Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скандальне «Євробачення-2013»

Данію звинуватили у плагіаті, Азербайджан – у нечесному голосуванні

Щороку навколо Міжнародного конкурсу “Євробачення” вирують неабиякі пристрасті, приправлені чутками, образами та скандалами. Та після цьогорічного європейського пісенного подіуму особливо запахло смаженим... Україна побила горщики з Росією через низькі оцінки, з Азербайджаном Росія теж не може дійти згоди через незараховані бали, на чому розгорнула суперечку на міжнародному рівні, а переможницю “Євробачення-2013” данську співачку Емілі де Форест звинуватили в плагіаті. Через усі ці перипетії чимало країн-учасниць конкурсу піднімають питання про переголосування.

Перший СКАНДАЛ навколо “Євробачення-2013” спалахнув у Росії, де заявили, що голоси азербайджанських глядачів за Росію на пісенному конкурсі не були зараховані. Це підтвердив директор Громадського телебачення Азербайджану Джаміль Гулієв. У його заяві зазначено, що за наявними в розпорядженні телебачення даними мобільних операторів, представниця Росії Діна Гаріпова отримала друге місце за підсумками sms-голосування. Національне журі, зазначив Гулієв, також поставило Росії високу оцінку, однак у підсумку Росії від Азербайджану дістався нуль балів.Натомість Європейський мовний союз, який займається організацією “Євробачення”, відкинув претензії неврахування голосів, які Азербайджан віддав за російську конкурсантку. “Азербайджан не надав голосу Росії — цей результат підтверджено нотаріально на місці нашим партнером за підрахунком голосів Digame і незалежним спостерігачем з PwC”, — повідомив офіційний представник оргкомітету “Євробачення” Ярмо Сійма.

Ще один скандал вибухнув навколо інформації про підкуп голосів на пісенному конкурсі. Литовський портал DELFI опублікував матеріали, в яких викривається технологія скуповування голосів прибалтів на користь учасниці від Російської Федерації. За голосування за Діну Гаріпову обіцяли 20 євро.

До представника Азербайджану Фаріда Мамедова, який зайняв друге місце, теж є претензії. Журналісти викрили країну в голосуванні з проплачених номерів.

Та найбільше галасу зчинилось навколо переможниці “Євробачення-2013” Емілі де Форест з Данії. Голландські журналісти знайшли схожість між конкурсною піснею Емілі Teardrops та піснею I surrender голландської групи K-Otic. “Мелодія флейти один до одного збігається з піснею голландської групи”, — запевняє голландський продюсер Ерік ван Тієн. Але поки що ні Європейський мовний союз, ні керівництво “Євробачення”, ні сама Форест скандалу не коментують. Проте якщо плагіат доведуть, данці загрожує дискваліфікація. Українські експерти кажуть, що ці скандали можуть бути корисними Україні. “Якщо Форест і Мамедов відмовляться від переможних місць через скандали, тоді “золото” перейде до наступного по черзі конкурсанта, — каже організатор національного відбору на “Євробачення” в Україні Валід Арфуш. — Щоправда, ще нікого ніколи не дискваліфікували”.

Але Злата Огнєвіч, яка приїхала зі Швеції у чудовому настрої, не має наміру воювати за перше місце. «Уже все відбулося, потрібно це прийняти, — наголосила українка. — Провела фантастичний час у Мальме. Там живуть чудові люди. Швеція загалом чудова країна. Забрала зі собою в Україну кращі спогади з Мальме за два тижні, проведені там. Вони були напруженими, але неймовірними. Хоча у Швеції зі мною сталось декілька конфузів. Під час півфіналу ледь не впала з декоративної каменюки, на якій стояла на сцені. А після виступу зламала каблук, і мій бек-вокаліст ніс мене на прес-конференцію на руках. Але у фіналі обійшлось без курйозів. Під час виступу зробила усе можливе, аби гідно представити Україну. Звичайно ж, хотіла б дещо змінити чи підкорегувати, проте це було неможливо за умовами конкурсу”. Злата не засмучується через несправедливо низьку оцінку від Росії. Каже, росіяни за неї активно голосували, але вирішальне слово сказали члени журі. «Це не Росія дала один бал, його дали члени журі, — сказала Огнєвіч. — Це нормально, неможливо усім подобатися. Не потрібно лаяти росіян».

Проте більшість українців таке ставлення Росії більш ніж обурило. На форумах та у соціальних мережах вибухнула словесна війна між українцями та росіянами на тлі “євробаченських” голосів. Щоправда, в останні роки східний сусід стабільно оцінював українських виконавців на пісенному конкурсі нижче, аніж українці російських. Але до одного бала не опускались. Тим паче, що Злата — яскрава виконавиця, яку відразу відзначили європейці. Тому українці принизливий один бал від Росії називають плювком в обличчя України. Але не усі. Продюсер та чоловік Таїсії Повалій Ігор Ліхута наголосив “ВЗ”, що вони з дружиною із задоволенням прийняли запрошення Першого каналу Росії, аби разом із сусідами розділити радість європейського конкурсу. “Росія щороку робить чудове шоу під час фіналу “Євробачення”, — сказав Ліхута “ВЗ”. — Запрошують 500-600 гостей у студію Першого каналу Росії і гаряче підтримують представника своєї країни на “Євробаченні”. Це об’єднує народ, піднімає патріотичний дух. Коли нас з Таїсією запросили долучитись до цього дійства, аби водночас підтримати українку Злату Огнєвіч, радо прийняли запрошення. Із Білорусі запросили відомий колектив “Вераси”. Були співаки з Італії. А Національний телеканал України запросив у студію п’ятьох продюсерів, більшість з яких нікому не відома, і сухо обговорювали шанси України на цьогорічному “Євробаченні”. Повинні вчитись у Росії, як організовувати такі програми”. Щодо Злати Огнєвіч, то Ігор Ліхута наголошує, що кращої виконавиці годі було шукати. “Ми з Таєю гаряче підтримували Злату, — сказав він. — У неї фантастичний голос, чудова пісня. Краще за Злату ніхто би не представив Україну на цьогорічному “Євробаченні”.

Ігор Ліхута також наголосив, що позицію Росії у цьогорічному голосуванні можна зрозуміти, вони, мовляв, образились на українців. “Україна поставила Росії лише чотири бали. Але Діна Гаріпова варта більшого, — сказав продюсер. — Росіяни образились за це на Україну. Коли прийшла їхня черга виставляти оцінки, поставили нам у відповідь один бал”.

Коментарі

Олександр ПОНОМАРЬОВ, співак, учасник “Євробачення-2003”

Злата виступила на висоті: хороша композиція, сильний вокал, оригінальна постановка номера. Вона достойно представила Украї-ну на «Євробаченні», з чим її вітаю. Щодо одного бала від Росії, то я погоджуюсь зі Златою: “Бог їм суддя!”. Але, здається, політика вже впливає і на культуру. Не думаю, що звичайним глядачам із Росії не сподобався виступ Злати. Гадаю, остаточним у цій ситуації було рішення суддів.

Ольга ГЕРАСИМ’ЮК, телеведуча

Вважаю перебільшеним значення конкурсу “Євробачення”. Рівень його невисокий, як і рівень музики. Все однотипне, сіре, без сплесків. Часом здається, що в цьому і особливість конкурсу. На мою думку, Злата — талановита співачка, вона варта більшого. Пісні, які вона виконує, написані не в нудному стилі “Євробачення”, вони — чудові. І навіть в рамках конкурсу це стало очевидним. Щодо бала від Росії — прикро, що навіть такі голосування можуть відформатувати політтехнологи. Далеко зайшло... Але через такі заходи, спрямовані на масову аудиторію, й проводять політику недружні уряди. Звісно, мені не хотілося б бачити конспірологію в таких речах. Та мало чого мені не хотілося...

Руслан КВІНТА, композитор, продюсер, співак

Був упевнений, що Україна потрапить у п’ятірку лідерів цьогорічного “Євробачення”. Всі говорять про політичний вплив на цей конкурс, що диктувало оцінки від різних країн. Я вважаю, що політики тут немає. Є просто певне ставлення, швидше за все, від окремих суб’єктів. Щодо одного бала від Росії, то ми їм теж поставили лише чотири бали.

Наталка СНЯДАНКО, письменниця

Після “Євробачення” всі почали говорити про ворожість між Украї-ною та Росією. Я особисто проти надмірного політизування таких речей. Австрія, скажімо, теж поставила Златі один бал, але ніхто не говорить у цьому контексті про політичні мотиви. Думаю, таке загострення власних комплексів національної меншовартості нікому добра не робить. А особливо відчуттю самоповаги українців.

Схожі новини