Передплата 2024 «Добра кухня»

Дієта для діабету

І 50 грамів горілочки для зменшення цукру в крові...

Колись видатна російська актриса Фаїна Раневська вдалася до чорного гумору: “Якщо маєте справу з прикрою людиною, дайте їй цукерочку, потім другу, третю, аж поки у неї не розвинеться діабет...” Актриса не знала, що цукровий діабет виникає не від солодощів. Але якщо він вже є, то солодкого справді — зась... Лікар-ендокринолог вищої категорії Орест Петричка розповів, що кількість діабетиків щороку зростає на десять відсотків. З різних причин — генетична схильність, низька фізична активність, незбалансоване харчування, надмірна вага...

Автор цієї публікації не приховує, що має діабет другого типу, тобто не інсулінозалежний. Моя розмова з Орестом Петричкою — це розмова пацієнта з лікарем.

- Був подивований, довідавшись, що перед аналізом крові на цукор не можна вживати вітаміну С, мовляв, він підвищує його рівень. А вітамін С — найголовніший... Чи може його надлишок зашкодити діабетику?

— Вітамін С пригнічує роботу підшлункової залози, що призводить до зменшення вироблення інсуліну. Зловживання цим вітаміном може бути шкідливим для діабетиків першого типу, інсулінозалежних. Добова норма вітаміну С становить 70-100 міліграмів. При збалансованому харчуванні організм отримує таку кількість з тих продуктів, які ви щодня вживаєте, і без хімічного препарату. Найдоступніше джерело вітаміну С — відвар шипшини, цитрини...

- При діабеті і першого, і другого типу виключаються білий хліб, картопля... А які каші слід вживати?

— Найнижчий глікемічний індекс мають вівсянка і гречка, а далі перлова крупа, пшоно, кукурудзяна, ячнева...

- Читав, що моркву діабетикам можна вживати без обмежень. А на базарі жіночки рекламують моркву-цукрівку...

— Морква є різних сортів. Довга, тоненька справді містить найбільше цукру, на відміну від кормової. Після варіння цукор моркви, яка є солодкою, так би мовити, від природи, карамелізується і може впливати на вміст цукру у крові. Морква, особливо сира, має багато каротину (провітаміну А), просто необхідного для хворих на цукровий діабет. Я б уникав таких визначень “без обмежень”, хіба що коли йдеться про білокачанну капусту.

- Діабетикам рекомендують не вживати жирної їжі. Очевидно, це пов’язано з надмірною вагою тіла.

— Йдеться про обмеження жирів тваринного походження.

- А морська і океанічна риба?

— Ця риба містить поліненасичені жирні кислоти групи омега-3, які за біологічними властивостями наближені до рослинних жирів і пригальмовують розвиток атеросклерозу.

- Можна зробити припущення, що зменшення маси тіла призводить до зменшення рівня цукру у крові.

— Однозначно — так!

- Якщо обирати між молочними продуктами?

— Коли мої пацієнти вживають базарне домашнє молоко, рівень цукру не піднімається, на відміну від того молока, що у пакетах. Можна зробити припущення, що воно зроблене з порошку, сухого молока, де забагато лактози, молочного цукру. Краще вживати кефір, його проблематично зробити з порошку...

- Доводилося чути, що невеличка кількість гречаного меду прийнятна і для діабетиків...

— Кожен мед має свої біологічні властивості. Однозначно можна сказати, що чайна ложка цукру містить набагато більше глюкози, аніж така ж ложечка меду. Глікемічний індекс меду є дуже низьким, а біологічно активних речовин цей продукт містить багато.

- Ваші пацієнти зізнаються, що час від часу “зриваються” з антицукрової дієти? Якщо дуже хочеться, то можна?

— Це залежить від організму, від перебігу хвороби, від її агресивності. Якщо цукор у крові 7-9 одиниць, то якусь погрішність у дієті ще можна допустити, але якщо 10 і більше, то слід суворо дотримуватися дієти.

- Знайомий лікар сказав мені по секрету, що спиртне зменшує рівень цукру.

— Ми, лікарі, стараємося на цьому не акцентувати, бо далеко не всі мають почуття міри...

- Ну добре, а 50 грамів можна?

— Не зашкодить. Але саме білої горілки. Значно більше цукру у винах, коньяках і особливо у пиві... Палиця має два кінці. Якщо якийсь алкоголік вип’є на ніч півлітра, то цукор так понизиться, що настане гіпоглікемія, набряк мозку, кома і смерть...

Схожі новини