Передплата 2024 «Добра кухня»

Оси атакують!

Жодні репеленти на них не діють – жалять всіх підряд...

У народі кажуть: якщо влітку багато ос — слід чекати суворої, сніжної, затяжної зими. Схоже, цієї зими доведеться спати у вовняному кожусі, бо настирливі комахи — повсюди: кружляють довкола торгових яток з персиками і кавунами, лізуть у банки з варенням, тонуть у баняках з компотом та жалять людей. Оса і у міську квартиру може залетіти, якщо на вікнах не висить протимоскітна сітка.

«З початку серпня чисельність і активність ос справді різко зросла. Можливо, це пов’язано з аномальною спекою», — припускає к. с.-г. н., заступник директора з наукової роботи ННЦ “Інститут бджільницта ім. П. І. Прокоповича” Сергій Бугера.

“Триває фруктовий сезон. А фрукти (точніше, цукри і клітковина, що входять до їх складу) приваблюють цих комах. Неподалік місць, де можуть поживитися, облаштовують гнізда. Якщо над головою літає рій, значить, осине гніздо десь поруч. Можете його спалити, але робити це треба вночі, поки комахи сплять, — радить завідувач паразитологічного відділу регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Олег Колесніков. — Стежте за чистотою у домі, на подвір’ї.

Не залишайте на столі огризків, кісточок від фруктів. Якщо пролився сік чи компот, одразу витріть. Щодня проводьте вологе прибирання. Підлогу мийте водою з додаванням хлорки. Не будете цього робити — внадяться не тільки оси, а й інші комахи (зокрема мухи, які переносять інфекції)”.

Оси часто заповзають у ємності з рідиною, падають, але не тонуть. Будучи напівпритомними, можуть укусити людину за горло, якщо та не помітить незваного гостя і проковтне його разом зі соком. Налили напій у склянку — відразу пийте. Випили — помийте склянку.

“Жодні репеленти на ос не діють. Не бояться навіть запаху аміаку (тому не дивуйтеся, якщо зайдете у селі у дерев’яний туалет, а там їх — рій кружляє). Оса жалить, якщо відчуває небезпеку, — каже Олег Колесніков. — Наприклад, якщо наступите чи сядете на неї, нападете на гніздо, відберете їжу, почнете відганяти. Різкий запах парфумів може викликати агресію у комахи. Оса може вжалити, якщо вбрані у яскравий одяг (комаха може прийняти вас за квітучу клумбу)”.

Згідно зі статистикою, від алергічних реакцій на укуси ос, бджіл та шершнів щороку помирає у п’ять разів більше людей, ніж від укусів отруйних змій. Отрута цих комах — потужний алерген. За 5-30 хвилин може розвинутися анафілактичний шок (важка алергічна реакція). Але навіть якщо ви — не алергік, доведеться зіткнутися з такими неприємними моментами як біль, припухлість і почервоніння на місці укусу.

“Їдете на природу — прихопіть зі собою маленький флакончик з оцтом, — рекомендує фахівець. — Оцет звужує судини, приглушує біль, знімає подразнення. Таким же ефектом володіє розчин соди (1 ч. л. на склянку води). Також можете скористатися рецептом народної медицини. Зірвіть листок подорожника, сполощіть водою, пожуйте, нанесіть кашку на місце укусу. Якщо вкусило кілька ос — не чекайте, коли підвищиться температура тіла. Відразу накладайте холодні марлеві пов’язки”.

Лікар-алерголог Марія Гуріна радить прикласти до місця укусу щось холодне, нанести гормональну мазь, прийняти протиалергічний препарат. Якщо оса вкусила у губу чи язик, закликає негайно звернутися по допомогу. “Розвинеться набряк, буде важко ковтати, — каже. — Якщо будуть перекриті дихальні шляхи, без кваліфікованої медичної допомоги людина помре. Якщо ви — алергік, повинні виробити план дій на випадок анафілактичного шоку, обговорити з близькими їхні дії у разі форс-мажору. Це може врятувати вам життя”.

Схожі новини