Передплата 2024 ВЗ

Тисячі щук i карасів пливли догори животами...

Після отруєння води нечистотами риби у річці Стрвяж не буде років зо три. 

Ніхто з місцевих жителів не ризикне тут купатися.

Свідками екологічної катастрофи стали у четвер, 9 липня, жителі села Бабиного на Самбірщині. За одну мить мальовнича річка Стрвяж, що протікає тут, перетворилася у каналізаційне багно, справжній цвинтар риб! Донедавна джерельна, вода нагадувала сиву смердючу патоку, вкриту великими бульбашками, як у мильному розчині... У цьому бруді пливли догори животами тисячі бездиханних щук, карасів, особин верхоплавки, в’яльця та інших видів риб, якими донедавна була багата ця водойма. Особливо багато пливло мертвого малька.

- Було страшно дивитися, як рибини, прагнучи жити, вискакували зі смердючої води на камінь, - розповів кореспонденту «Високого Замку» місцевий житель Микола Гуменецький. - Років три тут більше не буде ніякої риби. Та й купатися ніхто не наважиться. Та найбільше мене непокоїть, що цю отруєну рибу хтось додумається понести на базар. Так і до ще більшої біди недалеко.

Сільський голова Світлана Несторяк підняла на ноги всі районні служби. Після проведених аналізів буде ясно, чиїх рук ця чорна робота. Місцеві жителі підозрюють, що «НП» міг спричинити Воютицький спиртзавод, де, ймовірно, промивали ємкості. Або ж «услужили» самбірські комунальники, випустивши каналізаційні стоки просто в річку...

Обуренню бабинців немає меж. Селяни кажуть: якщо лиходіїв не знайдуть і не покарають, то перекриють річку - аби не дати безгосподарникам користуватися її водами.

Схожі новини