Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лікарі виходжують навіть... 600-грамових малюків!

Світ відзначає день передчасно народжених дітей - Оперний театр у Львові підсвітили фіолетовим.

Вже п'ятий рік поспіль 17 листопада світ відзначає День передчасно народжених дітей. У Львові у міській дитячій клінічній лікарні (у народі більш відомій як “лікарня на Орлика”) цю дату відзначили вперше. Для дітлахів, що потрапили сюди прямісінько із пологових будинків, але виросли і вже пішли до садочка, влаштували справжнісіньке свято — з театральним дійством (малюків розважали аніматори), солодощами (дітей пригощали смачною випічкою фруктами і йогуртами) та запусканням білих кульок у небо.

В Україні щороку народжується півмільйона діток, з них 24 тис. з'являються на світ передчасно. У той час як здорових малюків виписують разом із мамою із пологового, ті, що поспішили явити себе світу, потрапляють до спеціальних відділень дитячих лікарень. Перебування таких пацієнтів у лікарняних стінах дорого обходиться платникам податків. “Але воно того варте”, - запевняють лікарі-неонатологи. Коли дивишся на дітей, які весело підтанцьовують під ритмічну музику, жваво спілкуються із ровесниками і наминають ватрушку за обидві щоки, важко уявити, що два, три чи навіть п'ять років тому медики не бралися робити щодо них жодних прогнозів.

“У нашій лікарні щороку проходить лікування 17 тис. дітей, з них 800 — ті, що потрапляють до нас відразу після народження. Третина з них з'явилась на світ передчасно. Кожен п'ятий малюк не може дихати самостійно і потребує респіраторної підтримки. Щороку сотню таких дітей оперуємо з приводу вроджених вад шлунково-кишкового тракту, нервової системи тощо, - розповів кореспонденту “ВЗ” головний лікар лікарні Дмитро Квіт. - У більшості випадків такі вади діагностуються внутрішньоутробно. Як тільки-но дитинка з'являється на світ, бригада наших медиків на реанімобілі доправляє її до лікарні”.

Переконує: те, що передчасно народжені хворіють більше за тих, що народилися в обумовлені природою терміни, - це міф. “Так само хворіють на ГРВЗ і так само потерпають від алергічних реакцій. Головне, аби дитинка не відставала у психічному чи фізичному розвитку. Якщо з цим — усе гаразд, батьки можуть не хвилюватись”, - запевняє лікар.

Лікарня тісно співпрацює із польськими, австрійськими та американськими колегами. Обладнання — аналогічне тому, яке використовують у західних клініках. Дітлахи віком до шести років перебувають у лікарні разом із мамою. “Так краще йде процес одужання”, - пояснюють лікарі.

За словами завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Володимира Чуйка, наймолодшим та найменшим їхнім пацієнтом була крихітка вагою... 600 г, яка попросилася на світ на 27 тижні вагітності.

Аби про день передчасно народжених діток дізналося якомога більше людей, оперний театр у Львові та Софію Київську ввечері підсвітили фіолетовим, оскільки саме цей колір символізує недоношених малят.

Фото надане Львівською міською дитячою клінічною лікарнею

Схожі новини