Передплата 2024 «Добрий господар»

«Із 12 зразків суші лише один одержав оцінку «задовільно». Решта – «погано» і «дуже погано»

А в червоній ікрі – небезпечні консерванти

Не можете жити без суші, марите канапкою з червоною ікрою? «Елітна» їжа може виявитися отрутою! Як хитрують виробники суші, оселедців в олії та червоної ікри, кореспондентові «ВЗ» розповіла керівник відділу тестувань центру незалежних експертиз «Тест» Ніна Кільдій.

«Роли обвітрені, зроблені з несвіжого лосося»

«З рибної продукції, яку ми перевіряли, найгірший результат мали суші, — говорить експерт. — Ми досліджували як суші, що продаються безпосередньо у мережевих ресторанах, так і ті, що можна замовити з доставкою додому. Перевірили вісім зразків суші у ресторані, з них шість мали негативні результати. А суші з доставкою — взагалі жах! З 12 зразків лише один мав оцінку «задовільно». Все решта — «погано» і «дуже погано». Дуже багато проблем з мікробіологією. Ми брали найпростіші роли з лососем. Організували дегустацію разом зі спеціалістами. Однак суші деяких виробників довелося зняти з дегустації: вони настільки неприємно пахнули та виглядали, що спробувати їх ніхто не наважився. У суші з доставкою ми навіть волосся знаходили. Роли обвітрені, це й не дивно, бо здебільшого суші доставляють без термосумок. Та ще й виробники залишають за собою право довозити продукцію впродовж двох годин з часу замовлення... Практично всі виробники не вказали у складі продукту рис. Дивно, це все одно, якби серед складників пирога не вказати борошно! Мали претензію до однієї з мереж щодо кількості гістаміну у рибі. Ця речовина накопичується у рибі, яку зберігали без холодильника. Лосось активно накопичує гістамін, скумбрія. З’ївши такий продукт, дуже легко отруїтися. Єдине, що потішило, — ми не знайшли у суші глистів. Щоправда, дослідження проводили у холодний період року. По-друге, лосось — це північна риба, а глисти краще шукати у тій, яка живе у теплих водоймах. Наприклад, у наших озерах і річках влітку».

Оселедець: більше заливки, менше риби

«Ми перевіряли пресерви: рибні консерви, які не підлягають стерилізації. Взяли на пробу сім марок і до трьох мали зауваження, — говорить Ніна Кільдій. — Дехто з виробників клав менше риби і доповнював масу заливкою. Хоча співвідношення повинне бути приблизно 70 до 30 «на користь» риби. Щодо консервантів претензій не мали. Цей продукт не підлягає термічній обробці, тому без консервантів не обійтися. І всі виробники чесно на упаковці вказали, які речовини використовували».

«Червона ікра: на упаковці два консерванти, а насправді три»

«А от у червоній ікрі були порушення саме з консервантами: виробник, наприклад, вказував на упаковці два консерванти, а ми виявляли, що їх насправді три. Чи вказували один консервант, а ми знаходили інший, до слова, більш небезпечний, хоча й дозволений в Україні. Приховані консерванти — звична річ в Україні. Є вимоги щодо зовнішнього вигляду ікринок: вони повинні бути тугі, без плівок, чисті, однорідного забарвлення. Ікра кети та горбуші — помаранчевого кольору, практично відсутній присмак гіркоти. А от ікра нерки та форелі яскраво-червона».

Скільки коштує 600 грамів льоду?

«Креветки перевіряли на важкі метали, — продовжує Ніна Кільдій. У креветках, які продають на території України, кількість свинцю, згідно з нормами ЄС, перевищена. А відповідно до норм України — все гаразд. Наші норми відрізняються від європейських. Наприклад, там допускають лише 0,5 міліграма свинцю на кілограм продукту, а у нас — 10. Українська норма датується 1989 роком, не знаю, які норми були в Європі 1989 року, може, такі самі? З миш’яком — зворотна ситуація. Згідно з нашими нормами, він небезпечний, адже здатний накопичуватися в організмі. А найновіші світові дослідження, навпаки, доводять, що миш’як, який міститься у морепродуктах, загрози здоров’ю не несе. У тій же креветці він зв’язується з її білком і не впливає на організм. Відтак у Європі вміст миш’яку у морепродуктах зовсім не нормується... Креветки містять дуже багато льоду. Наш рекордсмен — 63 відсотки льоду в кілограмі! Тобто якщо купуєте кілограм креветок, то насправді платите за 630 грамів води. Прописаної на законодавчому рівні норми, яка регулює максимальну кількість льоду, немає. За кордоном цей показник також не нормується. Але наші німецькі колеги допускають максимально 20-30 відсотків льоду в кілограмі продукту».

Схожі новини