Передплата 2024 «Добра кухня»

Гроші на фільми – з легального грального бізнесу та акцизного збору?

Журналіст «ВЗ» дізнавалася, у якому стані український кінематограф

Минулого року український глядач не встигав за всіма кіноновинками, адже у прокат вийшла рекордна кількість вітчизняних фільмів — 14! У 2015 цей показник поки що не дотягує і до десяти. Причин безліч — від нестачі фінансування до елементарної неможливості знімати стрічку через бюрократичну тяганину. Ще у березні стало відомо про зупинку проектів, які раніше планувалося випустити в український прокат вже цього року. Серед цих фільмів: історичні «Максим Оса», «Окупація», «Моя бабуся — Фані Каплан», “Толока”, соціальна драма про заробітчанство «Гніздо горлиці» та дитячий фільм «Казка старого мельника»…

«Кіно — це ідеологічна зброя»

«Ситуація з українським кіно невтішна, - розповіла «ВЗ» актриса Рима Зюбіна. - У сьогоднішньої влади, мабуть, немає розуміння того, що кіно - це ідеологічна зброя. Його дивляться мільйони людей і меседжі, які передають кінофільми, впливають на них». Акторка задіяна в одному з кінофільмів, виробництво якого було призупинено. У відзнятому на сорок відсотків матеріалі стрічки «Гніздо горлиці» йдеться про особисті проблеми, з якими зіткнулася жителька Буковини Дарина (Рима Зюбіна), яка виїхала на заробітки до Італії. Одна з причин, чому виробництво фільму було зупинено, - відсутність фінансування. А потім не стало актора Віталія Лінецького, який грав роль чоловіка Дарини. «Всі епізоди відзняті з Віталиком залишаться, але прийнято рішення змінити фінал картини. Ми мали дочекатися осені, адже потрібно було відзняти сцени весілля, яке відбувається на природі в Карпатах. Ще два-три тижні потрібно знімати сцени в Італії. Кошти вже є, але мені та членам нашої групи відмовили у візі, про яку ми просили. Відкрили лише на 15 днів, а знімати в Італії треба близько місяця, - каже Рима Зюбіна. - Наші продюсери запевняли нас, що фільм випустять у 2015-му. Але потрібен час для “постпродакшину”. Оскільки фільм має вийти у кінотеатрах, у його рекламу потрібно вкласти майже стільки коштів, як на виробництво всієї кінострічки».

Ще один довгоочікуваний фільм, виробництво якого ніяк не завершиться - «Толока» режисера Пилипа Іллєнка. Зйомки фільму зупинилися ще у липні 2013 року, хоча прем’єра була призначена на березень 2014 — до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. У фільмі також знімався Віталій Лінецький, і режисери були змушені перезнімати фільм спочатку вже з іншим актором. Ситуація з виробництвом стрічки настільки складна, що на «СПІЛЬНОКОШТІ» її творці просять про допомогу у всіх небайдужих.

Нарешті у прокаті...

На прем’єру фільму «Брати. Остання сповідь» українські глядачі чекають з 2014 року. Історію про двох братів з Гуцульщини, Войтка та Станіслава, бачили за кордоном, представляли на різноманітних фестивалях, але наразі заявлений прокат в Україні стартує лише 24 вересня. Фільм братиме участь у відборі вітчизняних стрічок на здобуття премії «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою». “Так, ця інформація правдива”, - коментує «ВЗ» режисер фільму Вікторія Трофименко. Стрічку знято компанією Pronto Film за підтримки Державного агентства з питань кіно. Її загальний бюджет становить 16 млн грн.

Влітку заявлений вихід комедійного фільму-притчі про життя на Галичині — «Політ золотої мушки» режисера Івана Кравчишина. Це фільм про те, як маленька дівчинка полюбляє переглядати кіно... на небі. В українських кінотеатрах його можна буде побачити з 20 серпня.

«Рішення про екранізацію не означає старту проекту з найближчого понеділка»

З огляду на події в країні популярним стало документальне кіно. У цьому жанрі значні здобутки має творче об’єднання «Вавилон’13», яке було створено під час Революції гідності. Щодо художніх стрічок, то на початку 2016 року розпочнеться підготовчий процес до зйомок повнометражного українського фільму за романом Андрія Кокотюхи «Червоний». У фільмі, як і в романі, йтиметься про Норильське повстання у радянських таборах ГУЛАГу 1953 року.

«Сценарій написаний, плануються прокатна й телевізійна версії (4 серії). Режисер — відомий актор і телеведучий Ахтем Сеїтаблаєв. Але цій інформації вже два роки. Прийняте рішення про екранізацію мого твору, на превеликий жаль, ще не означає старту проекту з найближчого понеділка. Хоча приватні інвестори підтвердили намір про початок виробництва. Говорити про щось конкретно можна буде лише тоді, коли Держкіно офіційно підтвердить, що держава також бере участь у створенні фільму. Щойно буде ухвалено 50 відсотків бюджетного фінансування, чи бодай гарантії про нього, тоді й почнеться конкретна робота. Інформацію, яка поширюється зараз, вважаю для себе приємною, але, на жаль, передчасною», - розповів «ВЗ» Андрій Кокотюха.

Режисер стрічок «Ломбард», «Тіні не забутих предків» Любомир Левицький оголосив про початок роботи над двома новими стрічками - комедією «#SELFIEPARTY» («Селфіпаті») та масштабного голівудського фільму «Егрегор» у стилі «Код Да Вінчі». «Егрегор» - це фільм, який зніматиметься в Україні за участі голлівудських та українських провідних акторів. Процес підготовки цієї стрічки довгий, тому лише на початку наступного року готуватимемося до зйомок. З «Селфіпаті» хочемо вийти на український та польський ринки. Для цієї стрічки вже готуємо постери», - каже режисер картини. Плануючи роботу над цими стрічками Любомир Левицький не робить ставку на державне фінансування. «Співпраця з державою складна, як у плані організації роботи, так і “промоушина”. Мене більше цікавлять бізнес-моделі, адже роблю комерційне кіно для широкого загалу».

Окрім, художніх стрічок буде кіно і для дітей. Мультфільм про «Микиту Кожум’яку», який шукає Жар-Квіт, мав бути готовий ще у 2013-му. Однак його творці взяли паузу і анонсують вихід мультика у 2016 році. Спершу фільм мав бути 3D-анімацією, а тепер це просто повнометражний мультфільм.

А тим часом…

У червні 2015 року набув чинності закон, який передбачає заборону розповсюдження і демонстрування серіалів та фільмів, що містять популяризацію держави-агресора. Список чималий, а днями до нього потрапив і серіал «Каменська-5» та «Каменська-6». Для українського кіно й телеринку звільняється значний інформаційний простір. Та поки що його не заповниш, адже фільм чи серіал не знімуть за день - два, а фінансувати їхнє виробництво немає з чого. На засіданні колегії Міністерства культури прем’єр-міністр Арсеній Яценюк виступив з пропозицією ухвалити закон про легалізацію грального бізнесу - з метою отримання додаткових надходжень для фінансування української культури та кінематографу.

Ще один законопроект про державну підтримку українського кіно озвучив віце-прем’єр з гуманітарних питань, Міністр культури В’ячеслав Кириленко. Якщо його приймуть, то фінансування державних фільмів здійснюватиметься за рахунок відрахувань від акцизного збору та податку на лотереї. Міністр культури пояснив, що претендувати на державну підтримку можуть фільми різної тематики, - але 100-відсоткову підтримку держави одержать лише дитячі, документальні, хронікальні, анімаційні та фільми суспільно-важливої тематики, якщо після ухвалення цього закону їх визнає такими спеціальна новостворена експертна рада.

Схожі новини