Передплата 2024 «Добрий господар»

Роман Маланчук: «Перше слово Тоні Матвієнко було «гроші»

Виконавці засумнівались у благодійності концерту пам’яті Квітки Цісик

Квітка — голос уже не в «єдиному екземплярі», а в помноженому і нелегально проданому. Такий висновок зробили українські співачки Ілларія, Тоня Матвієнко, Оксана Муха і відмовились від участі в благодійному концерті, що «спекулює на імені Квітки Цісик». Імена зірок зникли з афіш в останній момент. А організатор акції зробив резонансну заяву, мовляв, співачки бунтують, бо не вдалося грошенят заробити.

Організатор благодійної акції Роман Маланчук вирішив зібрати кошти на пересувний мамограф для Львівського онкологічного центру і провести концерт пам’яті Квітки Цісик. Домовився з співачками, котрі 5 листопада мали б виконувати пісні Квітки в Оперному театрі Львова, почав продаж квитків… А от з цього місця ситуація стає вкрай заплутаною. Для її з’ясування в Україну зі Штатів прилетів продюсер Алекс Гутмахер — засновник проекту «Незабутня Квітка». Розмова між організатором першого в Україні концерту Квітки Алексом Гутмахером та організатором «заключного концерту» паном Маланчуком перетворилась на суцільні розбірки, хто має право проводити подібні дійства. Власник авторських прав на пісні Квітки — чоловік співачки Ед Раковіч і гадки не має про цей переділ.

«Я запитувала в пана Маланчука, чи він узгодив концерт із родичами Квітки Цісик, — розповідає співачка Оксана Муха, котра першою відмовилась брати участь у події. — Відповів, що це питання вирішить, однак нічого не з’ясував. З афіші дізналася, що буде два концерти, а не один. Звідти ж мені стало відомо, що захід «благодійний» і що це «заключний гала-концерт». Чому «заключний»?! Я засумнівалась у професійності організаторів. Тому і відмовилась від участі в концерті». Відмовилась від участі у заході й Ілларія. «Ім’я Квітки для мене священне, тож не хотілось би затьмарювати його сумнівною подією, — розповіла “ВЗ” співачка Ілларія. — Зі мною не було узгоджено афіші, я не давала остаточної згоди на участь, натомість побачила себе у списках виступаючих. З «Інтеру» повідомили, що хоч акція проходить під назвою їхнього одноіменного фільму «Голос у єдиному екземплярі», сам телеканал відношення до події не має». Подібні причини відмови називає й Тоня Матвієнко. «Через некомпетентність організатора концерту, а також розміщення імені артистки без остаточного підтвердження, змушені відмовитись від участі. Маємо інформацію стосовно сумнівної благодійності самого заходу. Просимо вибачення перед шанувальниками творчості Тоні Матвієнко, які вже придбали квитки та чекають на концерт», — зазначено на сайті Тоні.

Роман Маланчук наполягає на протилежному: «Їх цікавлять лише гроші! Попередньо домовились із менеджером Оксани Мухи, що вихід співачки на сцену буде коштувати 8 тисяч гривень, і я оплатив завдаток сумою 4 тисячі гривень. У мене є його розписка. Коли він взнав, що концертів має бути два, то передзвонив і сказав, що тепер за виступ Оксани Мухи я повинен заплатити 16 тисяч гривень. Ні про авторські права, ні про інші питання не було й мови. А Тоня Матвієнко казала, що, якби за місяць передали гроші, то вона б взяла участь у концерті. Перше її слово було «гроші». У мене все це записано на диктофоні». Для чого і з яких фондів організатор виплачував гонорари співачкам за «благодійний» виступ — не відомо. Якщо платня співакам мала б іти з проданих квитків, то скільки б тоді коштів було перераховано у клініку?

«Стосовно використання пісень Квітки, то співачка є лише автором аранжувань», — зазначає Роман Маланчук. Право у пана Романа на проведення акції справді є — про це заявив адвокат і спеціаліст з авторського права Валерій Черкашин. Порушення можна фіксувати тоді, якщо чоловік Квітки як спадкоємець авторських прав у суді доведе, що на концерті були використані саме Квітчині аранжування пісень. Проте, навіть довівши це, звинувачувати Романа Маланчука не буде у чому, бо концерт благодійний, а отже, формально плагіат не приносить йому жодних вигод.

Роман Маланчук назвав Алекса Гутмахера монополістом, що хоче володіти виключним правом на проведення акцій під іменем Квітки Цісик. Досі Алекс був єдиним зв’язковим з американською родиною Цісик і його зацікавленість у даному конфлікті незаперечна. Так званий «заключний концерт» йде всупереч планам Гутмахера організувати 3 квітня 2014 року в Палаці «Україна» у Києві концерт до 60-річчя Квітки, куди приїдуть зі Штатів її син та чоловік. «Не можна отак, не погодивши ні з ким, використовувати чуже ім’я в акції, позичати у інших назви та креативні рішення. Я за популяризацію творчості Квітки в Україні. Що станеться, якщо завтра ще п’ятеро людей захочуть провести аналогічні події, а післязавтра ще п’ятеро, і усі діятимуть на власний розсуд?» — запитав Гутмахер. У відповідь пан Маланчук зауважив, що Алекс піариться на світлому імені співачки: «Під час першого концерту імені Квітки Цісик у Театрі Заньковецької пан Алекс провів 2,5 години на сцені! Це концерт Квітки чи творчий вечір Гутмахера?». Крапку у конфліктах міг би поставити чоловік видатної українки Ед Раковіч, створивши фонд, що опікуватиметься подібними заходами. Але чи під силу американцю Раковічу розібратися з українськими реаліями і злочинністю системи авторського права?

Схожі новини