Передплата 2024 ВЗ

«Закрили» Крим? Гайда у Карпати!

Там можна одержати пляшку самогону в подарунок

Цьогорічний літній відпочинок для українців ускладнений не лише неспокійною ситуацією в країні, різким подорожчанням курсу валют, а й анексією Криму. Раннє бронювання турів на літо зірвано. Оператори називають різні цифри бронювання — 20-30%, у попередні роки відсоток був у рази оптимістичніший. Українці, які минулих років відпочивали в Криму, мабуть, поїдуть засмагати в Болгарію. Популярними закордонними напрямками залишаються Туреччина, Грузія, Греція, Єгипет, Чорногорія, Хорватія, Іспанія. Активніше шукають варіанти відпочинку в Україні. У списку популярних міст — Бердянськ, Затока, Одеса, Кирилівка, Скадовськ, Коблево, Яремче. Такі дані оприлюднила компанія Google, яка проаналізувала запити українських користувачів. У скільки обійдеться цьогорічний відпочинок та які матиме тенденції, дізнавалася журналіст “ВЗ”.

Звернулася до різних турфірм, щоб дізнатися про відпочинок у Болгарії. Найдешевший автобусний десятиденний тур до Болгарії з дворазовим харчуванням та проживанням у віллі (статус слабенького тризіркового готелю) витягне з гаманця 220-250 євро (на одну особу). Лежаки не включено у вартість путівки. Засмагати доведеться або на рушниках, або брати в оренду лежак — 3 євро в день. У “пікові” періоди (липень-серпень) деякі турфірми збирають з клієнтів сезонну доплату за високий туристичний сезон — 15 євро. До Болгарії можна їхати з шенгенською візою. Якщо її немає, відпочинковий бюджет «розпухне» ще на 35 євро за болгарську візу.

Десятиденний відпочинок на морі з проживанням у тризіркових готелях Болгарії коштує від 470 євро, чотиризіркових — 520. Найдешевші курорти Болгарії — Обзор і Кранево. Дорожче коштує Сонячний Берег (курорт зручний для молоді, це аналог турецького Кемеру). Десятиденний відпочинок на Сонячному Березі обійдеться у 580-600 євро на особу.

Не бракує акційних пропозицій турфірм на відпочинок у Греції. Дванадцятиденний відпочинок на острові Крит коштує в середньому 540-660 євро (тризіркові готелі), 719-880 євро — чотиризіркові готелі, 1200-1400 євро — п’ятизіркові. Десятиденний тур на острові Родосі — від 840 до понад тисячу євро. Семиденний відпочинок у Чорногорії обійдеться у понад 300 євро (без харчування, проживання у тризіркових готелях).

У туристичній компанії “Трайдент» розповіли, що цього року відпочинок на усі закордонні напрямки подорожчав на 15%. Десятиденний відпочинок на двох у Туреччині за системою “Все включено” — від 1400 доларів, а у Єгипті — від 1300 доларів. Власники турфірм кажуть: цьогорічний відпочинок у Грузії дорівнює вартості хорошого відпочинку у Туреччині — від тисячі доларів (за дві особи на дев’ять днів). Причина — зі Львова не літають лоу-кости. Є два варіанти — або летіти звичайним авіарейсом, або погоджуватися на авіапереліт лоу-костом з Києва.

Як розповіла журналісту “ВЗ” директор “Тез-тур тур­агенції” Уляна Курпіль, люди, які забронювали закордонний відпочинковий тур у лютому, суттєво зекономили на курсі валют. “Цього року раннього бронювання було дуже мало, — каже вона. — Чим раніше бронюєш, тим дешевше платиш. Бувають випадки, що ближче до дати вильоту оператор знижує ціну. Але немає гарантії, що у пропозиції буде готель, який клієнт вподобав заздалегідь. Після президентських виборів відпочивальники «прокинулися». На початку червня почали бронювати тури на море. Цього року в Україні попит буде на Карпати”.

Відпочинок у Карпатах не подорожчав. Власники приватних садиб пропонують, зокрема, дерев’яні будиночки в селі Колочаві Закарпатської області. Вартість проживання з однієї особи — 70 гривень за добу. Покращений сервіс проживання — 100 гривень за добу з особи. Власниця приватної садиби у Колочаві Марія Скира розповіла “ВЗ”, що у ціну входить екскурсія по селу, частування ріп­лянкою (місцева традиційна страва), майстер-клас з її приготування. Першій групі, яка забронює тур, — пляшка самогону в подарунок. Якщо клієнт хоче харчуватися, треба доплатити 80-100 грн. за добу.

Цього року українці будуть поєднувати відпочинок з екскурсійними турами. Турфірми пропонують програми, в які включають тематичні екскурсії на кілька днів — “Райдуга Карпат” (понад 1000 гривень), “Романс древнього Львова” (від 800 гривень), “Карпатський тандем — відпустка для активних” (від 1500 гривень). У вартості — проживання у двозірковому або тризірковому готелі, сніданки, оплата праці керівника групи, екскурсії, проїзд автобусом.

У турфірмі журналісту “ВЗ” порадили відпочинок на морі не в Одеській області, а в Єгипті, бо... дешевше. “У Єгипті умови відпочинку у рази кращі, — розповіла працівниця турфірми пані Катерина. — Сервіс на півдні України досі залишає бажати кращого. Зараз турфірми пропонують сезонні знижки на відпочинок у Єгипті — 20%. Криму у відпочинкових планах українців немає. Хтось заміняє його Єгиптом, Туреччиною, хтось — Болгарією, Карпатами”.

Бази відпочинку у Затоці — від 125 гривень за добу з особи. Проживання у дерев’яних будиночках — 150-170 гривень (триразове харчування), у котеджах — 180-230 гривень. Відпочинок у курортному селі Рибаківці Миколаївської області — від 80 до 220 гривень за добу. Відпочинок у Залізному порту Херсонської області трохи дешевший. Двомісні та тримісні номери — 70 гривень з особи за добу, але можна знайти і за 50 гривень. У цю суму не входить харчування. А з триразовим харчуванням — понад 100 гривень за добу. У смт Лазурному на Херсонщині проживання від 70 до 170 гривень за добу з особи.

Власниця домашнього пан­сіону у Лазурному пані Яна розповіла “ВЗ”, що цього року не піднімала ціни на проживання. У травні проживання у двомісному номері пансіону коштує 150 гривень за добу, у червні — 200, липні — 250, вересні — 150. “Якщо клієнт захоче триразового харчування, то має доплатити ще 120 гривень за добу, — каже пані Яна. — Ціни на харчування теж не будемо піднімати”.

Куди поїдете влітку відпочивати?

Василь ПАВЛЮК, секретар Львівської міської ради

Буду відпочивати в горах, на рідній Гуцульщині — у місті Яремчі. Піду у дикі гори, на полонини, щоб насолоджуватися красивою природою, подихати свіжим повітрям, назбирати грибів.

Лариса ВАСИЛИШИН, директор Львівської української гуманітарної гімназії імені Олени Степанів

Нікуди не поїду на відпочинок. Буду займатися оздоровленням дітей у Львівській області. Треба виконати чимало роботи. Як керівник навчального закладу, мушу бути на місці. Треба подумати над ремонтом. Минулих років теж ніде не відпочивала. Люблю Львів.

Оксана ДАЩАКІВСЬКА, виконавчий директор Львівської обласної організації Комітету виборців України

Буду відпочивати з сім’єю у родичів в селі, що у Радехівському районі Львівщини. Не складається з відпусткою. Та й грошей на нормальний відпочинок на морі бракує. Минулих років їздила на Азовське море.

Андрій БУТЕНКО, директор студії “МАГАРИЧ”

Відпочиватиму з сім’єю у Карпатах — у Славському. Дочка Аріна зай­мається художньою гімнастикою. Щороку туди їздимо в табір від спортивного клубу “Динамо”. У Славському багата програма: від занять спортом — до збирання грибів, підйому на гору Тростян. Щоранку — спортивні пробіжки. Це екоспортивний туризм. Торік, крім зеленого туризму, їздили у Болгарію. Цього року не вийде поїхати на море, бо в мене народився син. Подорожчання долара і євро внесло корективи у літній відпочинок.

Артем ХМИЗ, підприємець

Оскільки зараз немає можливості поїхати в Крим, то цього літа планую відпочивати за кордоном. Визначаюся між Хорватією та Чорногорією. Там хороший клімат і недалеко від України. Люблю подорожувати машиною. Тому цього літа поїду за кордон, щоб і відпочити, і відвідати цікаві місця. На морі люблю займатися риболовлею, кататися на яхтах.

Олеся ТЕЛІЖЕНКО, дизайнер

Влітку буду працювати над проектами, а восени поїду з сім’єю на відпочинок за кордон. Ще не знаю, куди саме. Може, в Туреччину чи Грузію? Це залежатиме від того, скільки грошей зароблю влітку. Обиратиму недорогі тури. Востаннє за кордоном відпочивала у Єгипті.

Схожі новини