Передплата 2024 ВЗ

Вірусна інфекція чатує на мозок

Висока температура спричиняє небезпечні для життя дитини судоми...

Осінь — рай для вірусних інфекцій. Першими до полону недуг потрапляють діти, адже їхня імунна система ще не встигла зміцніти. Та не варто вважати, що хвороба загрожує банальними нежитем, кашлем та болем у горлі.

— Маємо справу з “другою хвилею” малят, яких привозять до нас із судомами, — розповідає завідуючий відділенням Ігор Лукасевич. — Під час вірусних інфекцій у дітей піднімається висока температура, яка спричиняє таке ускладнення.

Дитячий невролог Оксана Саламін зазначає, що судоми — гострий стан, який виникає на фоні інтоксикації організму та гіпертермії, викликаних гарячкою. Найгірше, що судоми — це наслідок реактивного набряку мозку, тож самолікування тут неприпустиме.

Під час такого важкого стану дитина втрачає свідомість, у неї зупиняється дихання. Якщо ви помітили, що малюк зблід або ще гірше — посинів, став надто млявим — привід бити на сполох. Судоми супроводжуються напруженням та посіпуванням кінцівок, мимовільним сечовипусканням, деколи — нетриманням калу. За всіх цих ознак слід негайно викликати “швидку”, оскільки життя дитини — під загрозою. Напад може тривати від одної до п’яти хвилин, деколи затягується.

Фібрильні судоми (ті, що виникають внаслідок високої температури тіла) найчастіше спіткають малят до трьох років. Деколи небезпечне ускладнення може переслідувати дитину до п’яти років, та якщо вона переступила цей рубіж, а недуга не відступає — це ознака серйозніших хвороб. Наприклад, епілепсії.

Слід бути насторожі, якщо судоми повторюються систематично. Особливо — при невисокій температурі. Необхідно ретельно обстежити малюка, зробити енцефалограму мозку, адже це може свідчити про початок небезпечних недуг.

Найкращий спосіб захистити дитячий мозок — не допустити гарячки. Температуру від 38 градусів необхідно збивати за допомогою анальгіну, димедролу, сучасних мікстур, піґулок та свічок. Якщо здолати гарячку не вдається — у нагоді стане внутрім’язове введенння препаратів, тобто уколів. Температуру, нижчу за 38 градусів, не радять збивати, адже з її допомогою організм намагається здолати інфекцію. Та якщо дитину раніше спіткали судоми, батькам варто бути насторожі вже коли ртутний стовпчик сягає 37,5°. Щоб не застосовувати ліків відразу, можна вдатися до фізичних методів охолодження. Роздягніть дитину та розітріть оцтом або спиртом, навпіл розведеним водою.

Що робити до приїзду «швидкої»:

—Розстебніть одяг дити­ни, аби він не стискав тіло.

—Покладіть малюка набік.

—Визначте наявність гарячки, поклавши руку на шию під підборіддям. У жодному разі не використовуйте термометр, адже у випадку повторного нападу ризикуєте розбити градусник.

—Якщо судоми спіткали дитину не вперше, застосуйте ліки, раніше призначені лікарем, дотримуючись вказаних доз.

—Не давайте маляті пити.

—Ні на мить не залишайте його без нагляду.

До речі...

Не слід приймати за судоми короткочасні посмикування кінцівок при шумі, поштовхах колиски й під час сну, якщо дитя потривожили.

Схожі новини