Передплата 2024 «Добра кухня»

Літо у кам’яних джунглях

Спекотні вулиці, майже оголені дівчата, ліниві міліціонери... Цими «принадами» відпочинкового сезону вдало користуються злочинці

З початком літнього сезону, фіксує міліцейська статистика, рівень злочинності в українських мегаполісах значно зменшується. Це пояснюється тим, що чимало професійних злодіїв вирушають “на гастролі” у курортні місця. Бо знають, що курортники беруть зі собою значні суми готівки... Проте чимало злодіїв залишаються у рідних містах, де очманілі від спеки жителі стають для них легкою здобиччю. Щоб попередити людей про небезпеку так званих сезонних злочинів, “ВЗ” за допомогою експертів-міліціонерів проклав такий собі “маршрут літнього дня” середньостатистичним українським містом...

Головним болем міліціонерів у літні місяці залишаються квартирні крадіжки. Знаючи, що чимало заможних громадян літні місяці проводять на пляжах Туреччини чи в Карпатах, злодії влаш­товують полювання на помешкання, які на тривалий час залишилися без нагляду. Як, готуючись до літнього відпочинку на морях, унеможливити обкрадання осель, ”ВЗ” неодноразово розповідав. Проте й ті жителі міст, які улітку продовжують працювати, наражаються на підвищену небезпеку. Бо союзником злодіїв стає літня спека та спроби з нею боротися.

Де ховати гроші?

Знаючи “надійність” українських банків, чимало громадян накопичені багатьма роками праці гроші воліють тримати удома, для чого облаштовують у своїх квартирах різні схованки. При цьому більшість “хитрунів”, особливо жінок, роблять ці схованки у місцях, у які злодій зазирає насамперед. Найчастіше господарі, знають професійні злодії, ховають гроші під матрацами ліжок, серед сторінок розташованих на полицях книжок, у ящиках шаф з білизною та одягом. Літні люди мають звичку ховати свої збереження в банках з крупами, цукром, сіллю тощо. Злодієві вистачає кількох секунд для того, щоб висипати на підлогу вміст цих банок і підняти “заначку”.

Найкраще, радять фахівці, ховати гроші в місцях, у які злодій майже ніколи не зазирає. Наприклад, пакунок з грошима можна сховати... у морозильній камері холодильника, серед замерзлого м’яса. Навряд чи якомусь злодієві спаде на думку в чужій оселі розморожувати холодильник, щоб подивитися, що там може бути, окрім замерзлого м’яса. Вкрай рідко заглядають злодії в коробки, де зберігаються дитячі іграшки. Хто з дорослих запідозрить, що батьки довірять своїм малюкам-розбишакам “зберігання” готівки серед дитячого мотлоху?

Непоганою схованкою, доводить міліцейська практика, може стати й осінньо-зимове взуття, яке господарі улітку ховають подалі. Квартирні злодії гидують розглядати старі мешти зі специфічним запахом. Тому відносно надійні схованки для купюр — під устілками чобіток чи черевиків.

Власникам дорогої побутової техніки (комп’ютерів, телевізорів, відеокамер) правоохоронці радять записати десь заводські номери цих виробів. Якщо їх викрадуть, ці записи допоможуть міліції знайти викрадене у ломбардах чи на ринках.

Прокинувся, а в квартирі «гості»...

Рятуючись від літньої спеки, чимало громадян лягають спати з відчиненими вікнами та кватирками. Чим користуються злодії. Особливо, якщо бачать таке “запрошення в гості” на першому чи другому поверхах. Отож цілком можливо, прокинувшись уночі, побачити, як у квартирі нишпорять якісь незнайомці...

У такому випадку, попереджають міліціонери, в жодному разі не варто одразу кидатися на злодіїв. Слід пам’ятати, що професійним “домушникам” потрібне ваше майно, а не життя. Але, щоб залишитися на волі, вони підуть на насильство. Не варто, побачивши злодіїв, голосно кричати. Намагаючись врятуватися, на вас можуть накинути подушку та задушити.

Якщо побачили злодіїв, радять фахівці з безпеки, краще робіть вигляд, що продовжуєте спати. Поки вас не викрили, спробуйте реально оцінити ситуацію. Пригадайте, чи не лежить щось важке, що може стати зброєю, поруч із ліжком. Якщо є можливість, непомітно покиньте оселю та будіть сусідів. Якщо ж таки наважилися вступити у двобій з “домушниками”, не намагайтеся перекрити їм відхід до дверей. Нехай тікають, а ви збережете власне життя.

Якщо, повертаючись додому, ви побачили, що двері чи вікно вашої квартири відчинені, в жодному разі не намагайтеся самотужки затримати зло­в­мисників, навіть якщо в оселі побачили крізь відчинені двері одного негідника. Бо десь надворі напоготові може перебувати його напарник, який, у разі чого, може вас вдарити чимось важким ззаду. Краще, зрозумівши, що в квартирі перебувають чужі, тихесенько вийдіть на вулицю, зателефонуйте в міліцію та непомітно спостерігайте за дверима під’їзду. Якщо міліція не встигне приїхати на виклик вчасно, ви принаймні роздивитесь обличчя злов­мисників та запам’ятаєте номер машини, якою вони поїхали.

«Чужа» кишеня

Літній одяг робить людей легкою здобиччю для кишенькових злодіїв. Їм вже не треба лізти в кишеню куртки чи пальта, не знаючи, чи саме у цій кишені захований гаманець. Де саме лежить гаманець, улітку можна побачити не­озброєним оком.

У переповненому громадському транспорті, на ринку, в інших місцях накопичення людей найризикованішим місцем для носіння гаманця залишається задня кишеня штанів, яку злодії через її доступність називають “чужою” кишенею. З неї навіть не дуже вправному злодієві найлегше непомітно витягти гаманець. Ризиковано носити гроші в усіх зовнішніх кишенях. Легкою здобиччю злодія є все ще модні ременеві сумочки, які, йдучи на ринок, чимало пузанів одягають під свої “трудові мозолі”. Такі сумочки легко зрізаються разом із поясами... Жінки найчастіше залишаються без гаманців, якщо кладуть їх у продуктові сумки чи в пакунки з продуктами.

На літньому майданчику

Центр міста, де зосереджена більшість розважальних закладів, не менш небезпечний. Улітку, скажімо, значно зростає кількість крадіжок, вчинених на літніх майданчиках кафе та барів. Сідаю­чи за столик випити кухоль пива, чоловіки, як правило, кладуть на столик мобільний телефон, — аби вчасно відрапортувати дружині, що вже поспішають додому. Жінки кладуть на столик чи під стілець свої сумки, щоб час від часу виймати звідти помаду. Тим часом між столиками, хоча їх і намагається відігнати місцевий персонал, нишпорять неповнолітні дівчатка, пропонуючи купити “для коханої” букет квітів. Помітивши щось цінне, малолітні продавці квітів доповідають дорослим злодіям, і ви не помітите, як ваша покладена на стіл мобілка чи повішений на стілець піджак зникнуть...

Дівчата з клофеліном

У престижних закладах відпочинку про безпеку клієнтів дбають тамтешні “сек’юриті”. Проте саме в цих закладах на жертв полюють довгоногі дівчата з обличчями ангелів. Таких адміністрація закладу не лише не чіпає, а навіть спонукає до “гламуру”. Бо, як свідчить практика, підпилий чоловік, до якого за столик “випадково” підсіла симпатична блондинка, залишає у закладі більше грошенят.

Улітку, розповідали співробітники підрозділів міліції, які дбають про громадську мораль, ніби за чиєюсь командою відбувається масова ротація дівчат легкої поведінки. Дорогі повії зі Львова, скажімо, вирушають на курорти Чорного моря. Натомість у Львові їхні місця тимчасово займають “гастролерки” з Одеси. У чужому місті ці панянки діють більш нахабно, бо будь-якої миті можуть втекти від помсти місцевих мажорів до рідного міста.

Жертвою такої “гастролерки” став мій знайомий, якого у Львові не наважилася б “обставити” жодна путана. Одного вечора, розповів він, зайшов відпочити у відомий розважальний заклад. Попереду була важлива зустріч, отож замовив собі лише каву та сів її випити на літньому майданчику. За столик підсіла якась красуня. Перекинулися з нею кількома фразами, і мій знайомий, як галантна людина, замовив дівчині бокал сухого вина. Пізніше він згадував, що дівчина чомусь дуже просила залишитися “на годинку” у закладі, демонструючи при цьому свої коліна. Та чоловік, поспішаючи на зустріч, попрощався і сів за кермо автомобіля. Дорогою ледь не втратив свідомість, проте встиг крізь туман в голові натиснути на гальма...

Очуняв уранці в лікарняній палаті, під крапельницею. Міліціонери, яких викликав медичний персонал, розповіли, що в його крові медики виявили ледь не смертельну дозу клофеліну. Якби того вечора не поспішав на зустріч та залишився в ресторані, зрозумів, його труп вже б плавав десь у Полтві... Коли виписали з лікарні, чоловік, якого добре знають у певному середовищі Львова, вирішив знайти свою кривдницю. Та у ресторані, на який він “наїхав”, зазначили, що всі дів­чата з Одеси того ж вечора несподівано виїхали з міста...

Схожі новини