Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«То наш виробник, тому ярлика нема…»

Скільки коштує зібрати школяра до нового навчального року?

Новий навчальний рік стартує через кілька днів. Батьки разом із учнями поспішають на ярмарки, ринки та до магазинів, щоб придбати усе необхідне для навчання. Скільки ж коштує зібрати дитину до школи?

На відміну від магазинів, що у торгових центрах, на ринках можна зустріти більше батьків, що вибирають шкільне приладдя для учнів. «Залишилося тільки зошити, пенал, фарби та олівці придбати, — розповіла «ВЗ» мати третьокласника пані Леся. — Ранець з минулого року залишився, а кросівки, шкільну та спортивну форму у кінці липня купила. Коли купувати отак частинами, то сімейний бюджет не тріщить, а лише «зітхає». Знайома жінки, пані Оксана, — мати семикласника. Жінка тішиться, що у їхній школі носити форму не треба, одяг та рюкзак з минулого року збереглися. А щодо зошитів — то купить лише кілька найгрубших. Пенал серед учнів старшої школи не в моді...

зошити
зошити

«На обкладинку зошита більше батьки дивляться»...

Педагоги рекомендують не економити на зошитах, оскільки погана якість паперу може негативно позначитися на школярському зорі. Головна вимога: папір має бути матовим, кольору пряженого молока, а клітинки і лінії чіткими. Купувати зошити з яскравими чи простими обкладинками? Багато фахівців вважають, що барвисті картинки можуть відволікати увагу дитини від навчання. Як розповідають продавці, найменшенькі школярі не так уже й цікавляться, що там на обкладинці. «У дітей тепер є комп’ютери, планшети, мобільні з усякими наворотами. Тепер батьки більше звертають увагу на обкладинку, аніж їхні діти», — розповіла продавчиня одного із місцевих ринків.

Найдешевший зошит коштує 1,25 грн. Крім того, школяру потрібен ще цілий комплект ручок, звичайних олівців, пензликів, пенал, кольорові олівці, фарби. А ще коректор, пластилін, тека, підставка для книг... На це батьки повинні готуватися викласти не менш ніж 300-500 гривень.

Найдешевші спортивні костюми можна придбати за 150 гривень, кросівки — від 145 гривень. Дорожчі варіанти — 500 та 650 гривень відповідно. Ціна на білі блузки та сорочки стартує від 160 гривень. Дівчачі сарафанчики темно-вишневого, чорного та синього кольорів — від 200 гривень. Близько 180 гривень коштують піджачки для наймолодших школяриків, трохи дешевше — 150-160 — штанці.

форма
форма

Оглядаю одну із таких форм для дівчинки. «Ніяк не можу знайти бірочки, де вказаний виробник та з якої тканини виготовлена», — звертаюся до продавчині. Відповідь просто вбила: «Та то наш виробник, тому ярлика нема…» Виходить, якщо «наш», то не важливо, чи тканина синтетична, чи натуральна? Коли почала розпитувати, що ж то за такий «наш» виробник, продавчиня лише буркнула: «Щось ви, дівчино, надто багато запитуєте!» В іншому місці таки знайшла дівчачий темно-вишневий сарафан китайського виробництва за 240 гривень. На бірочці було вказано такий склад: 80% бавовна, 5% поліестер, 10% віскоза.

Рюкзаки для найменшеньких найдорожчі — в середньому, з ортопедичними вставками, 350-400 гривень. Це на ринках. А от у магазинах — 180-240. Причому на розпродажах з минулорічних колекцій цілком непогані ранці можна придбати за… 80-120 гривень. Щоправда, без ортопедичних вставок.

Фломастери «майже дорослим» не потрібні

«Такі речі, як фломастери, пенали, пензлики, фарби, кольорові олівці, серед «майже дорослих» не котируються. І якщо серед дівчат ще півбіди, хлопця точно засміюють, як побачать, що в нього фломастери, та ще й у пеналі», — розповіла мама «середнячка». Тож увагу зосереджуємо в основному на зошитах та одязі. Зошити в клітинку та лінійку на 12 аркушів — 1,25 — 1,50, на 24 аркуші — 2,50 грн. 4,50 коштують зошити на 64 аркуші та 6,50 — на 96.

Спортивну форму дешевше купувати в комплекті. Коштує 270-350 гривень. Якщо підбирати окремо курточку та штани, то треба заплатити відповідно 240 та 180 гривень. Ціновий сегмент кросівок — від 200 гривень.

Рюкзаки для учнів середньої школи коштують від 240 гривень. Шкільна форма у «бюджетних» магазинах — спідниці від 300 гривень, стільки ж треба викласти за штанці. 350-400 коштують піджаки.

Вишиванки для старшокласників

Уже не перший рік серед старшокласників популярною традицією стало зустрічати Свято першого дзвоника у вишиваному строї. Найдешевшою стилізацією вишиванки є футболки із фабричним вишиваним принтом за 140 гривень. Ціна ж на вишиту сорочку стартує з 300 гривень. А щоб підібрати увесь стрій (коралі, стрічки, крайка, камізелька), доведеться і 1500 гривень викласти.

Зошити старшокласники здебільшого заводять два-три, дуже грубі, зі спеціальними переділками (на кілька предметів). Такі коштують від 24 гривень.

Щодо рюкзаків, то хлопці-старшокласники переважно обирають сумку на одну довгу ручку. Ціна на таку річ починається від 350 гривень. Щодо дівчат, то вони віддають перевагу сумкам. На ринках ті коштують від 350 гривень, у магазинах — від п’ятисот (нова колекція).

Ціни на спортивні костюми — 420-500 гривень. Формові спідниці коштують від 260 гривень, штани від 400, стільки ж вартують блузки і сорочки. Піджаки — від 450.

На сніданок — паровий омлет.

На перекус — хліб з висівками та запечене філе з птиці

“Найкращим варіантом сніданку школяра буде молочна каша, яйце, зварене на м’яко, або паровий омлет, — розповіла “ВЗ” дієтолог Ольга Муштрук. — Така їжа ситна та довго “триматиме”. Фреш пити варто лише раз на день, і то не натщесерце. Для діток, у яких проблеми зі шлунково-кишковим трактом, сік варто розбавляти водою”.

За словами дієтолога, на шкільний перекус дітям варто давати з собою якийсь фрукт. Найкраще сезонний — яблуко або грушу. На бутерброд хліб найкраще вибирати з висівками. Замість вареної або копченої ковбаси — запечене куряче або індиче філе з огірком, помідором, шматочком салату. Не забудьте дати дитині невелику пляшечку (0,33) з водою, — щоб протягом дня школяр міг поповнити водний баланс в організмі.

Схожі новини