Передплата 2024 «Добрий господар»

На валізах – до останнього дня!

Чи можна чкурнути за кордон, якщо до свята залишаються лічені дні?

Здати документи на візу у посольство треба було до 16-20 грудня. Половину путівок українці розкупили ще наприкінці літа — на початку осені.

Найпопулярніші напрямки серед українців, які надають перевагу екзотичному відпочинку, — Таїланд, Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати. Менш популярні — Домінікана, Мексика, Мальдіви (туди дорожче й довше летіти).

“Новорічні тури в Європу починали продавати за 8-9 місяців до поїздки, — каже директор філії туристичної компанії “Трайдент” Галина Варламова. — Раннє бронювання має низку переваг: люди бронюють кращі номери у кращих готелях, а оплата — розбивається на кілька місяців (головна умова — перший внесок повинен становити 30-40% від вартості туру, а повністю розрахуватися з турагенцією треба не пізніше, ніж за місяць до поїздки)”. “Люди, які їдуть відпочивати з малими дітьми, надають перевагу Єгипту. Бронюють номер на сім ночей. Активні люди, які планують зустрічати Новий рік у компанії друзів, обирають гірськолижні курорти Польщі та Австрії, — окреслює цьогорічні тенденції Галина Варламова. — Обирають активний відпочинок і ті клієнти, що вже побували влітку на морі. Також бронюють номер на сім ночей. Плюс чотири дні проводять у дорозі — можуть зупинятися у містах, які припали їм до вподоби. Їдуть своїм авто. Більшість мають чинні шенгенські візи”.

Єгипет не втрачає позицій, бо відпочинок у цій країні коштує стільки ж, скільки новорічна вечірка у популярному київському ресторані. Приваблює туристів і спрощений візовий в’їзд. А от летіти на Новий рік на Мальдіви, у Домінікану чи на Гоа українці не поспішають — навіть ті, “фінанси яких не співають романси”. “Новорічний відпочинок в екзотичних країнах витягне з кишені до семи тисяч доларів! Лише авіапереліт обійдеться у 1200$. Люди, які планують відвідати ці країни, поїдуть туди вже після Нового року. Коштуватиме путівка у межах 3,5-4 тис. $. Практично за ті ж гроші турист зможе відвідати дві країни”, — пояснює експерт.

“Добиратися туди треба до­бу. Два дні людина проведе у дорозі. Два дні після авіаперельоту буде відпочивати. Кілька днів піде на адаптацію (через зміну часового пояса та клімату). Немає сенсу летіти на Мальдіви чи на Шрі-Ланку на сім днів. А на 14 — не дозволить робочий графік”, — пояснює менеджер з туризму туристичної фірми “Піраміда-тур” Наталія Оганесян.

Менеджер з туризму Бюро подорожей “Диліжанс-тревел” Ірина Проць каже: бюджетні тури у Європу українці бронюють переважно у вересні-жовтні. У цей період вони найдешевші. Останні заявки приймають максимум за п’ять днів до виїзду. “Є клієнти, які готові до останнього дня сидіти на валізах, — розповідає. — Буває, телефонуємо їм зранку, щоб повідомити, що з’явилися вільні місця. В обід вони проплачують путівку, а ввечері — вже вирушають у дорогу. Правда, таких “зірвиголів” небагато. Одні не мають мультивізи, інші — звикли все планувати заздалегідь”.

“У період Новорічно-Різдвяних свят українці зупиняють свій вибір на екскурсійних турах (орієнтовна вартість — 140-200 євро з особи), — каже. — Наприклад — п’ятиденний тур у Прагу. Крім оглядової екскурсії по столиці Чехії, туристи встигають відвідати Королівську пивоварню Крушовіце, побувати у Карлових Варах і навіть “заскочити” на день у Дрезден. Ще один економ-варіант — чотириденний тур у Краків. Є можливість побачити зимову столицю Польщі — Закопане — і спуститися у соляні копальні Велічки. Люди, які катаються на лижах (або хочуть спробувати), обирають Болгарію. Крім популярного гірськолижного курорту Банско, можуть додатково відвідати Софію та Стамбул. І це — за шість днів!” На Новорічно-Різдвяні свята українці відпочивають у середньому 4-10 днів.

Хто не має візи, їде у Карпати. “Але й ці тури треба бронювати за місяць-два, — каже директор турфірми, що спеціалізується на внутрішньому туризмі, Ігор Горобець. — У готелях вже нема вільних місць. Не виключено, що хтось відмовиться від поїздки напередодні виїзду. Але чи підійде цей варіант клієнту? Наприклад, свої плани поміняє пара без дітей. Однак інша пара, яка має дітей, не зможе скористатися цією пропозицією”.

Бюджетні варіанти вже розібрали. Правда, в окремих садибах ще можна винайняти ліжко-місце. Можна винайняти цілий будинок. Коштує така “радість” від 1 до 10 тис. гривень за добу. Це — на 50-100% дорожче, ніж у звичайні дні. Власники здають будинки в оренду мінімум на три доби. Якщо плануєте вкластися у 1000 гривень, врахуйте, що тимчасове житло буде скромним. За 3-5 тис. можна буде погрітися біля справжнього каміна, скупатися у басейні, пограти у більярд. Харчування, оренда сауни та лижного спорядження, інші послуги, як правило, оплачуються окремо.

Схожі новини