Передплата 2024 ВЗ

Звички тих, хто ніколи не хворіє

Навряд чи хоч комусь подобається лежати в ліжку не за своїм бажанням, а через високу температуру, кашель і нежить. І все ж холодні сезони майже для кожного обертаються хоча б одним епізодом застуди або ГРВІ. Залишається заздрити тим, хто з гордістю повідомляє: «Я вже й не пам’ятаю, коли хворів востаннє!». Може, варто просто взяти на озброєння звички і нескладні секрети цих щасливчиків?

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Пити багато води. Лікарі повто­рюють це день за днем, але налаго­дити питний режим не так просто, як здається. Хоча саме від достатньої кількості вологи багато в чому за­лежить робота печінки, нирок, нор­мальне функціонування імунітету.

Нутриціологи радять ароматизувати воду цитрусами, ягодами, м’ятою, щоб пити її було смачніше, і обов’язково ставити пляшечку чи склянку поруч, що б ви не робили. Можна користуватися спеціальними додатками, які нагаду­ють, що час попити.

Висипатися. Наш організм живе за циркадним ритмом: у певний час доби виділяються гормони, що від­повідають за голод, сон, активність. Якщо графік відпочинку порушуєть­ся, може статися гормональний збій, а разом з ним виснаження і знижен­ня імунітету. Важливо висипатися в холодну пору року, коли ми відчуває­мо нестачу сонячного світла і постій­ну апатію. Здоровий сон допомагає організму відновитися й ефективні­ше боротися з інфекціями.

Щоденне яблуко. «Два яблука на день проженуть лікарів геть!» — популярне європейське прислів'я. За статистикою, поціновувачі цього фрукта хворіють значно рідше, за­вдяки регулярному вживанню вели­кої кількості плодів із вмістом заліза. Саме воно допомагає підтримувати рівень гемоглобіну, а отже, залиша­тися бадьорим та активним упро­довж усієї осені та зими.

Провітрювати. Всупереч стерео­типам, навіть якщо прихворіли, не можна тримати вікна у квартирі за­чиненими: так ви лише збільшуєте вірусне навантаження в приміщенні. Кисень і сонячне світло згубні для ба­гатьох бактерій, тому провітрювати варто хоча б раз на годину і вдома, і в офісі. Якщо за вікном мінусова тем­пература, на час провітрювання ви­йдіть у сусідній кабінет або кімнату.

Їсти зелень та овочі. Дієтоло­ги рекомендують з'їдати 400 грамів овочів на день, рослинна клітковина підтримує здоров’я кишківника, а від його стану багато в чому залежить імунітет. До того ж овочі та листова зе­лень — головне джерело вітамінів, яких так не вистачає організму в холоди.

Медитувати. Не обов’язково сі­дати в позу лотоса і намагатися роз­крити третє око. Достатньо присвя­чувати 10−15 хвилин на день спокою і розслабленню. Можна використову­вати дихальні практики або спробу­вати зосередитися на відчуттях у тілі. Такі вправи знижують рівень стресу, а отже, зміцнюють організм і допо­магають йому боротися із сезонни­ми застудами.

Радіти. Ендорфіни і дофамін до­помагають зміцнити всі системи ор­ганізму. Тому так важливо отримува­ти позитивні емоції щодня. Напишіть список зі ста пунктів, що може підня­ти вам настрій, і вдавайтеся до одно­го з них щодня. Розмова з подругою, прогулянка в навушниках, трав’яний чай чи здобна булочка — усе це своєрідні ліки.