Передплата 2024 «Добра кухня»

«На смітник можна вивезти усе, навіть атомну бомбу...»

Одне з сіл на Жовківщині нібито погодилося на сусідство зі сміттєзвалищем

Пошуки нового полігону, куди вивозитимуть сміття замість Грибовицького, безуспішно тривають багато років. Депутати Львівської міської та обласної рад приймали з цього приводу чимало політичних рішень, але ділянку під новий смітник досі не знайдено. А тим часом Грибовицьке сміттєзвалище загрожує екологічною катастрофою. Гордіїв вузол спробувала розв’язати Львівська ОДА. Як повідомив перший заступник голови ЛОДА Богдан Матолич, львівській мерії з “Білого дому” скеровано список із семи земельних ділянок, які потенційно можна використати під сміттєзвалище та сміттєпереробний комплекс.

«Знайдені ділянки ще не затверджено остаточно, — розповів Богдан Матолич “ВЗ”. — Вони знаходяться на відстані 30-40 кілометрів від Львова, зокрема у Жовківському, Пустомитівському, Буському, Кам’янка-Бузькому районах. З громадами сіл ще не говорили про можливість розміщення полігону для сміття. Спочатку обирають ділянку, де можна розмістити полігон, потім — пошук інвестора та розроблення проекту землеустрою, аж згодом — говоритимуть з людьми. Це лише попередня ідея!».

У коридорах ЛОДА ходять чутки, що одне з сіл на Жовківщині погодилося на сусідство зі сміттєзвалищем. Єдиний нюанс — потрібно запропонувати вигідні соціальні гарантії. “Ця ділянка не входить у список семи площ, які Львівська ОДА надіслала до Львівської міськради, — пояснив Богдан Матолич. — Жовківська райрада окремо працювала з громадою села. Про яке село йдеться? Цю інформацію у Жовківській райраді наразі не розголошують”.

Голова Жовківської районної ради Тадей Швай пояснив “ВЗ”, що жодне із сіл району не хоче сусідства з полігоном твердих побутових відходів. Розглядають варіант розміщення сміттєпереробного заводу. Наразі жодна громада села не погодилася на зведення заводу. “Це чутки, що хтось начебто погодився, — продовжує розмову Тадей Швай. — Якщо з’явиться інвестор, ми поговоримо з жителями сіл. Підприємець має прийти на збори села, презентувати екологічний проект. Священик, депутати, сільський голова та активні жителі села повинні поїхати у те місто Європи, де вже працює такий сміттєпереробний завод, подивитися, наскільки він безпечний для довкілля, яку користь приносить, зважити ризики. Після цього делегація має провести опитування людей довколишніх населених пунктів, де працює завод”.

Проект рекультивації Грибовицького смітттєзвалища обійшовся у 302 мільйони гривень. Для закриття смітника, впорядкування території та виведення її зі стану “екологічного вбивці” потрібно щонайменше десять років. Зараз проект рекультивації знаходиться на експертизі у Києві. Міський голова Львова Андрій Садовий сказав, що уже знайдено потенційного інвестора (Міжнародну фінансову корпорацію) для будівництва сміттєпереробного комплексу. “Ми провели попередні переговори, компанія готова розпочати процес вкладення грошей у сміттєпереробний комплекс, — підкреслив пан Садовий. — Збудувати його за державні кошти буде складно, за приватні — можливо”.

Колишній житель Грибовичів, керівник громадської організації “Комітет екологічного порятунку” України Марко Шпікула не вважає, що обласна влада робить все можливе, щоб покласти край екологічній проблемі у Грибовичах. Мовляв, сміттєзвалище обіцяли закрити ще у 2006 році, але з року в рік нічого не змінюється, лише лунають обіцянки. “Чиновники задурманюють людям голови, — зазначив пан Марко. — Напрацювання з пошуку ділянок є, але їх не виділяють через одну проблему — гроші!.. Йдеться про кошти “в кишенях”. Бюджетні гроші, які досі виділяли на сміттєзвалище, розкрадали. Сміттєзвалище досі працює як сортувальна лінія. Це серйозний тіньовий бізнес. Якщо прийде приватний інвестор, почне контролювати грошові потоки, вивіз сміття. Зараз на смітник можна вивезти усе, навіть атомну бомбу. Раніше був контрольно-пропускний пункт, а зараз і цього немає”...

Схожі новини