Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поспимо на годину довше

26 жовтня Україна переходить на зимовий час

В останню неділю жовтня Україна традиційно переходить на зимовий час. Цього року така неділя припала на 26 число, коли у країні відбуватимуться вибори до Верховної Ради. Тож, перевівши стрілку годинника на годину назад, зможемо довше поспати і з гарним настроєм прийти на виборчі дільниці.

Енергетики кажуть, що перехід на зимовий час запровадили з метою економії електроенергії. А деякі медики переконують, що переведення стрілок туди-сюди — з літнього на зимовий і навпаки — погано відбивається на здоров’ї людей, призводить до стресових ситуацій, збільшується кількість інсультів-інфарктів. Більшість людей вважає, що перехід на зимовий час вибиває їх з колії.

За словами кардіолога з багаторічним досвідом, головного лікаря обласного державного клінічного лікувально-діагностичного центру Степана Павлика, до нового розкладу людина звикне не пізніше, як за два тижні. На здоров’ї такий перехід не відбивається. Це те саме, каже Степан Степанович, що перелетіти з України до Америки, де різниця у часі не одна година, а сім і більше. Ми вдома звикли жити за одним часом, а там відразу доводиться звикати за іншим.

Для тих, у кого спрацьовує біологічний годинник і хто вже звик прокидатися в один і той же час, переведення стрілок на годину назад — не біда. Можна зробити зарядку чи зайнятися домашніми справами. За словами тренера з фітнесу Тетяни Сухорук, ранок — найкращий час для фізнавантажень. Ввечері корисна швидка ходьба. Ну а для тих, хто постійно спізнюється на роботу, “зайва” година — як знахідка.