Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські вчені винайшли ліки проти раку

Препарат убиває вірус папіломи людини, який провокує рак шийки матки

Українські науковці створили нову форму популярного вітчизняного препарату, який використовують для терапії інфекцій, спричинених різноманітними вірусами (від герпесу до СНІДу), — свічки. Запропонували полікуватися ними жінкам з дисплазіями шийки матки (передраковим станом). Як повідомляють ЗМІ, клінічні дослідження тривали рік. Участь у них взяло 1,5 тис. жінок. Результат вразив дослідників. Лікування виявило ефект... у 100% випадків!

«Щороку від раку шийки матки помирає 2,5 тис. молодих українок, - таку цифру озвучив головний гінеколог Міністерства охорони здоров’я України В’ячеслав Камінський. - Причина — пізнє звернення до лікарів, коли лікування вже не дає ефекту. У більшості випадків появу цієї пухлини провокує вірус папіломи людини. Це — одна з найбільш небезпечних інфекцій. Щоб уберегтися від смертельної недуги, жінка повинна двічі на рік відвідувати гінеколога, аби виключити передракові стани, зокрема дисплазію матки”.

Ця хвороба — підступна. Подолати злоякісну пухлину — не означає подолати вірус, який викликав її появу. “В Украї­ні — 60 тис. жінок, яким вдалося побороти недугу. Їх ніхто не лікує. Вони лише спостерігаються в онколога щодо того, буде рецидив чи не буде. А вірогідність — висока, бо вірусна інфекція працює далі, створює умови для виникнення рецидиву”, - зазначає голова наглядової ради ТОВ “НВК” “Екофарм” (компанії, яка створила нову форму противірусного препарату) Анатолій Новик.

Лікарський засіб фармацевти отримали шляхом природного синтезу. Витягли екстракт з двох рослин, які ростуть в Україні, — трави щучки дернистої і трави війника наземного. За словами розробників, аналогів цьому препарату у світі немає. Як повідомив заступник генерального директора компанії Олександр Гриневич, зараз ліки перебувають на етапі реєстрації.

Схожі новини