Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Салат виростає на стелажах

У Вінниці понад три роки працює вертикальна фер­ма з вирощування салату. Її створило молоде по­дружжя Марія та Микола Кислейки. Це невелике приміщення, в якому роз­ташовані стелажі завдовж­ки 6 м і з чотирма ярусами. Тут будь-якої пори року вдається отримувати зелень (використовуючи інноваційні технології)

У вертикальній теплиці Кислейки отримують зелень будь-якої пори року. Фото з архіву родини Кислейків.
У вертикальній теплиці Кислейки отримують зелень будь-якої пори року. Фото з архіву родини Кислейків.

Як виникла така ідея? Молоді люди після шко­ли навчалися в Академії Леона Козьмінського (Варша­ва). Живучи у великому місті, завжди купували зелень. Ма­рія вирішила стати вегета­ріанкою, тому в раціоні було багато салату з кореневою системою, який довго збері­гався. Тоді ентузіасти задума­лися: а чому б у рідній Вінниці не плекати згадану зелень?

Тож замість вступу на магі­стратуру повернулися з Поль­щі і розпочали свою справу. Знайшли підрядників, які за пів року виконали будівельні ро­боти, змонтували обладнання.

Одна з головних особли­востей цієї сіті-ферми — ви­рощування методом гідропо­ніки: не у ґрунті, а в пористому субстраті, через який постій­но циркулює вода. У рослин контрольована температура, вологість повітря, а також рі­вень вуглекислого газу, що подається з балонів. А за ра­хунок закритого середовища насадження не потрібно об­робляти від шкідників.

Чергова перевага — верти­кальна ферма займає значно менше площі, ніж за традицій­ного вирощування, економить ресурси і дає врожай протя­гом усього року (адже не зале­жить від погодних умов).

Про унікальність теплиці свідчать ще такі факти: щоб виростити згаданий обсяг про­дукції на ділянці, необхідно 200−240 кв. м, а в теплиці вистачає 60 кв. м. Водночас використо­вується на 90% менше води та мінеральних добрив (їх змішу­ють і подають до паростків).

Інший важливий момент — Кислейки обходяться без пестицидів. Відтак продукція екологічно чиста.

Першого року молодим лю­дям бракувало знань, адже не мають спеціальної освіти. Тож вчилися на власних помилках. Траплялося, що паростки хво­ріли, обладнання псувалося. «Але на сьогодні ми вже до­бре все розуміємося і можемо створювати такі ферми само­стійно», — розповідає Микола.

Неабияким викликом став початок повномасштабної війни. Тоді виробництво зупини­ли. Знадобилося шість тижнів, щоб перезапуститися. Саме стільки займає весь цикл: від садіння до першого врожаю. Тепер працюють стабільно.

Нині герої нашої розповіді вирощують п’ять сортів лист­кового салату — Дуболистий, Ромен, Саланова (яким займа­ються тільки вони) та Батавія. А на спеціально встановленому експериментальному стелажі пробують плекати духмяні тра­ви, китайську капусту різно­манітних сортів та кілька інших культур, які поки що не зустрі­чаються на українському ринку.

У Марії та Миколи ще бага­то планів. Переконані, що й їх поступово удасться втілити в життя.

Схожі новини