Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На плечах – 50-кілограмове щастя…

Переможцями чемпіонату «Забіг з дружинами» стали п’ятиразові чемпіони з Фінляндії – Крістіна і Таісто, які не є подружжям.

У Львові, на площі навпроти ЛНУ ім. І. Франка, відбулися незвичні спортивні змагання — «Забіг з дружинами». Суть перегонів — хто з чоловіків швидше перенесе свою другу половинку (на плечах чи на руках) смугою протяжністю 254 метри з перешкодами. Чоловіки мали пройти через вузькі двері, маневрувати через парапети та перестрибнути через солом’яні стіни (до півметра). Перегони чоловіків з дружинами на плечах популярні в Європі. У Фінляндії «Забіг з дружинами» - національний вид спорту.

…Плаксива львівська погода не сприяла участі в будь-яких перегонах. На забіг зареєструвалося лише шість пар - зі Львова, Київської області та Одеси. До змагань приєдналися також п’ятиразові чемпіони Фінляндії — Крістіна та Таісто. Виявилося, 32-річна Крістіна і 50-річний Таісто — не подружня пара, навіть не зустрічаються. Вони — партнери по цьому виду спорту. Поза спортом вони дружать, але одружуватися не хочуть. Обоє не одружені, не мають сімей. Крістіна грає в жіночій футбольній команді.

Пара з Київщини вразила патріотичним дрес-кодом. Чоловік одягнув шапку козака, його кохана — каску, прикрашену національним вінком із квітів. За це організатори змагань нагородили їх у номінації «Найкреативніший костюм». Більшість українських учасників (сильна половина людства) займаються спортом, «тягають у залі залізо». Жінки нарікають, що чоловіки їх рідко носять на руках. Хіба що на весіллі...

Жителька Вишгорода Київської області Олена розповіла «ВЗ», що приїхала до Львова на змагання не заради виграшу - бочки пива чи квасу. «Рух — це життя, тому стараємося це робити якомога більше і краще, - каже жінка. — Відвідую спортивний зал, зай­маюся аеробною гімнастикою. Показую приклад своїм дітям. Мій коханий мене часто носить на руках».

Згідно з правилами, у забігу брали участь по дві пари. Кожна пара змагалася у наступному раунді з тією, яка в попередньому забігу продемонструвала найкращі результати.

…Львів’яни продемонстрували драйв, бігли доволі швидко, тримаючи обома руками своїх дружин. На фініші чоловіки цілували своїх коханих половинок. Коли черга дійшла до фінів, Таісто побіг так швидко, ніби на його плечах нічого немає. Крістіна важить 49 кілограмів, в одязі та кросівках — 50. Виявляється, Таісто не тримає партнерку руками (Крістіна сама тримає­ться за допомогою ніг). Відповідно, чоловік має вільні руки і біжить швидше. Натомість українські чоловіки обома руками тримали своїх дружин, відповідно, швидкість була меншою. Та й дружини сковували рухи партнера, трохи пищали…

У фінал вийшли дві пари з найкращими балами: 55 секунд - сім’я Федосенків із Київщини та фіни. Переможцями стали фіни: Таісто добіг до фінішу за 49 секунд. Фінська пара отримала головний приз змагань — діжку квасу на стільки літрів, скільки важить партнерка.

У березні 2016 року у Києві відбудеться Всеукраїнський чемпіонат «Забіг з дружинами». Переможець цих змагань поїде пробувати свої сили у Фінляндію.

Фото Володимира ДУБАСА

Схожі новини