Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто у Страсну п’ятницю сміється – цілий рік плаче!

Як дотриматися найсуворішого посту у році?

У п’ятницю, 3 травня, на християн східного обряду чекає найсуворіший піст не лише на Страсному тижні, а й у цілому році. Про те, як провести цей день, щоб належним чином зустріти свято Христового Воскресіння, розповів священик УГКЦ Ігор Левицький.

—У СТРАСНУ П’ЯТНИЦЮ ми згадуємо страждання Господа, тож маємо поводитися так, ніби стоїмо біля хреста та бачимо муки Ісуса, — починає розмову отець Ігор. — Зважаючи на це, слід дотримуватися усіх канонів найбільшого посту. Потрібно обмежити себе не тільки у шумі, їжі та веселощах, а й у роботі.

— Чимало людей стверджує: працювати — ніколи не гріх. Мовляв, я цілий тиждень на роботі, тож коли готуватися до свята, як не у п’ятницю?

— Виконувати хатню роботу та займатися господарством у цей день не можна. Коли був в Ізраїлі, звернув увагу на те, що у суботу (святий день іудеїв) навіть аеропорт не працює. Наші християни чомусь нехтують цими правилами, вважаючи, що робота — перш за все. Натомість Страсний тиждень — саме той час, коли на перше місце слід ставити духовність. Сплануйте свій час так, щоб прибирати в оселі, пекти паски та робити решту справ у четвер та суботу, але у жодному разі — не в п’ятницю. Звичайно ж, у кого це робочий день — мусить виконувати свій обов’язок.

Найважливіше — прикластися до Плащаниці. За церковним уставом, до цього часу бажано не вживати їжі взагалі. Але той, хто працює або має проблеми зі здоров’ям, мусить поїсти. Головне — утриматися від білкових продуктів (м’яса, яєць, молочного) та солодощів. Саме у цю п’ятницю краще відмовитися навіть від риби.

Готувати скоромні страви наперед у цей день також не слід. Про алкогольні напої не може бути й мови! Знаю чоловіка, який ніколи не прикладався до чарки понад міру, а у Страсну п’ятницю піддався на вмовляння випити п’ятдесят грамів. Відтоді його ніхто не впізнає, адже перетворився на алкоголіка. Вже п’ять років його намагаються лікувати, але все марно: людина опинилася на дні.

Помилкова думка й щодо того, ніби дотримання посту не поширюється на дітей: мовляв, вони ростуть, потребують вітамінів. Школярі від дев’яти років також повинні утримуватися: Страсний тиждень — не щодня! Дітям молодшого віку піст можна пом’якшити, але хоча б від м’яса та солодкого також варто відмовитися.

Важлива умова суворого посту як для дітей, так і для дорослих — уникати перегляду телевізора та комп’ютерних ігор. Виняток становлять новини (наприклад, у пресі чи Інтернеті), корисно подивитися фільм на духовну тематику.

У цей день протипоказана будь-яка музика, навіть класична. При потребі не соромтеся робити зауваження водіям у маршрутках, таксі, молодим людям з плеєрами у вухах. Якщо віддає Богу душу хтось із родини, всі дотримуються трауру. Невже ж не важливо те, що Ісус помер на хресті?!

— У дитинстві нам казали: “Якщо у Страсну п’ятницю сміятимешся — цілий рік плакатимеш!”...

— Будь-які веселощі заборонені. Отже, необхідно утриматися від жартів, анекдотів, різного роду розваг та ігор. Особливо — не беріть до рук карти.

Важливе значення має зовнішній вигляд. Одяг має бути чистим, охайним, не надто яскравим. Жінкам варто мати на увазі, що відверте вбрання та викличний макіяж провокують нечисті думки представників протилежної статі, тож не варто спокушати їх у піст. Особливо слід про це подбати, коли йдете прикладатися до Плащаниці: що бачать віряни, коли ви нахиляєтеся до образу Спасителя у короткій спідниці? Не варто планувати на цей день похід у перукарню чи салон краси. Можна собі дозволити хіба що шопінг.

— Цього року у Страсну п’ятницю — державний вихідний. Займатися господарством — також не можна. Як відомо, коли багато вільного часу — багато спокус, адже бездіяльність — мати всіх пороків. Тож чим краще зайнятися?

— Піст даний нам для того, щоб якомога більше молитися, читати Біблію, відвідувати церкву. Можна присвятити час спілкуванню. Наприклад, багато знайомих приходять до мене у Страсну п’ятницю на каву. Головне, щоб розмова не перейшла у русло пліткування та осуду ближніх. Можна говорити про те, як би було краще, але не слід обговорювати чужі “мінуси”.

У цей день також добре відвідати хворих, самотніх, родичів, яких давно не бачили. Можна сходити на цвинтар, адже під час свят на це нерідко бракує часу. Головне — пам’ятати, що піст — час духовного очищення та самовиховання, тож робіть добрі справи не заради думки оточення, а для власної душі.