Передплата 2024 «Добрий господар»

Шахрайська схема – «Посольство Боже»

Прикриваючись релігією, зловмисники зламали життя багатьом українцям

5 липня у Пустомитівському районному суді Львівської області має розпочатися розгляд справи за звинуваченням у шахрайстві чотирьох керівників львівської філії “Посольства Божого” (повна назва — “Посольство Благословенного Царства Божого для всіх народів”). Слідство доводить, що “пастори” ошукали 27 жителів області на 3 млн. 587 тисяч гривень. “Справу пасторів”, як охрестили кримінальний марафон у народі, правоохоронці порушили у червні минулого року. Чимало впливових людей робили все, щоб вона не дійшла до суду...

17 червня минулого року прес-служба прокуратури Львівської області повідомила: “Прокуратура оголосила про підозру у вчиненні “шахрайства в особливо великих розмірах” чотирьом членам “Посольства Божого”.

До появи цього повідомлення протягом двох років у правоохоронні органи Львівщини надійшло близько тисячі скарг від громадян, яких ошукали “пастори” “Посольства Божого”. Вони, доводили скаржники, умовляли парафіян брати кредити в банках під заставу квартир.

Прикриваючись словом Божим, шахраї вкладали ці гроші у власний бізнес. При цьому обіцяли людям, які брали кредити, що самі розраховуватимуться з банками. Минав час, і люди дізнавалися, що ніхто їхніх кредитів не погашав. Банки тим часом забирали закладені квартири...

Під прикриттям Льоні-Космоса

Громадянин африканської країни Нігерії 47-річний Сандей Аделаджа оселився в Україні 1993 року, після того, як його виселили з Білорусі. У 1994 році заснував у Києві церкву “Слово віри”, яка згодом була перереєстрована як “Посольство Благословенного Царства Божого для всіх народів”. Перші віряни цієї секти вміщалися під час зборів у невеликій квартирі, яку Аделаджа винайняв у столиці. Та з часом вірян “Царства Божого” стало близько 20 тисяч. Аделаджа став особистим пастором тодішнього мера Києва Леоніда Черновецького.

За часи президентства Леоніда Кучми Аделаджу спробували видворити з України. Тоді за нього заступилися зарубіжні правозахисники, і нігерієць продовжував читати проповіді в Україні. Чи не всі вони завершувалися закликами здавати кошти на будівництво майбутнього храму. “На проповідях, — розповідала одна із парафіянок “Посольства Божого”, Лариса Добровольська, — нам говорили: ви повинні служити Богові, а не думати про те, що вам нема чого їсти або нема за що вчити дитину. Тому через деякий час чимало людей, зокрема і я, під впливом “пастора” заклали в банк під великий кредит своє житло. Кредити відразу забирали керівники фірм, які нам рекомендував “пастор”. Це приватні підприємства “Гранат” і “Кінг Кепітал”. Через кілька місяців мені повідомили, що оскільки кредит не погашаю, моя квартира переходить банкові...”.

Люди, які після відвідувань проповідей Аделаджі заклали банкам свої квартири, вважають, що піддалися гіпнозу. “З часом, — розповіла парафіянка “Посольства Божого” Олена, — я почала засинати на службах. Були галюцинації з Ісу­сом, під час молитов віднімалися ноги. Здавалося, що літаю, як птах. Потім почалися страхи, безсоння, напади сміху та страху. Я пішла з церкви 2010 року. За цей час розлучилася з чоловіком, посварилися з донькою, онуками, друзями. З’явилися суїцидальні думки, мусила звернутися до лікарів...” Слідчі встановили, що після тривалих відвідувань проповідей Аделаджі вчинили самогубство п’ять парафіян “Посольства Божого”.

У 2008 році слідчі ГУ МВСУ Києва порушили проти Аделаджі та кількох його помічників кримінальні справи за звинуваченням у “заволодінні майном шляхом шахрайства, вчиненого за попередньою змовою групою осіб” і “доведенні до самогубства”. Слідчі допитали 618 потерпілих, яких ошукали на загальну суму понад 78 мільйонів гривень.

Справу, яка нараховувала понад 150 томів, згодом передали для розгляду у Дніпровський районний суд Києва, після чого Сандей Аделаджа, який під час слідства перебував на підписці про невиїзд, зник. Ходили чутки, що втік з України до Угорщини. Проте у вересні 2012 року Аделаджа з’явився на перше засідання суду в оточенні охоронців. Він заявив, що починається суд не над ним, а над судовою системою України.

Наприкінці минулого року, коли в столиці розпочався Євромайдан, Сандей Аделаджа знову нагадав про себе. Він заявив, що “Посольство Боже” виступає за євроінтеграцію України, отож згодом він читатиме проповіді на Майдані. Про продовження судового розгляду “справи Аделаджі” “забули”...

Під «дахом» «Молодих регіонів»

“Посольство Боже” протягло свої щупальці у всі регіони України. У 2003 році філії цієї секти з’явилися і на Львівщині. Зі столиці в Галичину Аделаджа відрядив подружжя Олександра та Лесі Олексюків, Сергія Лардугіна та Романа Ревка. На Львівщині пастори “Посольства Божого” почали полювання на душі та статки людей, які пережили життєві трагедії або намагалися вилікуватися від алкоголізму чи наркозалежності.

Леся Олексюк створила понад десять благодійних організацій, зокрема “Посол Плюс”, які переймалися проблемами наркозалежних і алкоголіків. Розуміючи, що для майбутніх шахрайств необхідно знайти “дах”, який би унеможливив зацікавленість правоохоронців, “пастори” пішли на поклін до молодіжного крила Партії регіонів. Леся Олексюк стала заступником голови та керівником соціального відділу Львівської обласної організації “Молоді регіони”. Дружина Сергія Лардугіна Олена у міському осередку “Молодих регіонів” обіймала посаду заступника голови з питань соціальної роботи та благодійності. Роман Ревко у “Молодих регіонах” став керівником міського відділу роботи з молоддю та волонтерського руху.

Як і в столиці, на Львівщині парафіяни “Посольства Божого” під впливом своїх “пасторів” закладали в банках квартири, а отримані під них кредити вкладали в банки, на які їм вказували “духовні отці”. Суми, які люди “добровільно” вкладали в секту, вражали. Один із потерпілих “подарував “Посольству Божому”... 100 тисяч доларів!

Справи не горять

Ще на початку розслідування чимало впливових осіб робили усе, щоб “справи пасторів” не дійшла до суду. Коли розслідування завершилося, обвинувальний акт почав гуляти судами. Від розгляду справи, розповів “ВЗ” заступник прокурора Львівської області Володимир Брездень, намагалися відмовитися судді чи не всіх судів. Справа, розгляд якої вже призначали, щоразу поверталася до прокуратури. У ніч з 18 на 19 лютого цього року матеріали “справи пасторів” спалили під час захоплення приміщення прокуратури. Слідчі підозрюють, що зробили це навмисно.

Попри це, переконують у прокуратурі, матеріали справи вдалося повністю відновити. Отож “пастори” “Посольства Божого” найближчими днями сядуть на лаву підсудних Пустомитівського районного суду.

Схожі новини