Передплата 2024 «Добрий господар»

«Не ламайте залежність через коліно!»

У боротьбі зі шкідливими звичками медичний психолог радить використовувати не силу волі, а хобі та корисні заняття

Людина — істота вразлива та емоційна, тож схильна до різного роду залежностей. Але якщо згубна звичка посідає основне місце у житті та призводить до проблем — привід бити на сполох. Як зрозуміти, що ви потрапили у пастку та як вирватися з неї? На запитання читачів “ВЗ” відповіли медичний психолог Ігор Лебединець, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології ЛНУ ім. Івана Франка, гештальт-терапевт Анна Вовк, психолог, гештальт-терапевт Марія Стасюк.

- Добрий день! Я — ваш читач, мені 46 років. Скажіть, будь ласка, чи можна самостійно позбутися ігроманії?

І. Л. А що вам дають ігри?

- Нічого, натомість за десять років “підсів” на них настільки, що більше ніщо не цікавить. Весь сенс життя — робити ставки.

І. Л. Залежність — це одноманітна, звична заміна того, чого бракує в житті. Рекомендую вам зупинитися та замислитися. Можливо, вам не вистачає теп-ла, ласки, поруч немає людей, з якими можна пожартувати, вільно поспілкуватися... Було б легше, якби ви звернулися до спеціаліста в цій галузі, є чимало статей в Інтернеті. Реабілітаційний центр вам не потрібен, оскільки такі заклади для людей, у яких ступінь дезадаптації настільки високий, що їм необхідна тимчасова ізоляція. Щоб не було можливості потрапити до карточного столу, казино чи букмекерської контори.

- Якщо протриматися рік-півтора без ставок, є шанс позбутися згубної звички?

— Так, якщо знайдете іншу справу, що вас зацікавить, яка тішитиме більше, ніж ігровий стіл. Одну потребу слід замінити іншою — соціально корисною, яка не заважатиме нормально жити вам та близьким.

- Можливо, подорожуватиму... Також мрію займатися парашутним спортом!

І. Л. Там адреналіну не менше, ніж під час ставок! Варто частіше зустрічатися з друзями, присвячувати час дитині. Головне — знайти сенс у житті. Залежність не можна “ламати через коліно” — до цього слід підходити мудро, усвідомлюю-чи, що замість неї повинні з’явитися інші цінності.

Готуйтеся до періодів депресії, нудьги, та якщо рік протримаєтеся — вважайте, перемогли.

- Моя сестра — студентка, їй 20 років. Весь час просиджує у соцмережах. Через них пропускає навчання, ігнорує зустрічі з друзями, всюди запізнюється, нічим іншим не цікавиться... Хотіли звернутися до психолога, але вона відмовляється.

А. В. Вести її кудись — не вихід. Дівчина сама повинна усвідомити проблему. Маєте відверто поговорити з сестрою, пояснити, які симптоми та ознаки залежності.

І. Л. Коли будете спілкуватися з сестрою, візьміть аркуш паперу, ручку та запишіть, яку користь вона отримує від соціальних мереж. Вивчивши цей список, поміркуйте, що можете дати сестрі, аби замінити їй Інтернет.

- Коли чоловік повертає-ться з роботи, відразу сідає за комп’ютер, нічого не бачить та не чує, до нього неможливо “достукатися”. Це залежність від Інтернету чи йому нецікаво в сім’ї?

А. В. Ознаки, які описуєте, нагадують залежність, коли людина потрапляє в інший вимір, з нею неможливо встановити контакт... Варто викликати чоловіка на відверту розмову, запитати, чого йому в житті бракує, що він замінює Інтернетом?

І. Л. Варто відвідати доброго спеціаліста зі сімейних стосунків. Він допоможе визначити, чого чоловіку не вистачає у спілкуванні з вами, чому він тікає у віртуальний простір...

- Мене звати Оксана. У лікарні після операції мені давали димедрол. Тепер не можу без нього заснути...

І. Л. Скільки часу прий-маєте ці ліки?

- Два чи три тижні, по одній таблетці перед сном.

М. С. Що відбувається у вашому житті зараз? Що заважає вам заснути?

- Приводів для хвилювань дуже багато...

І. Л. Ліки вам потрібні, щоб наприкінці дня зняти тривогу та заснути. Спробуйте перейти на препарати на основі лікувальних рослин. Перед сном зробіть теплу ванночку для ніг та приготуйте собі чай на основі заспокійливих трав. За цей час поміркуйте, що цього дня вас бентежило: були справді приводи для хвилювань чи переживаєте просто за звичкою.

- У моєї кращої подруги — психологічна залежність від речей. Їй 50 років — незаміжня, дітей немає, живе сама. Вона збирає різноманітні дрібниці — парфуми, сумочки... У неї все заставлено — на шафі, на ліжках та під ними. Коли роблю їй зау-важення — ображається. Чи варто звертатися до психотерапевта? Можливо, існує кодування від речей?

А. В. Ваша подруга сама має зрозуміти, чи це для неї є проблемою.

І. Л. Ви колись були за кордоном?

— Ні.

І. Л. Запропонуйте їй продати частину речей, які назбирала. За ці гроші можна зробити вам обом закордонні паспорти та купити путівки до Єгипту. Якщо все вийде — психотерапевт вашій подрузі не знадобиться, адже навчиться отримувати задоволення іншим шляхом. Не обов’язково їхати за кордон. Можна помандрувати Карпатами: це недорого, життя наповниться цікавими пригодами.

- Це — Вікторія, мені 30 років. Я зустрічаюся з хлопцем. Останнім часом наші стосунки розладналися, а я усвідомлюю, що потрапила до полону психологічної залежності. Він може розірвати стосунки, а я — ні.

А. В. Як би ви описали своє життя?

- Це не перший такий випадок, я усвідомлюю, що проблема — в мені. Я зовсім не впевнена у собі та власних силах, тому не можу нормально працювати, знайти добру роботу. Наші стосунки тривали чотири роки, але зазнали краху з моєї вини. Я не довіряла своєму коханому. Й не лише йому, а всім людям загалом.

М. С. Важливо підшукати заняття, яке вам сподобається й принесе результати. Варто знайти галузь, у якій зможете відбутися як особистість. Тоді зможете підняти власну самооцінку, в особистому житті все налагодиться.

- Я випиваю від шести до восьми горнят кави на день. Якщо не вип’ю — засинаю, не можу працювати. Чи це вже залежність і як вона впливає на моє здоров’я?

І. Л. Для чого вам стільки енергії?

— Не знаю. Просто, пра-цюю-чи, за звичкою роблю каву — без неї не можу. Пробувала замінити її чаєм — не виходить. Без кави не прокинуся, не матиму сил щось робити.

І. Л. Кава, як і сигарети, — легалізований наркотик, що формує звичку та залежність. Варто порівняти задоволення, яке отримуєте, та шкоду, якої завдає-те організмові. Страждає печінка, зайвий раз активізується діяльність кори головного мозку...

- Моєму сину — 39 років. У нього — алкогольна залежність. За 20 років випробували всі методи — нічого не допомагає. Підшивали, клали до лікарні — він тікав. Виносить з дому речі. Чи правда, що є вакцина, після введення якої людина не зможе пити, оскільки почуватиметься погано? Дружина вигнала його з дому, я взяла до себе, але вже не маю сил.

І. Л. На жаль, таких вакцин не існує, це — міф. Вам потрібна терапевтична група, щоб ви не залишалися зі своїми проблемами на самоті.

- У нашого сина — залежність від комп’ютерних ігор. Дитині вже 19 років, навчається в училищі, від комп’ютера його не відірвеш з 4-го класу. Раніше після школи біг до віртуального клубу, доводилося його забирати. Думали, покупка комп’ютера вирішить проблему, але ми помилилися. Сидить майже до ранку, мов заворожений. Приношу їсти, інакше залишиться голод-ним. Відірвався від друзів, нікуди не ходить...

А. В. Ви даєте йому можливість залишатися у віртуальному світі: для чого приносите йому їсти?

І. Л. У багатьох випадках залежності — ігрові, алкогольні, наркотичні та інші — починаються з того, що людина не має достатньо свободи. Поруч той, хто надто опікає та контролює. Це необхідно, коли дитині три роки, але не 19. Не варто вважати себе та сина одним цілим. Ви — окрема людина, а ваш нащадок вже дорослий чоловік. Схоже на те, що він замінює залежність від вас залежністю від комп’ютера. В основі може лежати його несамостійність, тому тікає в ігровий світ, де сам вирішує питання та почувається вільним чоловіком.

- Мені 57 років, курю зі студентських років, але зараз потерпаю від розсіяного склерозу. Паління загострює захворювання, обмежує ру-хи, та й пенсії бракує, тож варто позбутися цієї звички. Не знаю, як це зробити, адже викурюю не менше пачки на день. Куди звернутися, щоб мене закодували?

М. С. Якщо справді бажаєте позбутися цієї звички та маєте тверду мету — можете зробити це самостійно. Оскільки стаж паління — великий, будьте готові до того, що сигарети приходитимуть до вас у снах, переслідуватимуть у думках. Коли кортить закурити — необхідно випити склянку молока. Можна лускати насіння. Замість того, щоб брати до рук цигарку, зробіть собі щось приємне: важливо торкнутися органів відчуття. Багато хто з цією метою використовує ароматерапію. Бажано зайняти руки чимось корисним, щоб був результат. Наприклад, написати картину на тему “Я кидаю курити” або зв’язати шалик з написом No smoking.