Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Замість того, щоб на гемодіалізі лежати, стовбичимо під облрадою!»

Хворі, в яких відмовили нирки, знову вийшли на пікет.

Хворі, які перебувають на гемодіалізі, та ті, яким уже пересадили нирку, вийшли під стіни КМДА, МОЗу України, обласних та міських державних адміністрацій на акцію протесту. Пікетували держустанови у дев’яти містах. Вимагали у чиновників забезпечити якісну замісну ниркову терапію. Львів винятком не став. Пацієнти закликали керівництво області виконати обіцянку.

«Востаннє пікетували облраду 5 листопада. 13 листопада відбувся «круглий стіл» за участі пана Синютки (голови ЛОДА), пана Чечотки (директора Департаменту охорони здоров’я ЛОДА), чотирьох виробників гемодіалізної продукції і пацієнтів, - розповіла журналістам голова благодійного фонду “Асоціація життя”, інвалід І групи (жінка перебуває на гемодіалізі понад 10 років) Ірина Куцьо. - Ми досяг­ли домовленості — несертифіковані системи хімводоочищення, призначені для заміських кафе і ресторанів, які поставила у відділення гемодіа­лізу у Новояворівську компанія “Медікал Україна”, замінять системою водоочищення належної якості виробництва німецької компанії “Фрезеніус Медикал Кер”. Також пообіцяли поставити додаткові апарати “Фрезеніуса” і протягом трьох днів забезпечити повноцінне функціонування відділення. А ще — гарантували провести перевірку, чи дотрималася “Медікал Україна” всіх необхідних медико-технічних умов та показників безпеки під час реєстрації своєї системи водоочищення. Наразі нічого із переліченого не відбулося. Чиновники заспокоюють: знайдеться приміщення і для тих, і для тих машин. Але ж це неправда! Чому не прибрати із залу апарати “Медікал Україна”, на які від червня (коли їх тишком-нишком поставили) ніхто не лягає — всі пацієнти продовжують їздити на процедуру гемодіалізу до Львова?”.

Хворі вимагають, аби чиновники створили комісію, до якої увійдуть керівництво області, фахівці відповідної спеціальності, громадські активісти та самі пацієнти, і нарешті розпочали процес демонтажу.

“Офіційно це обладнання перебуває на відповідальному зберіганні у Департаменті охорони здоров’я ЛОДА, - підтвердив директор Департаменту Богдан Чечотка. - Не можемо його демонтувати тільки тому, що хворі так хочуть. Потрібно дотриматися усіх законних процедур, інакше виробник подасть на нас до суду”.

“З квітня боремося за свої права — ніхто нас не чує. Громаді Львівщини (відповідно до Меморандуму, підписаного

27 грудня 2013 року) подарували високоякісне, сучасне, внесене у реєстр медичних виробів німецьке обладнання останнього покоління на суму 1 млн. 564 тис. євро. Його мали встановити у Новояворівській лікарні. Натомість встановили обладнання неналежного рівня, яке не призначене для медичного використання в Україні, - каже Ірина Куцьо. - Скільки ще можна нас дурити? Якби апарати “Фрезеніуса” нарешті поставили, це дозволило би звільнити 24 місця у черзі очікування гемодіалізу — єдиної процедури, яка може врятувати життя хворих на термінальній стадії. Через зволікання чиновників троє хворих померло! Один — дорогою до Львова. Інший — ледве дістався обласної лікарні і помер вже у відділенні. Хто буде відповідати за це?”.

«Ще раз наголошую: не допустимо монополії на ринку гемодіалізу, - заявив голова ЛОДА Олег Синютка. - Пацієнт мусить мати вибір, яким апаратом нирково-замісної терапії користуватися та які розхідні матеріали отримувати. Тому у відділеннях районних лікарень представники компаній, які працюють на ринку гемодіалізу, мають можливість ставити свої апарати «штучної нирки». Відділення гемодіалізу у Новояворівській районній лікарні — не виняток».

Керівник області доручив директорові Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богданові Чечотці у найкоротші терміни забезпечити встановлення у згаданому відділенні апаратів фірми «Фрезеніус Медикал Кер Україна» та врегулювати питання системи хімводоочистки. Крім того, очільник області запропонував протестувальникам запросити незалежну комісію, яка проведе експертизу системи водоочист­ки компанії «Б. Браун Медікал Україна», яку облаштовано у відділенні гемодіалізу у Новояворівській районній лікарні.

Фото Андрія Гелия

Схожі новини