Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Не змішуйте у салатах несумісні продукти»

Досвідчений кухар-кондитер Любов Тиховецька радить, як правильно накривати святковий стіл

Як накрити святковий стіл, щоб і по кишені «не вдарило», і гості були ситі та задоволені? Зазвичай господарі готують так багато страв, аж столи гнуться. Нерідко гості трішки скуштують, решта — залишається. Постоявши в теплі, їжа псується. Яких продуктів і скільки бажано купувати на гостину (весілля, ювілеї, хрестини), щоб було смачно, естетично та економно? Які продукти поєднувати у салатах? Думками ділиться професійний кухар-кондитер із 27-річним практичним стажем Любов Тиховецька (на фото — презентує сирник із яблуками).

— М’яса радила б купувати чотири види, — каже Любов Ярославівна, — м’ясний (або курячий) рулет, копчену полядвицю, шинку, а також шпондер або сало (якщо сирі — то відварити). На окремий стіл (до пива) подати сервелат або добре копчену ковбасу. Все у розрахунку — 100 г на одного гостя (тобто 10 г ковбаси, 30 г полядвиці, 30 г буженини і 30 г шпондера). Враховуйте, що, крім м’яса, на столі будуть овочеві та гарячі страви.

Холодець є на кожному святковому столі. Радила б розлити холодець у маленькі порційні форми (наприклад, у кавові чашки або креманки), потім перекинути (догори дном) кожному на тарілку.

Фарширована риба на багатьох банкетах залишається (якщо дуже хочеться, приготуйте її мало). А головне — не домішуйте до неї м’яса (іноді додають свинину або курятину). У рибі має бути риба.

Червона риба (якщо «дозволяють» фінанси) буде смачною, якщо її посолити, збризнути лимонним соком і в такому маринаді залишити на кілька хвилин. Після цього рибу не смажити, а припустити: налити у сковороду приблизно на 1 см води, додати дольку лимона, сіль до смаку, корінь петрушки, кілька шматочків моркви, лавровий лист, духмяний перець. Покласти туди рибний стейк, накрити покришкою і тушкувати 5 хвилин. Така риба соковитіша, аніж смажена на олії.

Форель посолити, збризнути лимонним соком (кілька дольок лимона можна покласти в середину рибини) і поставити в холодильник на 1 год., щоб замаринувалася. Начинити форель тушкованими овочами (морквою, цибулею, помідорами), змастити жиром, загорнути у фольгу і запікати в духовці хвилин 15-20. До маринаду червоної риби та форелі цибулі не додаю.

Ще економніше — зробити канапки з червоної риби або розкласти шматочки риби у солоні кошички із сирного тіста (їх можна купити). Навколо прикрасити креветками.

Креветки будуть смачними, якщо їх збризнути лимонним та апельсиновим соком. Добре поєднуються з авокадо.

Бажано готувати не більше ніж два салати (один — м’ясний з майонезом, другий — овочевий або рибний з олією). Найкраще кожному гостеві їх покласти в окремі (порційні) салатнички.

Чимало господинь люблять експериментувати. На одній гостині мене, наприклад, пригощали салатом з перепелиних яєць і червоної ікри. Окремо ці продукти смачні і корисні, але у стравах поєднувати їх не варто. Якщо в салаті відчувається смак інгредієнтів і їх не більше ніж п’ять (враховуючи приправу), такий салат вважається найсмачнішим.

Не змішуйте несумісні між собою продукти. Часто до м’ясних салатів додають фрукти. Треба знати, які з них — до якого м’яса. Наприклад, птиця (запечена качка або гуска) добре смакує з яблуком, а курятина — з ананасами. Проте жодне м’ясо не любить груші, граната, ківі (такий салат «на любителя», не кожному засмакує). Прагнете здивувати гостей екзотичними стравами? Посмажте… яблука. Помийте їх, видаліть серцевину, поріжте на тонкі пластинки і з обох боків обсмажте на олії. Екзотично і незвично. Кращого гарніру до м’яса годі придумати.

Фруктовий салат матиме неперевершений смак, якщо в ньому будуть шматочки дині, яблука, груші, кавуна, виноград. Усе розмішати, збризнути лимонним соком, підсолодити ванільним цукром, заправити йогуртом, збитими вершками.

Фруктовий салат смачний, якщо його полити лише білим десертним вином (достатньо 1 ст. ложки). Або фрукти нарізати і прикрасити долькою лимона та апельсина.

Щодо солодощів. Достатньо 150 г-- (максимум — 200 г) на одного гостя. Важливо, щоб коржі були низькими, а в них — мінімум крему. Високі торти незручно нарізати (кришаться, розсипаються). Найулюбленішим на гостині є сирник.

Рецепти від Любові Тиховецької

Гостра закуска в салатних листках

Свіжий домашній сир добре розтерти, додати багато зелені (подрібнену петрушку, кріп, можна базилік), розчавлений зубець часнику, кілька ложок сметани, сіль та перець за смаком. Ретельно розмішати. Цю гостру масу загорнути в салатні листки і подавати до столу. Як кажуть, дешево і сердито!

Тістечка сирно-бананові

Треба: 400 г свіжого домашнього сиру, 1 великий банан, 90 г вівсяних пластівців, близько 100 г цукру, пакетик ванільного цукру.

Усі інгредієнти збити міксером на однорідну масу і поставити в холодильник на 1 год. (виходить густа маса). Потім зробити невеликі кульки (всередину можна покласти горіх або родзинки), обкачати в кокосовій стружці, подрібнених горіхах або маку. Розкласти на пергаментний папір і випікати в розігрітій духовці 15-20 хв. при температурі 175-180°С.

Фото автора