Передплата 2024 ВЗ

Шеф у спідниці: командує і не радиться? Зате підлеглі слухняні...

Чим відрізняється поведінка керівників-жінок та керівників-чоловіків

«Ця мегера» — так позаочі називають власницю невеликої мережі продуктових крамниць її підлеглі. При цьому її чоловіка називають на ім’я та по батькові або з приставкою «пан». Якщо треба відпроситись з роботи — тільки до нього, він може прийти просто так з тортиком, спитає, чого не в гуморі… «Ця» вічно шукає, що не так. Якщо добрий виторг, перевіряє, чи все викладено на вітрині так, як вона хотіла. Любить випадково заїхати під кінець зміни, щоб перевірити, чи ми є обидві. В магазині може не бути ні душі, але мусимо сидіти по двоє, бо вона так сказала...» — скаржилась продавець. Виявляється, те, як керівник поводиться на роботі, залежить не лише від його характеру, а й від статі.

За даними Дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua, жінки більше схильні демонструвати авторитарний стиль керівництва, а підлеглі вважають їх тиранами частіше, ніж керівників-чоловіків.

Як виявилось під час дослідження, 45% жінок-керівників одноосібно приймають рішення, а особливу увагу приділяють послуху й порядку серед співробітників. Поміж чоловіків таких авторитарних лідерів дещо менше — 42%. Кожен третій керівник-чоловік притримується демократичної стратегії: ставить завдання перед співробітниками і дає можливість вирішувати самим, протягом якого часу вони її виконають. Чоловіки частіше інформують підлеглих про стан справ і покладаються на колегіальність і відповідальність. Ліберальних керівників в Україні вкрай мало як серед чоловіків, так і серед жінок. Тільки 7% жінок і 9% чоловіків-керівників невимогливі, дозволяють колективу працювати так, як йому зручно, і не стежать за дисципліною. При цьому жінки виявились значно гнучкішими — залежно від ситуації вони легше змінюють стиль керівництва.

Ставлення працівників до керівників і керівниць теж відрізняється. Кожен четвертий офісний співробітник звинувачує «залізних леді» в тиранії і деспотичному ставленні до підлеглих. Серед чоловіків-керівників тиранів 19%. При цьому «харизматичними» підлеглі вважають частіше чоловіків, ніж жінок. Схильність українських жінок до авторитарного стилю керівництва може бути пов’язана з гендерною нерівністю на ринку праці. Стати керівником жінці важче, тому «на гору» можуть пробитись лише пані з залізним характером. Душевні тітоньки, які могли б підгодовувати підлеглих тортиками, керівниками стають рідко.

«Згідно з даними, наданими Програмою розвитку ООН, у 2012 році Україна за величиною Індексу гендерної нерівності займала 57-е місце серед 148 країн. Якщо врахувати, що ситуація дещо краща в Азербайджані, Монголії, Румунії, Росії та навіть у В’єтнамі й Тунісі, то жінка на українському ринку праці стикається, м’яко кажучи, з певними труднощами, —пишуть автори дослідження. — Тільки кожен третій керівник в Україні — жінка. При цьому представниць прекрасної статі значно менше, ніж чоловіків, серед власників компаній і ТОП-менеджерів, але більше на позиціях на кшталт «менеджер середньої ланки».

Схожі новини