Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Менше роботи — більше води!

Як рятуватися від спеки?

Фольклорний фестиваль «Сонце, радість і краса», що проходить у Несебрі (Болгарія), розпочався з трагедії. 22 юні учасниці з України потрапили до лікарні з опіками другого ступеня. Діти отримали їх не на пляжі, а на сцені — під час виступу.

Вік дівчаток — від 11 до 13 років. Трагедія сталася близько 17-ї години вечора — тобто далеко не у пік спеки. Сцену розташували у центрі міста. Температура повітря була близько 35 градусів. Гумове покриття сцени нагрілося до 56 градусів. Організатори цього не помітили. За сценарієм, діти виступали босоніж. Після цього поскаржилися на сильний біль у ступнях. Керівник українського танцювального ансамблю Ірина Шепеленко, побачивши стан дівчат, втратила свідомість.

За СЛОВАМИ сімейного лікаря Катерини Хавалко, у спеку кожен може отримати опіки просто в місті, стати жертвою перегріву. Люди, які неправильно поводяться на сонці, стають млявими, потерпають від головного болю та прискореного серцебиття. Можуть втратити свідомість.

На обличчя та відкриті ділянки тіла обов’язково наносьте засіб для догляду за шкірою з SPF не менше 15. Думка про те, що у спеку тіло потребує дихання, тож слід носити мінімум одягу — помилкова. Навпаки — слід брати приклад з мешканців пустелі, які закриваються від сонця по-максимуму. Надавайте перевагу натуральним тканинам (шовку та бавовні), які дозволяють тілу дихати, не заважають нормальній терморегуляції, вбирають піт. Краще вдягати вільні брюки або спідниці, рукави — довгі або хоча б до ліктів. Не нехтуйте головним убором, особливо — якщо вам за 55 років або маєте темне волосся. Намагайтеся перебувати в тіні, а не під відкритим сонячним промінням.

Пийте більше рідини та їжте фрукти — основний постачальник мінеральних солей та вітамінів. Найкраща вода — негазована мінеральна або кип’ячена, кімнатної температури. До неї можна додати лимон. У жодному випадку не пийте холодної рідини. Саме вона — причина поширених улітку ГРЗ та ангін. Під дією сонця у людей знижується імунітет, тож ризик захворіти — не менший, ніж узимку. Не варто споживати солодкі напої, особливо — соки, які зв’язують кров: виноградний та гранатовий. Пийте грейпфрутовий, апельсиновий, корисний охолоджений чай.

Час прогулянок краще скоротити. Спека — не той період, коли варто дихати свіжим повітрям, адже серце та судини страждають від надмірного навантаження.

Краще відмовитися від роботи на городі та генеральних прибирань, оскільки організму й так доводиться непросто. Бажано скоротити час перебування за кермом: висока температура заважає концентрувати увагу, порушує реакцію. Розумова діяльність погано відбивається на нервовій системі: зважаючи на це, на півдні триває сієста: з 12 дня до 17 вечора.

Не можна споживати алкоголь та каву (вони перевантажують судини), варто менше палити. Багато хто намагається рятуватися з допомогою пива, та воно зневоднює організм. Також обмежте споживання жирної їжі: зігріваючі продукти стають у пригоді виключно взимку.

У спеку корисно приймати теплий душ: після нього менше відчувається висока температура. Зволожуйте приміщення. Для цього слід розприскувати воду: випаровуючись, волога охолоджує повітря.

Протирайте вологою салфеткою руки по всій довжині.

Правила безпеки для гіпертоніків

Людям, які потерпають від гіпертонії та серцево-судинних захворювань, необхідно регулярно приймати призначені лікарем препарати. Якщо ви перенесли інфаркт або інсульт — у спеку знадобляться ліки, що розріджують кров. Носіть при собі аспірин: допоможе, якщо станеться напад. Не варто рятуватися з допомогою холодної води: вона може спровокувати спазм судин. У цей час намагайтеся вести спосіб життя мешканців південних країн: час активності — з 6 до 11 ранку та з 17 до 21 вечора.

Схожі новини