Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У вересні голова болітиме мінімум шість разів

Від агресії Сонця потерпатиме кожен. Магнітні бурі стають потужнішими

У найближчі кілька тижнів українцям доведеться приймати ліки від головного болю та думати, чим “збити” тиск. Попереду — шість магнітних бур!

Першої слід очікувати вже найближчої суботи, 7 вересня (з 11.00 до 13.00). Другої — у п’ятницю, 13 (з 14.00 до 17.00). До цього часу медики радять запастися терпінням — “штормити” буде практично щодня: у суботу, 14 (з 19.00 до 20.00), неділю, 15 (з 15.00 до 21.00) та вівторок, 17 вересня (з 14.00 до 16.00).

Далі метеозалежні зможуть перевести подих та підготуватися до останньої бурі, яка накриє Землю у п’ятницю, 27 вересня (з 11.00 до 14.00 за київським часом).

Синоптики заспокоюють: бурі будуть несильними та нетривалими. Однак поберегти себе варто. У ці дні не слід вживати алкоголю, курити, пити каву (краще надавати перевагу негазованій воді, трав’яному або зеленому чаю), налягати на важку їжу — смажене, копчене, жирне (підійдуть легкі салати та закуски, овочі і фрукти, котлети на парі), проводити більшість часу у чотирьох стінах. Медики рекомендують у дні магнітних бур добре висипатися (але не лежати в ліжку до обіду!) та обмежити фізичні навантаження (проте “розім’яти кості” зранку не завадить).

Можна прийняти таблетку аспірину (і кров розрідиться, що знизить ризик розвитку інфарктів та інсультів, і біль як рукою зніме). Не завадить випити легке натуральне заспокійливе (валеріану, настій собачої кропиви, глоду, шавлії). Але перед прийомом цих засобів краще порадитися з лікарем.

Про природу магнітних бур та як вони впливають на наше самопочуття “ВЗ” розповів доктор фізико-математичних наук, професор, директор Інституту екології людини, завідувач відділу молекулярної фотоелектроніки Інституту фізики НАН України Михайло Курик.

­ Космос — нестабільний, — каже пан Курик, — зараз у ньому постійно відбуваються якісь зрушення, пертурбації. Нам здається, що природа “сказилася” ­ то тут, то там по Земній кулі фіксуються торнадо, урагани, дощі, спека! Магнітні полюси Землі будуть переполюсовуватися. Але станеться це не за день і навіть не за рік. Це — тривалий процес.

­ Почуваємося погано тому, що Сонце стало більш агресивним?

­ На Сонці стали частіше відбуватися викиди розпеченої лави. Бурі стають дедалі потужнішими. Це призводить до нагнітання магнітосфери на Землі, що не може не впливати на живі організми.

­ У групі ризику ­ хворі на серцево­судинні захворювання?

­ Якщо ще рік­два тому могли не стежити за розкладом магнітних бур, то тепер доведеться розділити долю сердечників ­ на погане самопочуття буде скаржитися чи не кожен з нас. Ймовірно, дуже болітиме голова (мозок чутливо реа­гує на збурення магнітного поля Землі).

­ І як рятуватися?

­ Електромагнітні фонові поля, створені людиною, у мільйон разів шкідливіші, ніж природні, нетехногенні. Замість того, щоб з острахом чекати чергової магнітної бурі, винесіть зі спальні мобільний телефон, комп’ютер, телевізор — куди й подінуться втома, роздратованість, головний біль.

Схожі новини