Передплата 2024 «Добра кухня»

«Такі курси дають освіту не гіршу, аніж в університеті»

На перших в Україні масових онлайн-курсах зареєстровано понад 50 тисяч слухачів

Віртуальна освіта в Україні набирає обертів. Усе, що потрібно, — це бажання навчатися та комп’ютер з доступом до Інтернету. Безплатно здобути нові знання з менеджменту, історії, психології та комп’ютерних наук пропонує некомерційний громадський проект Prometheus.

Prometheus незалежний від будь-якого конкретного вузу, але відкритий до співпраці з ними. Цей громадський проект не лише самостійно створює та розміщує масові відкриті онлайн-курси на власному сайті, а й дає можливість університетам, викладачам та компаніям публікувати і розповсюджувати власні курси на цій платформі. Мета проекту — не просто окремі курси, а взаємопов’язані цикли з актуальних тем (бізнес, IT, іноземні мови, право, історія тощо).

“Ідея щодо таких курсів виникла кілька років тому, — розповів “ВЗ” співзасновник проекту Іван Примаченко. — Стало зрозуміло, що масові відкриті онлайн-курси — це не просто якась модна річ, а революція в освіті. Такі курси дозволяють отримати якісну освіту, нічим не гіршу, аніж в університеті”.

З організаційним боком курсів було складно, оскільки їх створення передбачало роботу у різних напрямах — підтримка сайту, відеозйомка, монтаж (це ми робимо самостійно). Крім того, більшість викладачів не були знайомі зі специфікою онлайн-курсів”.

Стартувала реєстрація на перші чотири масові онлайн-курси торік, 15 жовтня. Розпочалися вони на початку грудня минулого року та у січні цьогоріч.

Кожен курс проекту Prometheus складається з відео-лекцій, інтерактивних завдань, а також форуму, на якому студенти можуть ставити запитання викладачеві та спілкуватися одне з одним.

Першими курсами проекту були: «Історія України: від Другої світової війни до сучасності» викладача КНУ імені Тараса Шевченка Івана Патриляка, «Фінансовий менеджмент» викладача Києво-Могилянської бізнес-школи Олексія Геращенка, «Основи програмування мовою Python» викладача КПІ Нікіти Павлюченка і «Розробка та аналіз алгоритмів» викладача КПІ Олексія Молчановського. Ті, хто після прослуховування курсу за сумою тестів та фінального іспиту набрав 61% і більше, отримали сертифікат про його успішне завершення. Складання усіх тестів і фінального іспиту — обов’язкова умова для закінчення курсу.

“Відео-лекції, завдання та форум до перших чотирьох курсів залишаються відкритими, тож нові слухачі можуть на них реєструватися, — продов­жив розмову пан Примаченко. — Якщо успішно завершать — отримають сертифікат.

Також відкрита реєстрація на курси: “Вступ до бізнес-аналітики”, “Психологія стресу та способи боротьби з ним”, “Теорія обмежень та процеси мислення як потужний підхід до управління бізнесом”, “Комунікаційні інструменти для побудови репутації”, “Основи інформаційної безпеки” і “Захист прав споживачів: теорія та практика”. Наразі на курси зареєстровано понад 50 тисяч слухачів. Багато з них реєструються одразу на кілька курсів”.

Над проектом працює команда волонтерів. За словами співзасновника, команда не очікувала, що від викладачів, готових працювати на волонтерських засадах відбою не буде. “Освітянська спільнота виявилася готовою до проекту. Самі слухачі дуже допомагають. До прикладу, слухачка курсу «Історія України: від Другої світової війни до сучасності» створила ілюстративні карти на основі лекцій викладача. Це дуже детальна та нелегка робота”, — пояснив Іван Примаченко.

“Зареєструвалася на курси з “Історії України” та “Фінансового менеджменту”, — розповіла “ВЗ” перекладач Ірина. — Курс з менеджменту сподобався: інформацію подавали доступно (для таких “чайників” як я), домашніх і додаткових завдань було багато. За цей курс набрала 79%, тож отримала сертифікат. А “Історію України” закинула після третього уроку. Лектор не відривався від конспекту, інформація була одна, а тести — інші. Вирішила не витрачати час на цей курс.

Зареєструвалася на лекції з психології, які мають початися у березні”.

Prometheus запускає перші в Україні масові безкоштовні онлайн-курси з підготовки до ЗНО.

Схожі новини