Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пігмаліон у спортклубі

Інструктор з фітнесу надихає клієнток на самовдосконалення

Після закінчення інституту Ольга роботи не шукала — вийшла заміж і почала працювати в барі чоловіка. Коли народився син, зайнялася його вихованням і про майбутню професію не замислювалася. У той час її найбільшим “головним болем” стала зайва вага. Після пологів у жінки порушився обмін речовин, фігура “розпливалася” на очах.

Коли чоловік почав робити Олі зауваження та заглядати на струнких дів-чат, молода мама зрозуміла — слід негайно щось зі собою робити! Залишивши сина під наглядом бабусі, записалася у найближчий спортзал. “У школі не любила уроків фізкультури, ніколи не займалася спортом, тож думала, що на фітнес ходитиму “з-під палиці”, — згадує Ольга. — Але заняття мене так захопили, що інколи тренер змушений був виганяти з залу — мовляв, не варто так перевантажувати організм... Але після двох з половиною годин я не відчувала втоми. Дотримувалася всіх рекомендацій щодо харчування. Азарту додавав результат: після трьох місяців занять скинула вісім кілограмів, почали “вимальовуватися” гарні форми. Знайомі не впізнавали мене, а головне — побачила, що знову подобаюся коханому!”.

Минув рік, Оля виглядала, мов з обкладинки журналу, але заняття не полишала. Знала “назубок” усі вправи, техніки, правила харчування й із задоволенням консультувала жінок у залі. Під час тренувань вони радилися з нею частіше, ніж з інструктором. Коли одна з тренерів звільнилася, директор залу запропонував Олі цю вакансію. “Я вагалася, адже не мала спеціальної освіти, але він переконав мене, що знаю все краще, ніж кваліфіковані спеціалісти”, — розповідає жінка. Відтоді минуло три роки, й Ольга не шкодує, що погодилася: любить свою роботу, яка допомагає тримати себе у формі. Зізнається, що почувається Пігмаліоном: “Приємно, коли бачиш, що завдяки твоїм старанням огрядна пані перетворюється на фотомодель. Головне, щоб людина не була лінивою...”.

За її словами, по клієнтках відразу видно — хто прийшов зі серйозними намірами, а кому здається, що декілька походів до спортзалу здатні, мов за помахом чарівної палички, “скинути” з них зайві кілограми.

Трапляються клієнтки, які висувають Олі претензії. Наприклад, пані, яка важить близько 100 кг та має целюліт до колін, походить до залу протягом трьох місяців, пропускаючи половину тренувань, а потім звинувачує тренера, мовляв, що за лохотрон тут у вас? Я так і не схудла!

“Пояснюю людині, що відвідувати заняття слід тричі на тиждень, розпитую, чи дотримувалася дієти, а вона відповідає, що голодувати не збирається”, — розповідає Оля. Інші клієнти, навпаки, виснажують себе дієтами. “Повторюю: голодувати не можна — потрібно правильно харчуватися, але чимало дівчат вперто сидять на кефірі або лише на воді, — каже. — Особливо це помітно наприкінці весни, ближче до відкриття пляжного сезону: приходять на тренування бліді, зі синцями під очима, не мають сил займатися”.

Ольга працює тричі на тиждень з дев’ятої ранку до дев’ятої вечора, заробляє 1800 грн. на місяць. Решту часу присвячує дитині та сім’ї. Її напарниця Анна, яка працює в інші дні, не має вихідних, оскільки має роботу в декількох клубах, заробляє вдвічі більше. Жінка зазначає, що це — звична практика багатьох спортивних інструкторів. Для них важливо мати якомога більше клієнтів, оскільки це впливає на зарплатню. Чим краща репутація у тренера — тим товстіший його гаманець. Оля каже, що багато клієнток ходять до неї роками, підлаштовуються під її робочий графік, не хочуть змінювати інструктора. Багато з них стали Оліними подругами.

Найбільший наплив відві-дувачів у залах — після зимового “рамадану”, а справжній анш-лаг — навесні. Для працівників спортклубів це — врожайні сезони. “Минулого року клієнтів на вечірні години доводилося “відсіювати”, бракувало місць, — згадує Ольга. — Зате влітку — застій. Зважаючи на це, проводимо акції, робимо знижки. Траплялося, що в серпні всі тренери пішли у відпустку, оскільки переважна більшість клієнтів у цьому місяці — на морях”.

Ще одним “плюсом” своєї роботи Оля вважає можливість безкоштовно займатися спортом. Найчастіше робить це вранці, коли відвідувачів — обмаль. “Зайві кілограми мені тепер не загрожують. Тренери повинні дбати про свої фігури. Хто буде дослухатися до порад інструктора, який жиром заплив? Тренер — приклад для наслідування, а значить — еталон краси!” — каже Ольга.