Передплата 2024 ВЗ

Чотири органи-мішені

Під час святкування Нового року потерпають очі, серце, підшлункова залоза та печінка

«Що занадто — не здорово!» — кажуть у народі. Це стосується й святкування. Лікарі зробили висновок: у Новорічну ніч найчастіше потерпають чотири органи-мішені — очі, серце, печінка та підшлункова залоза. Для багатьох свято закінчується у лікарні, де медикам доводиться боротися не лише за здоров’я, а деколи й за життя пацієнтів.

Святкування Нового року асоціюється з шампанським, феєрверками, петардами. У розпал веселощів мало хто замислюється над тим, що усі ці забави можуть позбавити найціннішого — можливості бачити світ. За словами завідувача обласного центру травми ока Мар’яна Сарахмана, у святкові дні частота звернень зростає у 5-6 разів. Хтось приїжджає у Новорічну ніч, решта — коли протверезіють. На жаль, тоді буває надто пізно — зору вже не повернеш!

Деколи «плоди веселощів» доводиться пожинати усе життя. Щоб уникнути біди, варто відмовитися від летючих салютів та петард.

“Чомусь люди роблять все навпаки: спочатку запускають феєрверк, а вже потім, коли виникли неприємності, — читають інструкцію. Якщо не можете обійтися без піро-шоу — ознайомтеся з правилами та ретельно їх дотримуйтеся!” — радить Мар’ян Миколайович.

Під час свят кількість пацієнтів, яким в око влучив корок від шампанського, — “зашкалює”. Серед них — чимало барменів. Алкоголь притуплює відчуття страху, люди забувають про обережність. Мало хто замислюється над тим, що корок вилітає з пляшки зі швидкістю 50 км/год., тож, потрапляючи в очі, завдає сильного удару. Щоб не сталося біди, відкриваючи ігристий напій, достатньо дотримуватися елементарних правил безпеки. Перш за все, шампанське має бути охолодженим, його не можна збовтувати. Знімаючи обгортку, весь час притримуйте корок. Потім покладіть на нього рушник, який зменшить швидкість руху корка. Відкриваючи пляшку, у жодному разі не нахиляйте її у бік людей чи дверей.

Якщо в око щось потрапило — негайно промийте його чистою водою. Продовжує боліти, погіршився зір? Не відкладайте візиту до лікаря! Дорогою варто придбати дезінфікуючі краплі або мазь на основі антибіотику, прикласти до ураженого місця. Кровотеча — ознака проникаючого поранення: у такому випадку слід негайно викликати «швидку», оскільки кожна хвилина — на вагу золота!

«Якби печінка могла говорити — ніколи б не розділила нашої радості від думки, що свято наближається», — каже лікар-гематолог Ірина Дерик. — Навіть якщо ви не зловживаєте алкоголем та ніколи не мали проблем із цим органом, це не означає, що він — у безпеці. Салати з майонезом, величезна кількість м’ясних страв та «важких» закусок спричиняють неабиякий удар по «основному фільтру організму». Зазвичай це дається взнаки у перший день нового року або навіть через декілька тижнів.

Кольки, біль і відчуття важкості у підребер’ї, гіркий присмак у роті, незначне підвищення температури тіла, прищі на обличчі свідчать про те, що час завершувати святкування, адже здоров’я — у небезпеці.

Важкість у лівому боці, печія та відчуття здуття шлунка сигналізують про ураження підшлункової залози. Внаслідок значної кількості алкоголю та жиру орган починає активно виробляти ферменти для перетравлення їжі. Вони накопичуються й замість того, щоб перетравлювати продукти, руйнують тканину підшлункової, викликаючи запалення.

Щоб уникнути неприємностей, не поєднуйте алкоголь та жирні страви. Кожні 50 г міцного напою варто розводити 250 г води. У пригоді стануть шлунково-кишкові збори. Спеціальні речовини — гепатопротектори, які містять деякі ліки та фітопрепарати, покращують роботу клітин печінки. Та якщо маєте проблеми з підшлунковою та печінкою, бенкетування — не для вас. Лікарі неодноразово стикалися з випадками, коли переїдання та “запій” зводили людей у могилу.

Лікар-кардіолог Олег Василенко нагадує, що інфаркт може спіткати не лише після стресу, а й внаслідок надмірної радості, особливо — під час багатого застілля.

Лікар-кардіолог Олег Лещук зауважує, що людям, які стали заручниками серцево-судинних недуг, необхідно обмежити вживання алкоголю, соленої, смаженої та жирної їжі. Не бажано зустрічати Новий рік у лазні або сауні. Не варто гадати, що, випивши ліки, можете дозволити собі переступити межу: напад підкрадається зненацька. Найнебезпечніші ускладнення — гіпертонічний криз та панкреатит — можуть обернутися трагедією. Пити можна доти, поки не відчуєте, що захмеліли. Поколювання у серці чи задишка свідчать про необхідність прилягти та відпочити. Якщо неприємні відчуття не минають — доведеться викликати “швидку”.