Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Святі шоколаду солодко було не усім...

Львівський фестиваль смаколиків звузився і комерціалізувався.

У вихідні у Львові відгомоніло традиційне Свято Шоколаду. Незважаючи на велику кількість відвідувачів, гучна приставка “Національне”, яку присвоїли йому організатори, не надто пасувала. Порівняно з попередніми роками, солодке свято було помітно скромнішим. Ще торік Свято шоколаду відійшло від “народного гуляння”, яке раніше влаштовували перед Оперним театром і на площі Ринок, — і замкнулося у дворику і в середині Палацу мистецтв. Але це ще півбіди. Ціна вхідного квитка досить висока - 25 гривень. Це не кожному по кишені, тим більше, якщо на свято йде сім’я з трьох осіб. Організатори пояснюють, мовляв, з минулого року змінився курс долара, тому зросла ціна. Але якщо торік видатки для відвідувачів компенсувалися гучними атракціями (усіх охочих пригощали 100-кілограмовим тортом, шоколатьє Валентин Штефаньо “накрив” довжелезний стіл із шоколадним посудом і тістечками), то цього року “на халяву” можна було отримати лише стаканчик “банячкового” какао, та й то вистоявши величезну чергу...

«Стояти у такій черзі — принизливо, - розповідає “ВЗ” відвідувачка свята пані Наталія. - Прийшли на свято із сім’єю і були розчаровані. Віддали свої три квитки якимось людям, може, їм захочеться стояти в черзі за какао з баняка... Квиток на такі заходи має бути дешевшим — 5 - 10 гривень. Адже фірми також платять організаторам за можливість взяти участь у святі. Звернула увагу на відсутність відомих брендів, які спеціалізуються на виробництві та продажу шоколаду, наприклад, не було “Світоча”, “Майстерні шоколаду”... Яток зі смаколиками було небагато, асортимент — не надто оригінальний, ціни — високі. Я, наприклад, на Святі шоколаду з’їла... гарячу сосиску. А людей прийшло багато, бо людям хочеться свята, тим більше була можливість організувати дозвілля дітей. Це, вочевидь, привабило насамперед батьків. Але інших розваг було обмаль...”.

“Ми не ставили за мету участь у Святі шоколаду розкручених брендів, - пояснив “ВЗ” організатор фестивалю, директор компанії «Дік Арт» Андрій Сидор. - Хотіли дати шанс маленьким приватним шоколадним майстерням, які розвиваються. Хто знає, можливо, через десять років вони будуть не менш відомі і розкручені, ніж нинішні великі бренди. Але основний наголос зробили на першому в Україні Національному чемпіонаті з кондитерського мистецтва «BISCOTTI chef кондитер». Ніде в Україні немає такого досвіду. І ми першими запалили українську кондитерську зірку. Це історична подія!”

“Цього року Львівська кондитерська фабрика “Світоч” не брала участі у Святі шоколаду. Адже неможливо брати участь в усіх заходах, - розповів “ВЗ” директор з корпоративних питань “Nestle Україна” Геннадій Радченко. - Це не входило в маркетингові плани підприємства. Ці фестивалі — свята лише для відвідувачів, а для підприємств — великі інвестиції, додаткові витрати. Вони так чи інакше відобразяться на ціні нашої продукції. Тобто за ці свята врешті-решт заплатить наш покупець. А ми не хочемо піднімати ціну на нашу продукцію, не хочемо скорочувати працівників, збільшувати видатки”.

Як і попередніх років, на святі було і Шоколадне місто, через яке курсувала іграшкова залізниця, і величезна шоколадна скульптура, яку вирізьблювали майстри-кондитери, і грандіозні торти від Валентина Штефаня. Новою розвагою став семиметровий млин, ручку якого крутив величезний ведмедик, разом із яким охоче фотографувалися відвідувачі. З минулого року у Львові запроваджено два Свята шоколаду — осіннє і весняне. “Проводимо свята у жовтні і у березні, - сказав Андрій Сидор. - Хочемо зробити на одному тільки аматорський чемпіонат з кондитерського мистецтва, а на іншому — тільки професіональний”.

Для участі у Національному чемпіонаті кондитерського мистецтва «BISCOTTI chef кондитер» з’їхалося зіркове закордонне журі та учасники — українські шеф-кондитери та шоколатьє. Голова суддівської колегії — французький шоколатьє, чемпіон світу з кондитерського мистецтва Патрик Казула. Серед інших членів журі для пересічного відвідувача “на слуху” було ім’я традиційного гостя шоколадного свята — закарпатського шоколатьє Валентина Штефаня. Чемпіонат викликав надзвичайне зацікавлення людей. Вони просиджували годинами перед великим екраном на першому поверсі Палацу мистецтв, спостерігаючи, як на сцені змагаються “широко відомі у вузьких професійних колах” українські кондитери. Почесний титул «BISCOTTI CHEF кондитер» отримав шеф-кондитер і шоколатьє з кондитерського дому “Бондаренко” (м. Мукачеве) Ігор Заріцький. Імпозантний молодий чоловік, який, крім спритних кулінарних прийомів, привертав увагу зачіскою з дредами, працює в “солодкій галузі” 15 років. Досі найвищим його досягненням була “бронза” Чемпіонату світу з кондитерського мистецтва у Парижі.

Фото автора та Юрія ШАБЕЛЬНИКА

Схожі новини