Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Чернівців, у райський сад

На Буковині заклали перший в Україні Біблійний сад

На території Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича посадили перші саджанці майбутнього Біблійного саду — кедри, привезені з Ізраїлю.

Ідея райського саду у Чернівцях існує вже три роки. З того часу, як місцеві науковці (біологи, теолог і філолог) видали книгу “Рослини Святого письма”. У своїй праці вони висунули ідею висадити у Чернівцях перший в Україні Біблійний сад, здійснивши для цього у книзі наукову аргументацію того, яким чином біблійні рослини можуть прижитися у наших кліматичних умовах.

— А після цього про ідею Біблійного саду багато говорилося і писалося, — розповідає “ВЗ” ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича, професор Степан Мельничук. — Ми навіть пробували робити якісь проекти. Але все не так дешево, і проекти не так просто виграти. Та на цю інформацію натрапили працівники Ізраїльського посольства в Україні і написали нам, що їх це зацікавило, мовляв, давайте будемо співпрацювати. Ми з радістю відгукнулися. Бо ідея — добре, а ідея плюс фінанси — ще краще. Фінансуватиме Єврейський національний фонд, який, зокрема, займається і вирощуванням садів.

Представники різних релігійних конфесій Буковини зібралися на урочистому закладенні Біблійного саду. Завітав і Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель. А також голова Єврейського національного фонду Keren Kayemeth LeIsrael Ефі Штенцлер. До речі, предки останнього походять із Чернівців.

Ростиме сад на території головного університетського корпусу, одразу біля університетської церкви Трьох Святителів та корпусу, де розташовується філософсько-теологічний факультет ЧНУ. Свого часу вся територія, де сьогодні знаходиться головний корпус університету, була резиденцією православних митрополитів Буковини і Далмації.

— Майже два роки довелося розчищати територію, на якій заклали цей сад, — каже декан біологічного факультету ЧНУ, професор Михайло Марченко. — Адже місце було невпорядковане, раніше тут розташовувалася військова кафедра університету. Плануємо, що з часом на цьому місці буде побудована нова оранжерея...

Довідка «ВЗ»

“Рослини Святого письма” — книга чернівецьких науковців, яка претендує на єдине в Україні ґрунтовне видання, що стосується дослідження рослин, згадуваних на сторінках Біблії.

Чернівецькі науковці Світлана Руденко, Степан Костишин, Микола Щербань, Оксана Івасюк дослідили та описали всі 75 рослин, що згадуються у Біблії, та 106 дібраних до них видів. Отож, саме 75 рослин має рости і в чернівецькому Біблійному саду. До речі, у своїй книзі чернівецькі науковці описали всі відомі нині у світі Біблійні сади. А це і Гетсиманський сад, і Біблійний ландшафтний заказник «Неот Кдумім» в Ізраїлі, Біблійний ботанічний сад у США, Райський сад у Празі, Елгінський кафедральний біблійний сад у Шотландії…

Фото автора