Передплата 2024 ВЗ

Студенти встигнуть усюди

Керівництво та викладачі вишів переконані — події на майданах не стануть перешкодою навчанню

Третій тиждень тривають буремні події не лише на найбільших майданах України — в Києві та у Львові, а й в усіх містах держави. Студенти, які стали одними з лідерів революційних подій, змушені жертвувати навчанням. Чи хочуть і чи можуть нині вчитися студенти? Як складатимуть сесію? Ці запитання ми поставили ректору НУ “Львівська політехніка” Юрію Бобалу, ректору Національного лісотехнічного університету України Юрію Туниці, ректору Української академії друкарства Богдану Дурняку, а також політологам, викладачам політології ЛНУ імені Івана Франка Анатолію Романюку та Юрію Шведі.

- Панове, чи відбувається у нинішній ситуації навчання?

Б. Дурняк.У нашому закладі, як правило, проходять перша, друга і третя пари. Далі студенти-денники йдуть мітингувати на Майдан. Заочники, які з’їхалися з усієї України, відві­дують пари справніше, ніж стаціонарники. Ми лояльно ставимося до студентів, що ходять на Майдан. Усі, хто має пропуски з практичних і лабораторних занять, можуть їх відпрацювати. Не бачу у цій ситуації проблем. Думаю, студенти складуть сесію не гірше, ніж завжди.

Ю. Туниця. У нас так само студенти ходять на перші пари, а потім йдуть на Євромайдан. Підтримуємо їх у цій справі. Великий відсоток студентів відвідує пари регулярно. До прикладу, у мене на лекції було майже стовідсоткове відвідування, лише двоє студентів були відсутні через хворобу. На столичний Майдан поїхало кількадесят студентів з різних факультетів.

Ю. Бобало.В нашому закладі магістри захищають дип­ломні роботи. Вони повин­ні завершити захист до

31 грудня і отримати дипломи. Усі інші студенти здебільшого на Майдані. Скільки студентів регулярно не відвідувало пари через мітинги, сказати не можу — не вели такого обліку. Так, у нас є багато пропусків навчання. Проте викладачі дозволяють відпрацювати пропущені заняття. Студенти вже починають доносити відробки. Сесія розпоч­неться після 12 січня.

Ю. Шведа.Завдання студента — це, в першу чергу, навчання. Ясна річ, коли відбуваються такі переломні події, думати про те, що студенти залишаться остронь, — неправильно. Нині навчання як такого немає. Університет оголосив про підтримку акцій на Євромайдані, і більшість студентів є учасниками тих заходів.

Ті зі студентів, хто не задіяний в акціях протесту у Києві, мають заняття. Це, насамперед, перші курси. Займаються на ранкових — перших, других парах. Потім ходять на заходи до львівського Євромайдану. Старшокурсники, які є у Львові, консультуються з викладачами з приводу написання курсових, дипломних, отримують матеріали. Ті ж, хто у Києві, — консультації та матеріали отримують в електронному вигляді. Викладачі, звичайно, цим стурбовані, проте ставимося до ситуа­ції з розумінням.

А. Романюк.Минулого тижня студенти на пари не ходили. Оскільки не всі студенти у Києві, частина у Львові, то викладачі проводять їм консультації стосовно написання курсових, бакалаврських, дипломних робіт. Оскільки спудеї задіяні в акціях протесту не увесь час, існує форма безпосередніх консультацій або передачі знань завдяки електрон­ній пошті.

- Як події на майданах вплинуть на студентське навчання?

Б. Дурняк.Студенти, активні у політичному плані, показують хороші результати і в навчанні. Тож якогось зрушення, за моїми прогнозами, не повинно бути. Зрештою, як вплинуть події на Майдані на навчання, побачимо лише після результатів сесії.

Ю. Бобало. По-перше, ці події ще не завершилися, думаю, ще триватимуть. По-друге, вважаю, що кінцеві результати сесії не будуть негативними. Зрештою, про це зможемо говорити лише після її завершення. Коли все тільки починалося, пообіцяв студентам, що у них не буде проблем із навчанням, тож свого слова дотримаю.

Ю. Туниця. Сподіваюся, сесія відбудеться нормально і вчасно. З 23 по 27 грудня у нас заплановано складання заліків, а з 28 грудня по 5 січня — екзамени. Графік досить щільний, але ми склали його, ще коли працювали у звичайному стаціо­нарному режимі.

Ю. Шведа.Трагедії, з точки зору опанування матеріалу, немає. Після завершення нинішніх подій знайдемо спосіб та час, щоб відпрацювати пропущений матеріал. Університет навчається за такою системою, що студенти вільно можуть користуватися конспектами з лекцій викладачів. Звичайно, ситуація краща, коли навчання відбувається у звичному режимі. Проте, коли вже маємо такі події, усі пробіли у заняттях можуть бути заповнені завдяки самостійній роботі студента.

Фото Мирона МАСЛЮКА

Схожі новини