Передплата 2024 ВЗ

«Крокодил» зжирає за півроку

Навіть вживання «легких» наркотиків змінює генетичний код людини

На початку липня у галицьких селах традиційно почали з’являтися підозрілі молодики. Вони їдуть з міст “на рідні села” з конкретною метою — знайти і купити мак, стебла якого починають радувати очі власників підпільних плантацій. Наскільки проблема наркоманії актуальна для західного регіону України, “ВЗ” розпитав начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВСУ у Львівській області полковника Олексія Душейка (на фото).

— Пане Олексію, останніми днями прес-служби управлінь міліції західних областей щодня повідомляють про виявлення незаконних посівів маку. Селяни нібито не знають, що за посіви маку передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

— Стаття 310 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за незаконне вирощування маку в кількості від 100 рослин, коноплі — від 10 рослин. Якщо у когось на городі знайдуть менше стебел маку, притягнуть до адміністративної відповідальності.

— Але селяни завжди сіяли мак, щоб додавати макові зернятка в ті ж пампушки...

— Повірте, великі плантації маку сіють свідомо, як бульбу, щоб заробити на продажу. Як людина, ще можу зрозуміти, що хтось на своєму городі висадив 10-20 кущів маку, щоб справді використати цю рослину для домашнього печива. А якщо викрили плантацію з півтора тисячами кущами маку? Як правило, такі плантації сіють на приватних ділянках літніх людей. Коли розпитуєш якусь бабцю, навіщо вона вирощує мак, старенька зізнається, що це онук посіяв. Та коли дізнається, що онука за це можуть посадити за ґрати, бере провину на себе. Бо вважає, що стару жінку ніхто не судитиме.

Зараз на Львівщині не так вже й багато підпільних плантацій маку. Бо наша служба такі відстежує і знищує. Тому незаконні посіви щороку, так би мовити, мігрують у нові місця. Полюють за маковими посівами не лише правоохоронці, а й наркомани, щоб вночі їх тихенько скосити без згоди власників.

— Які наркотики виготовляють з цих красивих на вигляд квітів?

— Зелені стебла маку, які цими днями повиростали, у селян купують так звані мисливці за “молочком”. Ці наркомани розрізають зелене стебло та висмоктують з нього “молочко” — речовину наркотичної дії. Сухі рослини маку наркомани перемелюють на соломку, з якої виробляють ширку.

— Чув, що мак із Львівщини найбільше цінується наркоманами в інших регіонах. Чи справді у ньому найбільший вміст наркотичних речовин?

— Галицька земля і клімат найбільше підходять для вирощування маку з великим вмістом опіатів. Маємо інформацію, що мак із Львівщини намагаються перевезти для продажу у Чернігівську, Миколаївську, Херсонську області. Раніше галицький мак везли на Донеччину та Луганщину. Зараз через блокпости, що встановили на дорогах у цьому регіоні, такий “товар” везти не ризикнуть. Хоча...

— На ширці, інших наркотиках розповсюджувачі справді накопичують великі статки?

— Виготовлення та розповсюдження наркотиків — дуже прибутковий злочинний бізнес. Про це говорять навіть ціни на наркотики. Макову соломку продають за ціною від 50 до 100 гривень за склянку залежно від сезону. У липні, скажімо, ціни падають, ближче до зими, коли залишається лише сухий мак, піднімаються.

Один грам опію екстраційного на “чорному ринку” вартує від 450 до 500 гривень, за міліграм ацетильованого опію продавці просять від 50 до 70 гривень. П’ять грамів марихуани залежно від сезону вартують від 100 до 200 гривень. Героїн продають за ціною від 150 до 200 доларів за грам, кокаїн — від 120 до 180 доларів за грам. За амфетамін наркоман заплатить від 250 до 400 гривень за грам. Найпоширеніший на Львівщині наркотик — субутекс (його ще називають Б-8) продають за 300 гривень за пігулку. Доставка цього наркотику в місця позбавлення волі обійдеться замовникові в тисячу гривень.

— В Україні медичний препарат субутекс неможливо придбати в аптеці без рецепта. Отож найпоширеніший наркотик здебільшого завозять з Італії в Івано-Франківську область. Звідти він потрапляє на Львівщину.

— Оперативники нашого управління склали своєрідну мапу розповсюдження наркотичних речовин в різних районах Львівщини. На цій мапі видно, що “ширка” найбільше поширюється в Червонограді, Сколе, Жовкві. Радехові та Кам’янка-Бузькому районі. У цих районах викриваємо й найбільше посівів маку. У Львові на “чорному ринку” пропонують всю “таблицю Менделеєва”. Широкий асортимент наркотиків спостерігається також в Дрогобичі, Бориславі, Трускавці, Стебнику.

— Важко навіть запам’ятати всі назви наркотиків, які ви перерахували. Ще років десять тому про героїн чи кокаїн українці знали лише з фільмів про американську мафію...

— Справді, кокаїн і героїн- наркотики, які потребують для розповсюдження свого специфічного ринку збуту. Тому постачання великих партій цих наркотиків в Україну контролюють серйозні злочинні угруповання. Торік ми вилучили партію з 600 грамів кокаїну. Її ввіз з Еквадору через Росію в Україну місцевий житель. Такі канали виявляли і оперативники нашого управління, і убозівці.

— Раніше наркоманія поширювалася здебільшого серед підлітків з так званих неблагополучних сімей. Чи вражає ця пошесть так звану “золоту”молодь?

— Старе покоління наркоманів, що виросло “на вулиці”, за традицією вживає переважно так звані природні наркотики — ширку, марихуану. Хоча марихуна починає розповсюджуватися і в колах “золотої” молоді. Адже чимало юнаків вважають, що це легкий наркотик, який шкоди не завдає. Покурив, її, мовляв, коли закортіло, а коли захотів, припинив курити.

Насправді легких наркотиків не буває. Лікарі доводять, що споживання марихуани змінює генетичний код людини. І невідомо, як ця “мила звичка” відіб’ється на наступному поколінні, на дітях та онуках споживачів марихуани.

— Були роки, коли у Львові підлітки без проблем купували в аптеках метадон, амфетамін, інші медичні препарати наркотичної дії...

— Зараз такої проблематики немає. Нещодавно було актуальним так зване кодеїнове питання — продаж препарату від кашлю кодеїну. Та цей препарат зробили рецептурним, чим проблему майже вирішили.

— Судячи за цінами, бути наркоманом — дороге “задоволення”. Чи багато на Львівщині наркозалежних?

— За офіційними даними, близько 1260 осіб. Та насправді наркоманів значно більше. Проте навіть офіційні показники досить тривожні. Щоб придбати наркотик, наркозалежна людина, якщо у неї немає багатого татуся, піде на будь-який злочин.

Найстрашніше, що наркомани свідомо гублять власні життя. Наркомани, які вживають так звані природні наркотики, живуть трохи довше від тих, хто “сідає на хімію”, яка значно скорочує життя. Є, наприклад, такий наркотик, як “крокодил”...

— Чув, що його почали виробляти в російських нарколабораторіях...

— На жаль, “крокодил” вже гуляє Україною. На щастя (стукає по столу), на Львівщині появу цього страшного синтетичного наркотику ще не фіксували. Людина, яка вжила хоч раз “крокодил”, починає гнити та розкладатися вже через півроку.

Спілкуючись зі старшокласниками і студентами, ми показуємо їм документальний фільм із дуже страшними кадрами — ломки, божевілля наркоманів. Бо молодь має зрозуміти, що вживання наркотиків — шлях у безодню. Переконаний, що найбільша відповідальність у цьому питанні припадає на батьків підлітків. Нехай люди не вірять в казки про те, що якісь порядні кримінальні авторитети забороняють наркодилерам продавати отруту біля шкіл. Накробізнес контролюють такі собі “білі комірці”, які самі ніколи не вживали наркотиків. Та цим людям начхати на кому заробляти: на дітях чи дорослих.

Батьки мають постійно спілкуватися з підлітками, уважно за ними спостерігати. Якщо помітять, що дитина безпричинно сміється, а потім впадає в депресію, що у хлопчини ніби п’яні очі, а запаху алкоголю не чути, слід бити на сполох. Адже від субутексу до “крокодила” — один — два кроки.

Схожі новини