Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Непрошений гість – як у горлі кість?

Йдеш у гості з порожніми руками – не дивуйся, якщо повернешся з порожнім шлунком

Якщо готують гостину, то так, аби столи ломились, навіть якщо потім доведеться місяць сидіти на хлібі і воді. Роблять це господарі зовсім не від марнотратства чи щоб втерти носа родичам та сусідам. Традиції української гостинності сягають корінням язичницьких часів. Тоді люди вірили, що гість — це посланець Божий. Тому намагались нагодувати кожного подорожнього, який зайшов у двір, щоб не прогнівити Божого посланця.

ПРО ГОСТЬОВИЙ етикет тоді не думали, але були певні правила. Якщо подорожній попросив води чи молока — не можна було відмовити, навіть якщо той мав підозрілий вигляд. За воду не дякували. Якщо людина зайшла у двір, мали запросити до хати. Гість не міг відмовитись увій-ти, навіть якщо поспішав. Було неписане правило: спочатку нагодуй гостя, потім розпитуй. Навіть якщо гість відмовлявся перекусити, мусив бодай на мить присісти на лаві — “аби свати та добрі люди сідали”.

Тепер живемо в інший час, і навряд чи хтось впустить у дім незнайому людину. Навіть серед родичів та друзів не прийнято приходити в гості без попередження. Утім, у житті бувають різні ситуації. Іноді нас застають гості зненацька, іноді ми випадково потрапляємо до когось додому. Скажімо, заїхав додому до колеги з роботи, аби забрати якісь документи. Чи треба бігом накривати “поляну”? Якщо їдеш до малознайомої людини, чи брати пляшку-цукерки?

“Якщо ви не чекали гостей, то накривати на стіл не зобов’язані. Але запропонувати чай, каву чи прохолоджувальні напої варто у будь-якому випадку — незалежно чи сусідка це забігла, чи родич, чи колега по роботі, — каже засновник школи етикету “Етикетико” Світлана Савіна. — Якщо ви йдете в гості, то варто прихопити зі собою якийсь гостинець — коробку цукерок, печива чи бодай шоколадку”. До речі, якщо гість приніс зі собою пляшку чи коробку цукерок, їх варто з ним же і скуштувати. Якщо знаєте, що людина з дороги, то варто запропонувати їй хоч щось перекусити.

Кажуть, непрошений гість гірший за татарина. Але навіть якщо гість прийшов невчасно — не варто показувати свого незадоволення чи тримати за дверима 15 хвилин, поки збираєте по квартирі розкидані шкарпетки. Впустіть до хати, перепросіть за безлад, і... ставте чайник. Навіть якщо зайшов знайомий щось забрати (віддати), маєте запропонувати увійти, а не тримати на порозі.

Якщо ж гості «приперлись» саме тоді, коли ви зібрались виходити, то вам вирішувати, залишатись чи вибачитись та піти. Залежить від того, наскільки важливим для вас є гість і наскільки важлива зустріч, на яку ви зібрались. Ви ж не скасуєте ділові переговори тільки тому, що подрузі захотілось забігти попліткувати. Так само як не випровадите родичів, бо ви запланували похід по магазинах.