан, - переконана психолог. - Допоможуть усвідомити, що діти беруть із нас приклад. Кажуть, тяга до спиртного передається у спадок. Так, передається, але не сама тяга, а модель поведінки. Хлопчики дивляться на батька, який приходить додому напідпитку, і підсвідомо беруться його копіювати. Дівчатка формують уявлення, яким повинен бути чоловік і як має проводити дозвілля... Можливо, хоч у такий спосіб вдасться привернути увагу до ще однієї проблеми — пияцтва серед військових. Людині, яка бачила смерть на власні очі, непросто повернутися до звичного життя. Пережита психотравма виливається у безсоння, панічні атаки, підвищену тривожність, агресивність. Людина прикладається до пляшки, щоб заглушити внутрішні переживання. І велика наша помилка — робити вигляд, що нічого не відбувається”...

Схожі новини