Передплата 2024 «Добра кухня»

«Коли за пультом працювали українські режисери, звук був кращим»

Відлунав ювілейний Alfa Jazz Fest – організатори починають планувати наступний

Цього року вікенд з нагоди Дня Конституції збігся з міжнародним джазовим фестивалем Alfa Jazz Fest, який відбувся у місті Лева вже вп’яте. У ці дні Львів перетворився на світову столицю джазу. Фестиваль зібрав не лише іменитих джазменів, а й знаменитих поціновувачів музики свободи і велику армію любителів джазу. Насолоджувалися неповторною атмосферою мер Львова Андрій Садовий з родиною, Святослав Вакарчук з Лялею Фонарьовою, Джамала, Маша Єфросиніна з чоловіком Тимуром Хромаєвим, Катя Осадча... В останній день роботи головної сцени ім. Едді Рознера, коли виступали японська піаністка Хіромі Уехара та американський виконавець Джордж Бенсон (на фото), до Львова приїхали перша леді Марина Порошенко з трьома молодшими дітьми, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, голова АП Борис Ложкін, Юрій Луценко з дружиною, міністр фінансів Наталія Яресько... У VIP-зоні і політики, і зірки не стримували своїх емоцій - “відривалися” на повну.

Легенди джазу, які приїхали на фестиваль, не потребують особливих представлень та коментарів. Вони вразили майстерністю виконання всіх присутніх на фестивалі. «Найбільше хотів послухати Гербі Хенкока, - розповів «ВЗ» лідер гурту ТНМК Фагот. - Він з тих людей, глибина вібрацій якого не залежить від того, що саме він грає». Музикант не вперше на Alfa Jazz. Цього разу Фаготу теж вдалося «розслабитися» та почути одного з іменитих джазменів сучасності. А от телеведучому 5-го каналу Віталію Гайдукевичу через щільний робочий графік не вдалося почути американського гітариста і вокаліста Джорд­жа Бенсона. «Проґавив лише перший Alfa Jazz, після того «виправився», і ось уже чотири роки поспіль у ці дні приїжджаю до Львова. Один з кращих концертів, який вдалося відвідати, - виступ Анни Чайковської на відкритій сцені площі Ринок”. Статуетку міжнародної премії Alfa Jazz Fest Awards вручили американському джазовому піаністу і композитору Гербі Хенкоку.

Окрім метрів, на майданчиках виступали українські гурти та виконавці. Про український джазовий гурт Dennis Adu Big Band захоплено відгукнувся кубинський кларнетист, сопрано-саксофоніст Пакіто Д’Рівера. Йому настільки сподобалося те, що він почув, що планує підготувати з гуртом спільний творчий проект. «Прогулювався вулицями Львова і раптом почув, як грає один гурт. Тоді ще не знав, що це жива музика і що вони українці. Оце так місто, подумав! Замість того, щоб грати попсу, вони грають і комбінують мотиви відомих джазових виконавців. Тоді зрозумів, що у Львові живе справж­ній джаз. А джаз — це те, чому важко дати визначення, але легко впізнати та відчути».

По гарячих слідах фестивалю журналіст “ВЗ” поспілкувалася з його організаторами.

- Чи все вдалося реалізувати? - запитала виконавчого директора Наталію Горбачевську.

- Підсумки цьогорічного фестивалю ще підбиваємо, - сказала вона, - але ми раді, що нам вдалося реалізувати заплановане, і до нас приїхали усі заявлені у програмі музиканти. До останнього не вірили, що приїдуть зірки світового масштабу і що нам вдасться зібрати їх в одному місці. А це було головною метою. Все ще отримуємо відгуки від гостей фестивалю, які відчули його незабутню атмосферу, насолодилися чудовими виступами музикантів.

Створити комфортні умови для глядачів і слухачів було для нас основним. Це постійно підкреслює Олексій Коган, коли ведемо дискусії щодо учасників. Він завжди говорить, що перевага і сильний бік фестивалю - це можливість кожному відвідувачеві знайти серед великої кількості музикантів саме того, хто найбільше сподобався, відвідати ті концерти, які найбільше хочеться. Ми опитували людей, професіоналів, які глибоко знають музику. Вони чудово сприйняли концерт Вайна Шортера, хоча його виступ був одним із найскладніших. Його стиль - це класичний джаз. Цю музику належно оцінили саме професіонали, а от люди, які тільки-но дізнаються про джаз, краще сприймали більш популярних музикантів.

- П’ятий Alfa Jazz встановив високу планку, не будете збавляти обертів і надалі?

- Звичайно. Це не межа, нам ще є над чим працювати. Поч­немо вже завтра (усміхається. - Т. К.). Будемо знову боротися за зірковий склад музикантів. Адже фестиваль готується не за декілька місяців. Ми вже влітку починаємо контактувати з музикантами, розробляти програму на наступний рік.

- Тепер організатори фестивалю мають “головний біль”, - сказав арт-директор фестивалю Олексій Коган. - Кожен наступний Alfa Jazz має бути кращим за попередній. Фестиваль це не тільки концерти на великій сцені, а й низка заходів для неформального спілкування музикантів. Тому працюватимемо у цьому напрямі. Люди, які їздять на європейські, американські фестивалі, мають бачити, що в Україні може бути ще краще. Цього разу вони були захоплені як організацією концертів та виступів, так і розташуванням та обладнанням сцен, світлом, публікою. Говорили, що коли за пультом працювали українські режисери, звук був кращим.