Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українське кіно є!

На "Тижні українського кіно..." показуватимуть історичні драми та актуальні документальні фільми про війну

Цього року українським глядачам пощастило: у прокат вийшла рекордна кількість фільмів — 14! Скептики не вважають це значним здобутком вітчизняного кінематографа, адже у рік має виходити до 70 стрічок. Але вже не можна сказати, що українського кіно немає. Хто протягом року ще не переглянув наші кіноновинки, може виправити це, відвідавши “Тиждень українського кіно на підтримку Олега Сенцова”. Зібрані кошти з продажу квитків підуть на підтримку заарештованого кінорежисера. Захід відбудеться ушосте: перед цим акція була у Києві, Тернополі, Івано-Франківську, Луцьку та Ужгороді.

У рамках фестивалю відбудуться покази шести українських фільмів-учасників. Це стрічки «Гамер», «Трубач», «Істальгія», «Параджанов», «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія», альманах короткометражної документалістики «Вавилон’13». “Всі фільми програми піднімають питання боротьби за волю, формування громадянського суспільства, тому є актуальними для українців”, — розповідає “ВЗ” ініціатор «Тижня...» та продюсер фільму «Істальгія» Анна Паленчук.

“Тиждень...” відкриватиме фільм Олега Сенцова «Гамер». У 2011 р. стрічка взяла не одну нагороду на міжнародних кінофестивалях, однак в Україні була показана лише двічі — для фестивальної публіки. “Трубач” — хороша кінокомедія, яку із задоволенням переглядають і дорослі, і діти. Драма “Істальгія” розповідає про літню емігрантку з України і колишнього сербського боксера, які відокремлені мовним бар’єром від німецького суспільства. Але їх об’єднують слов’янська культура і діти, які досі живуть в Україні та Сербії.

Дізнатися про долю одного з найвідоміших кінорежисерів

ХХ століття Сергія Параджанова зможуть глядачі стрічки “Параджанов”. У фільмі йдеться, як через конфлікт з радянським тоталітарним режимом режисер потрапив до в’язниці. Також до програми міні-фестивалю включили фільм режисера Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу», знятий ще у 2002 році. На той час це був перший повнометражний і великобюджетний фільм (12 млн. грн.) за роки незалежності Украї­ни. Львів’яни побачать нову версію стрічки, що включає закадровий коментар автора, який дає пояснення щодо історичного контексту подій фільму та історію його створення. Завершуватиме “Тиждень...” альманах короткометражок «Вавилон’13», куди увійшли актульні документальні фільми про війну. “Підбірку створили молоді українські журналісти, які не боялися знімати, показувати своє бачення подій під час Майдану, АТО”, — каже Анна.

Всі покази проходитимуть

о 19.00 у кінотеатрі «Коперник» до 28 жовтня.