Передплата 2024 ВЗ

«Беркут» охороняв п’яного водія, щоб його не розірвали люди

Напившись до чортиків, він сів за кермо і смертельно травмував 5-річного хлопчика та поранив його сестричку

У вихідні Львів шокувала трагедія — п’яний як чіп водій забрав життя 5-річного Юрчика та поранив його сестричку Аню (6 років). У крові 32-річного Олександ-ра виявили три (!) проміле алкоголю: для цього потрібно впродовж кількох годин випити приблизно дві пляшки оковитої.

У сім’ї Кривулів — велике горе... Не стало Юрчика, який наступного року мав піти до школи. Діти каталися ввечері на велосипедах поблизу свого будинку на вулиці Довженка, аж раптом на них помчав ВАЗ-2109. Злощасна “дев’ятка” виїхала на газон, збила дітей, де поблизу відпочивали мами з малюками. Люди кинулися рятувати поранену дитину, яка корчилася на землі від болю, викликали «швидку». Потім згадали про винуватця, почали трощити авто нетверезого водія. Очевидці ДТП готові були вчинити самосуд... Його зупинили слідчо-оперативна група Сихівського райвідділу міліції та спецпідрозділ “Беркут”, які прибули на місце події. Постраждалих дітей карета “швидкої” завезла до лікарні. О 23-й годині від численних травм хлопчик помер... Деталі резонансної ДТП дізнавалася журналіст “ВЗ”.

... На вул. Довженка, на Сихові, біля будинку, де мешкає сім’я Кривулів, люди не можуть оговтатися від трагедії. Пані Оксана гуляє зі своїм трирічним синочком Віктором, розповідає: “Почула крики людей і звук автівки, яка гнала з шаленою швидкістю, — пригадує жінка. — Діти непритомні лежали біля берези, що неподалік дороги. Кажуть, в салоні з п’яним водієм були ще якісь нетверезі пасажири, які втекли. Поки приїхала міліція, усі накинулися на водія, намагалися силоміць витягати його з машини. Був такий п’яний, що навіть слова вимовити не міг. Чоловіки стукали по капоті, копали у двері, а він сидить, ніби нічого не чує”. До розмови приєднується пенсіонер пан Андрій: “За кілька хвилин приїхали працівники ДАІ, міліція. “Менти” охороняли п’яного водія, щоб його не розірвали. Ми кричали до міліціонерів, що не дамо відпустити на волю цю п’яноту, нехай відповість за те, що збив дітей. Якби не ми, може б, водій втік...”.

У дворі будинку троє хлопчиків грають у теніс. Один з них дружив з Юрчиком. “Юра був хорошим хлопцем, завжди з нами грався, любив кататися на велосипеді, часто давав нам, — каже 9-річний Іванко. — Усі з ним дружили...”.

...Двері квартири відчиняє бабуся дітей — пані Леся. Жінка ледь говорить, витирає сльози. “Готуємося до похорону”, — ледь вимовила бабуся. — Сьогодні мають забрати нашого хлопчика і привезти додому. Він помер не у лікарні, а на місці події. Родичі вбивці навіть не приїхали до лікарні, не запитали, чим допомогти. Але нам це й не потрібно. Нам родичі та друзі допоможуть з організацією похорону”.

У коридорі на тумбочці стоять букети живих квітів. В одній з кімнат уся в чорному лежить мама дітей... Їй не до розмов. Прибігає Аня. Схоже, вона ще не усвідомлює того, що сталося напередодні. Показує рани від удару машини. Переломів немає. Дівчинка каже, що з лікарні її відпустили, але все одно болить все тіло.

“Нам з братиком батьки купили два велосипеди, — розповідає Аня. — Більший був мій, менший — Юрчика. Машина так сильно летіла, що ми не встигли втекти. Я спочатку не відчула болю від удару. Побачила лише, що біля мене лежав братик. Весь у крові. У нього була розбита голова, рот був весь у крові. До нас прибіг тато, який почув крики з балкона. Куди поділися наші велосипеди — не знаю. Пам’ятаю лише крики людей, які били машину”.

Дівчинка пригадує, що дядько Остап завіз її до родички, яка промила їй рани на ногах. “Моя біла футболка була коричневою від крові”, — каже Аня. “Шкільну форму мені купили. Але я тепер не хочу до школи”. Дівчинка знову згадує про братика: “Юрчик мріяв стати пожежником... А я буду лікарем”.

Як розповіла інспектор ДАІ Львова Людмила Ліб, зараз керманич “дев’ятки” перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Наразі відомо лише, що він є жителем Сихова. За фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 286 ККУ (покарання — позбавлення волі від 3 до 8 років, позбавлення права керування автомобілем). Яке покарання загрожує винуватцю ДТП, визначить суд.

“До нас надійшла інформація від служби “103” (швидкої допомоги), — розповідає Людмила Ліб. — Нам повідомили, що їдуть на виклик, бо трапилося ДТП. Чому приїхала міліція? Можливо, на місці оцінили ситуацію і викликали “Беркут”? Коли прибула міліція, водій сидів в автомобілі. Люди розбили вікна, настроєні були дуже агресивно...”.

Тимчасово виконуюча обов’язків начальника відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області Людмила Дячок додала: “Зараз обирають міру запобіжного заходу — взяття під варту. Міліціонери перевірили інформацію про водія в базі даних. Виявилося, він не мав порушень правил дорожнього руху, не притягався до кримінальної відповідальності”.

З досьє «ВЗ»

В Україні почастішали випадки, коли розлючені пішоходи намагаються вчинити самосуд над нетверезими водіями. У Києві керманичу автівки марки Infinity FX37 не вдалося сховатися. Люди оточили його, а потім спробували зв’язати. Дехто навіть намагався надавати винуватцю ДТП стусанів у спину. Подібний самосуд трапився в Алушті. Рятуючись від натовпу, водій закрився з пасажирами в авто. В Одеській області та Івано-Франківщині п’яним водіям теж не зійшло з рук ДТП, під час яких було травмовано пішоходів на тротуарі...

Схожі новини